RECEPTE: Murķeļu žuljēns

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Līdz ar siltāku laiku smilšainos priežu vai lapu koku mežos parādās pirmās pavasara sēnes ar izteikti čokurainām, smadzenes atgādinošām, gaišāk vai tumšāk brūnām galviņām, kas katra īstena sēņotāja sirdij liek ietrīsēties priekā – murķeļi! Daudzviet pasaulē šīs sēnes dēvē par īstām gardēžu sēnēm ar patīkamu garšu un augstu uzturvērtību.

SASTĀVDAĻAS:

• murķeļi

• sīpoli

• saldais krējums

• siers

• sviests

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: murķeļus rūpīgi noskalo, 10-15 minūšu vāra, noskalo aukstā ūdenī un atkal vāra 10-15 minūšu. Atkal noskalo un samaļ gaļas mašīnā. Pēc tam apmēram 5 minūtes apcep sviestā. Nomizo, smalki sagriež sīpolus, apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Sīpolus un sēnes sajauc kopā, pievieno sāli un svaigi maltus piparus. Iegūto masu liek porciju trauciņos un pārlej ar saldo krējumu, virsū uzber sarīvētu sieru. Porciju trauciņus liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep apmēram 20 minūšu. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns murķeļu žuljēnam ļauj mazliet atpūsties, pasniedz karstu.



Izklaide

Grupa “Prāta Vētra” krāj klausītāju tūkstošus savā “Pirmās dienas tūrē”: aptuveni 25 000 fanu Jelgavā, 13 000 Valmierā, 12 000 Ventspilī, gandrīz 10 000 Daugavpilī. Šosestdien, 23. augustā, notiks tūres noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē, un “Prāta Vētras” pārstāvji ir pārliecināti, ka minētajai statistikai tiks pieplusoti vēl vismaz 45 000 klausītāju. Nav iemesla neticēt.

Svarīgākais