Parasti ir tā: izcili gardas maltītes pamatā ir kāda viena – galvenā sastāvdaļa, kas tad arī nosaka toni un garantē baudu garšas kārpiņām. Nu, piemēram, baziliks. Šis garšaugs var iederēties salātos, būt lielisks maigi krēmīgā pesto vai kraukšķīgos cepumos, neaizstājams pastu, krēmzupu, sautējumu, grilējumu pagatavošanā, no tā var uzburt aromātiskus desertus.
Sāļais pīrāgs ar kazas sieru, tomātiem un baziliku
SASTĀVDAĻAS:
• 320 g kārtainās mīklas
• 120 g kazas siera
• 2-3 tomāti
• 2-3 ēdamkarotes bazilika pesto
• 1-2 ēd. k. kapātu svaiga bazilika lapu
• olīveļļa
PAGATAVOŠANA: izrullē kārtaino mīklu, veido vienu lielu vai vairākas mazas apaļas formas pamatnes (mīklu var griezt arī kvadrātos!).
Pīrāga pamatni liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, apsmērē ar pesto, pa virsu kārto plānās šķēlītēs sagrieztu kazas sieru, nākamajā kārtā liek plānās šķēlītēs sagrieztus tomātus.
Visu pārkaisa ar kapātu svaigu baziliku, apslaka ar olīveļļu.
Pīrāgu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cep 15-20 minūtes, līdz tas zeltaini brūns.
Pasniedz siltu - ēd tāpat, kā piedevu pie salātiem vai kā uzkodu pie dzērieniem.
Bazilika sorbets
SASTĀVDAĻAS:
• 50 g svaigu bazilika lapiņu
• 300 g ūdens
• 200 g cukura
• 80 g glikozes
PAGATAVOŠANA: uzvāra ūdeni ar cukuru, izkausē glikozi un kārtīgi atdzesē. Pievieno svaigas bazilika lapiņas un sablendē. Iegūto masu izkāš caur sietu, liek saldējuma mašīnā vai ledusskapja saldētavā (tad ik pēc pusstundas sorbets jāapmaisa, lai tas nesasaltu ledus klucī!). Sorbeta masai, uzmanīgi iecilājot, var pievienot divus saputotus olu baltumus - tas našķi padarīs vijīgāku.
Aukstā avokado - gurķu zupa ar baziliku
SASTĀVDAĻAS:
• 2 lieli gurķi
• 2 avokado
• 1 laims
• 1 tējkarote jūras sāls
• pipari
• svaigs baziliks
• salātu kefīrs
PAGATAVOŠANA:
gurķus nomizo, sagriež paliekos gabalos. Nomizo un gabalos sadala avokado. Sasmalcina bazilika lapas. Visu sablendē. Nomazgātam laimam norīvē koši zaļo miziņu un kopā ar pavisam nedaudz laima sulas pievieno sablendētajai masai.
Pēc garšas pievieno jūras sāli, piparus, salātu kefīru, visu samaisa.
Pasniedz atdzesētu kopā ar ceptu baklažāna šķēli. Dekorē ar svaigu baziliku.
Svaiga bazilika pesto
SASTĀVDAĻAS:
• krietna bunte svaiga bazilika
• 50 g ciedru riekstu
• 50 g cieta rīvēta siera
• 150 ml olīveļļas
• 2 ķiploka daiviņas
PAGATAVOŠANA: virtuves smalcinātājā ieber un sasmalcina ciedru riekstus. Pievieno sieru, olīveļļu, nomizotas ķiploka daiviņas - visu sablendē viendabīgas konsistences masā.
Gatavu pesto pilda maza tilpuma traukos, aptuveni nedēļu uzglabā ledusskapī.
PADOMI
• Kraukšķīgākas tekstūras pesto veidosies tad, ja ciedru riekstus sakapās ar nazi rupjākos gabaliņos. Šādi sasmalcinātus riekstus pesto iemaisa pašās beigās.
• Klasiski pagatavots pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai, krāsnī ceptam lasim. To var baudīt uzziestu uz sviestmaizēm.
Krāsnī cepts lasis ar bazilika pesto
SASTĀVDAĻAS:
• 2 ēdamkarotes bazilika pesto
• 1 ēdamkarote krēmsiera
• 3 ēdamkarotes gaišās rīvmaizes
• 2 palieli laša filejas gabali
PAGATAVOŠANA: cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādu temperatūrai.
Traukā liek pesto, pievieno krēmsieru, samaisa un pievieno rīvmaizi.
Uz pannā ieklāta cepamā papīra liek laša filejas gabalus, tos vienmērīgi apsmērē ar pesto, siera un rīvmaizes glazūru. Cepeškrāsnī cep aptuveni
15 minūšu, līdz izveidojusies kraukšķīga glazūras garoziņa un lasis gatavs. Pasniedz karstu kopā ar kartupeļiem, lapu salātiem un nedaudz svaiga bazilika pesto.
Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku
SASTĀVDAĻAS:
• 1 kg tomātu
• 1 sarkanais sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 svaigs čili pipars
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 300 ml dārzeņu buljona
• ciabata
• sāls, pipari
• sauja svaigu bazilika lapiņu
PAGATAVOŠANA: cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādu temperatūrai. Traukā sajauc sasmalcinātu sīpolu, smalki sagrieztu, no sēkliņām attīrītu čili piparu, gabalos sagrieztus tomātus. Visu apslaka ar olīveļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus un vienmērīgi izkārto un pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Dārzeņus cepeškrāsnī cep aptuveni 30 minūtes. Maizi ar rokām salauž nelielos gabaliņos, viegli apslaka ar olīveļļu, kārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apgrauzdē cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes. Gatavos, atdzisušos dārzeņus nelielām porcijām sablendē viendabīgā masā, pievieno dārzeņu buljonu un sauju bazilika, vēlreiz sablendē.
Biezzupu katliņā uzkarsē līdz pirmajam burbulim.
Krūzītē, šķīvī vai bļodiņā ieber kraukšķīgos grauzdiņus, uzlej karsto biezzupu, dekorē ar svaigām bazilika lapiņām un pasniedz.