RECEPTE: Murķeļu žuljēns

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Līdz ar siltāku laiku smilšainos priežu vai lapu koku mežos parādās pirmās pavasara sēnes ar izteikti čokurainām, smadzenes atgādinošām, gaišāk vai tumšāk brūnām galviņām, kas katra īstena sēņotāja sirdij liek ietrīsēties priekā – murķeļi! Daudzviet pasaulē šīs sēnes dēvē par īstām gardēžu sēnēm ar patīkamu garšu un augstu uzturvērtību.

SASTĀVDAĻAS:

• murķeļi

• sīpoli

• saldais krējums

• siers

• sviests

• sāls

• pipari

PAGATAVOŠANA: murķeļus rūpīgi noskalo, 10-15 minūšu vāra, noskalo aukstā ūdenī un atkal vāra 10-15 minūšu. Atkal noskalo un samaļ gaļas mašīnā. Pēc tam apmēram 5 minūtes apcep sviestā. Nomizo, smalki sagriež sīpolus, apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Sīpolus un sēnes sajauc kopā, pievieno sāli un svaigi maltus piparus. Iegūto masu liek porciju trauciņos un pārlej ar saldo krējumu, virsū uzber sarīvētu sieru. Porciju trauciņus liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep apmēram 20 minūšu. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns murķeļu žuljēnam ļauj mazliet atpūsties, pasniedz karstu.



Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais