VESELĪBA: Veselīga ēdienkarte vienam

© Publicitātes foto

Pēc iespējas biežāk gatavot ēdienu mājās no svaigiem produktiem – tas ir viens no ekspertu ieteikumiem, lai padarītu uzturu veselīgāku. Paciņzupas apliešana ar karstu ūdeni vai veikalā pirkto pusfabrikātu atsildīšana mikroviļņu krāsnī nebūs pareizais risinājums, kaut gan tas ir ātrs un ērts. Turklāt vienmēr iespējams atrast kādu attaisnojumu, kādēļ cilvēks tobrīd nav spējīgs ne uz ko vairāk: noguris, nav laika, nepatīk stāvēt pie plīts. Papildu arguments – dzīvoju viens, man nav ģimenes, kuras dēļ censties. Bet vai tad sevis paša dēļ nav vērts censties?

Tam, ka cilvēks savā mājoklī dzīvo viens, ir pat zināmas priekšrocības – nav jārēķinās ar citu ģimenes locekļu gaumi un vajadzībām, nav jāpieskaņo ēdienreižu laiks viņu dienas režīmam un nav arī jāstrīdas par to, kuram kārta mizot dārzeņus vai mazgāt traukus.

Guvumi no ēdienu gatavošanas mājās

Šī nodarbe ļauj ietaupīt naudu, ēst veselīgāk un iegūt noderīgu pieredzi, tā rosina papildināt savas zināšanas par pārtikas produktiem, uzturvielu sastāvu tajos, cilvēks iemācās labāk izvērtēt produktu piedāvājumu, izcelsmi, svaigumu, cenas un kvalitātes attiecību. Gatavojot mājās, ir lielāka drošība par ēdiena sastāvdaļām, jo tu pats zini, ko liec katlā vai pannā, vari ievērot tīrību, modri sekot produktu derīguma termiņam un uzglabāšanas apstākļiem, kā arī regulēt porcijas lielumu atbilstoši savām vajadzībām. Pārticīgajās valstīs, kur šie jautājumi ir speciāli analizēti, raizējoties par augošajām aptaukošanās, diabēta un sirds slimību tendencēm, pētnieki secina, ka sabiedriskajā ēdināšanā gatavotajam ēdienam caurmērā ir augstāks sāls, cukura, piesātināto tauku un transtauku saturs, parasti arī mazāka uzturvielu daudzveidība. Novērots vēl kāds fenomens – gadu gaitā ēdināšanas iestādēs pamazām pieaudzis gan šķīvju, gan porciju lielums, un tas ir rosinājis cilvēkus ēst vairāk. Savukārt konservi, koncentrāti un dažādi produkti ar augstu gatavības pakāpi mēdz būt bagāti ar E vielām. Līdz ar to jau tas vien, ka cilvēks sāk gatavot ēdienu mājās pats, ir solis veselīguma virzienā.

Plānojot iepirkšanos

Tam, kurš gatavo ēst sev vienam pašam, ir īpaši ieteicams plānot savu ēdienkarti un sastādīt iepirkumu sarakstu. Ja lielai ģimenei tas jādara, lai sapirktu visu vajadzīgo, neko neaizmirstot, tad «vieniniekam» – lai neiegādātos par daudz produktu, ko pēc tam nespēs izmantot. Labi jāpadomā, pirms ļauties akcijām un atlaidēm, kas sola divus iepakojumus par viena cenu vai rosina izdevīgāk pirkt preces vairumā. Ja tie ir produkti, kurus var glabāt ilgi un izmantot daudzveidīgi, tad var tos iegādāties, bet, ja ir runa par svaigiem augļiem un dārzeņiem, gaļas un piena produktiem vai zivīm, tad jāizvērtē savas iespējas tos patērēt. Labāk iepirkties sveramo produktu nodaļās un iegādāties tieši tik, cik vajadzīgs jūsu nolūkiem.

Saldēts nav slikts

Saldētus augļus un dārzeņus reizēm uzskata par mazvērtīgākiem nekā svaigus, bet tas nav tiesa. Uz pavasara pusi šajos saldētajos produktos pat varētu būt vairāk vitamīnu nekā tajos, kas saglabāti kopš rudens, atvesti no tālām zemēm vai izsteidzināti siltumnīcās. Turot mājās saldētu dārzeņu un augļu krājumus, vajadzīgās izejvielas vienmēr ir pa rokai. Protams, šīs lietas jāiegādājas izmantošanai, nevis «neaizskaramo rezervju» veidošanai, kuras tā arī nīkst saldētavā, līdz tiek pilnīgi aizmirstas. Starp citu, arī paša gatavotos produktus var sasaldēt, ievietojot tos šim nolūkam paredzētos trauciņos vai maisiņos. Saldēt var buljonu, gatavus ēdienus, pāri palikušās mērces un piedevas, arī tos pašus dārzeņus, augļus vai sēnes, ja tomēr gadījies nopirkt par daudz. Ir produkti, kurus nevajag lielos daudzumos, bet bez kuriem kāds ēdiens nav domājams, un nereti gatavošana aizņem daudz laika. Piemēram, soļankai tradicionāli pievieno nieres, kas iepriekš jānomērcē, jāapvāra, jāsagriež, bet ikreiz darīt to vienas porcijas dēļ šķiet neracionāli. Tādēļ var sagatavot tās lielāku daudzumu, sadalīt vairākās porcijās un uzglabāt saldētavā, līdz atkal sagribas gatavot šo zupu. Saldēta gaļa, zivis un jūras produkti nav tik garšīgi kā svaigi, tomēr joprojām ir labāki par konservētiem.

Recepšu pielāgošana

Ja kārtīgi pameklē, var atrast tādas ēdienu receptes, kur sastāvdaļas norādītas vienai porcijai, bet visbiežāk tomēr ir runa par četrām vai vismaz divām personām. Ir arī tādi ēdieni, kas jau pēc būtības nav domāti vienam, piemēram, vesela cepta jēra ciska vai liela zivs, bet pārsvarā tomēr receptes var pielāgot arī viena ēdāja vajadzībām, piemēram, sadalot uz pusēm. Var mēģināt savā manierē atdarināt arī iecienītos restorāna ēdienus. Priekšrocība ir tā, ka «vieninieks» var recepti radoši pārveidot pēc savas gaumes, nerēķinoties ar citiem. Viņam nav jāmeklē kompromiss, izvēloties garšvielas, piedevas, sāls daudzumu utt. Un, ja var ēst to, kas patīk, tad arī gatavot patīk. Ja ir kādi produkti, no kuriem jāizvairās veselības problēmu un figūras saglabāšanas dēļ, tos var vispār neturēt mājās.

No viena produkta – vairāki ēdieni

Ar laiku var iemācīties vienu un to pašu produktu pagatavot dažādos veidos, un tad vairs nav jāraizējas, ka netiksiet galā, piemēram, ar veselu vistu. No tās sanāks gan zupa, gan dažādos veidos sagatavota fileja un stilbiņi, kāds sautējums vai sacepums, salāti, neliels galerts vai kaut kas uz maizītēm liekams un uz darbu līdzi paņemams. Lai garša nebūtu vienveidīga, var izmantot dažādas garšvielas, marinādes un piedevas. Var droši eksperimentēt, meklēt jaunus risinājumus un neuztraukties, ja kaut kas nav izdevies.

Multivārāmais katls

Sadzīves tehnikas veikalos atrodami dažādu ražotāju multivārāmie katli, un diezgan daudzos mājokļos tādi jau ir. Kāds, pāris reizes izmēģinājis, noliek pirkumu kaktā, jo negribas pielāgoties jaunajai metodei, citam šis katls turpretī kļuvis neaizstājams. Tas atrisina pretrunu starp mūžīgo laika trūkumu un vēlēšanos gatavot veselīgu ēdienu mājās: saliec iekšā visas sastāvdaļas, iestati vajadzīgo režīmu un vari mierīgi doties uz darbu, pastaigāties vai pievērsties mājas solim, un nav vajadzības ik pa brīdim steigties pārbaudīt, kas notiek virtuvē.

Mūsdienīgi multivārāmie katli paši «prot» pagatavot gaļas, zivju, jūras produktu un dārzeņu ēdienus, vārīt zupas un otros ēdienus, tvaikotus produktus, arī fondī, ievārījumus, saldos ēdienus un konditorejas izstrādājumus, kā arī fritēt. Tāpēc tos labprāt lieto cilvēki, kuriem ēdienu gatavošana nav mīļākā nodarbe. Savukārt tiem, kas virtuvē jūtas spēcīgi, ir iespēja regulēt visus katla parametrus atbilstoši savām iecerēm. Var vispirms apgūt ražotāja ieteiktās receptes un pēc tam eksperimentēt, izdomājot pats savējās.

Veselīga ēdiena piekritēji īpaši atzinīgi novērtē iespēju gatavot slow food stilā, kas ļauj maksimāli saglabāt produktu vērtību, bet prasa daudz laika, kā arī iespēju ērti gatavot tvaikotus produktus. Var iestatīt multivārāmo katlu tā, lai ēdiens būtu gatavs noteiktā laikā. Vajadzības gadījumā ar speciālu funkciju iespējams saglabāt ēdienu siltu. Tā kā multivārāmais katls spēj aizstāt daudzas dažādas ierīces, tas piedevām ļauj arī ietaupīt virtuvē vietu.



Svarīgākais