RECEPTE: Sīpolu zupa

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Sīpolu zupa jeb franču sīpolu zupa, kā to dēvē visur citur pasaulē, ir sātīgs ēdiens, kuru parasti pasniedz kā starteri. Sīpolu zupa tiek dēvēta arī par nabagu ēdienu, jo to viduslaikos gatavoja nabadzīgie ļaudis – sīpoli kā izejviela zupai bija salīdzinoši lēti un viegli audzējami. Modernā sīpolu zupas versija radusies 18. gadsimta Francijā – liellopa buljonam pievienoti karamelizēti sīpoli, bet pa virsu zupai uzlikts grauzdiņš, kas apkaisīts ar treknu sieru.

SASTĀVDAĻAS:

• 10 lieli sīpoli

• 200 g sviesta

• 2,5 l buljona

• 1 glāze portvīna

• šerija etiķis vai balzametiķis

• jūras sāls

• melnie pipari

• olīveļļa

• svaigs timiāns

• Vorčesteras mērce

• 150 g rīvēta cieta siera

• bagete

PAGATAVOŠANA: sīpolus sagriež plānās strēmelītēs vai pusgredzenos. Katliņā ar biezu dibenu izkausē sviestu, pievieno sīpolus un sāli, uz mazas liesmas, ik 15 minūtes apmaisot, sautē aptuveni trīs stundas.

Pievieno šerija etiķi, portvīnu, rūpīgi izmaisa. Pievieno timiānu un buljonu, vēl stundu turpina sautēšanu, virumu ik pa laikam apmaisot. Bagetes šķēles apslaka ar olīveļļu un viegli apgrauzdē. Zupu salej karstumizturīgos porciju traukos, katram traukam virsū liek bagetes šķēli, to pārber ar rīvēto sieru. Liek sakarsētā krāsnī un karsē, līdz siers zeltaini izkusis. Pasniedz karstu.



Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais