Ēdieni

8.mai 2011
Lai ar kādām domām un jūtām katrs cilvēks sagaida Mātes dienu, tomēr jauka ir tradīcija, ka šajā dienā bērni cenšas māmiņu iepriecināt, pasniedzot pašu gatavotas dāvaniņas un čaklāk nekā citkārt palīdzot mājas solī.
3.mai 2011
«Man ir prieks un gandarījums par tiem jaukajiem mirkļiem, kad varu kopā ar saviem dēliem, viņu otrajām pusītēm un viņu atvasītēm apsēsties pie saimes galda, ieturēt gardu maltīti un ar visiem aprunāties. Tagad katrs jau ir savā dzīvē, tāpēc šie mūsu kopā būšanas mirkļi šķiet īpaši nozīmīgi,» uzsver optikas studijas Lonija līdzīpašniece Lonija Kossoviča.
30.apr 2011
Visbiežāk pastēte, kuru liekam uz sviestmaizēm, ir gatavota no aknām. Sātīga, ērti lietojama un plašā sortimentā nopērkama, tā iekarojusi popularitāti.
29.apr 2011
Olas ir plaši izplatīts un lēts pārtikas produkts, kuras bieži apēdam brokastīs. Olās esošās uzturvielas ir noturīgas pret karstumu, tāpēc, tās pietiekami ilgi cepot vai vārot, tiek iznīcinātas, iespējams, esošās salmonellas baktērijas.
24.apr 2011
Lieldienās nav jāpaliek bez saldumiem, vai ne? Gadā ir pietiekami daudz citu dienu, kad no tiem var un pat vajag atturēties.
12.apr 2011
Turpinās Laikmetīgās mākslas centra rīkotā festivāla SURVIVAL KIT lekciju cikls nākotn-ĒŠANA.
12.apr 2011
Dzimšanas dienas kliņģeris. Pirms gadiem četrdesmit bērns par tādu ideju nebūtu īpaši priecīgs, jo svētku galdā jubilejas reizē bija pieņemts likt torti, jo košāku, jo labāk.
7.apr 2011
Latviešu valodā vārds «svaigēšana» ir labskanīgs un sevišķi vilinoši izklausās pavasarī, kad patiešām gribas kaut ko tādu ļoti, ļoti svaigu. «Kā tā?» sacīs cilvēki, kuri ir nevis svaigēdāji, bet «parastie» ēdāji, «mēs taču arī lietojam svaigus produktus– ne jau vecus!» Laikam gan precīzāk svaigēšanas būtību atspoguļo angliskais apzīmējums raw foodism jeb rawism, kas, burtiski tulkojot, nozīmētu– «jēlēšana», tātad– termiski neapstrādātu produktu ēšana.
4.apr 2011
Pārtikas pareiza sagatavošana un uzglabāšana ir svarīgs priekšnoteikums, lai ēdiens būtu garšīgs, veselīgs un uzturvielām bagāts. Ja pārtiku ilgi uzglabā mitrā vai gaišā vietā, arī augstā temperatūrā, kur tai var piekļūt gaiss, tā var sabojāties, zaudēt garšu, izskatu un uzturvērtību.
31.mar 2011
Ik­die­nas stei­gā un aiz­ņem­tī­bā ēdien­kar­tē bie­ži vien iz­man­to pus­fab­ri­kā­tus un rūp­nie­cis­ki ap­strā­dā­tus pro­duk­tus. Pro­tams, šā­dai mal­tī­tei, kas ie­pa­ko­ta va­ku­u­mā vai ir sa­sal­dē­ta, ir vie­na priekš­ro­cī­ba – to var āt­ri pa­ga­ta­vot, pie­mē­ram, mik­ro­viļ­ņu krās­nī, ie­tau­pot lai­ku.
29.mar 2011
Eiropas Komisija pieņēma Komisijas Īstenošanas Regulu, kas stājās spēkā 27.martā, ar ko pēc avārijas Fukusimas atomelektrostacijā paredz īpašus nosacījumus, kuri reglamentē Japānas izcelsmes pārtikas un barības importu un pārtikas un barības sūtījumus no Japānas.
29.mar 2011
Ēdie­ni mēdz būt gar­šī­gi, ne­gar­šī­gi un arī tā­di, ku­riem nav ne vai­nas, bet ku­ri kaut kā pie­mir­stas. Ša­jā ka­te­go­ri­jā bie­ži no­nāk arī klim­pas – eko­no­mis­ki iz­de­vī­gas, sa­mē­rā vieg­li pa­ga­ta­vo­ja­mas, der kā sā­ļa­jos, tā sal­da­jos ēdie­nos, tur­klāt var aiz­stāt kar­tu­pe­ļus, ma­ka­ro­nus vai rī­sus, ja tie ap­ni­ku­ši vai krā­ju­mi pēk­šņi bei­gu­šies.
23.mar 2011
"Kad esmu filmēšanas laukumā, viss cits, izņemot darbu, aizmirstas. Varu ilgstoši neēst, māku arī pārvarēt tādas sajūtas kā badu," atklāj režisors un producents Jānis Vingris.
23.mar 2011
Ikdienas ēdienkarte noteikti nav iedomājama bez zupām, kuras ir lēts, sātīgs un arī garšīgs ēdiens. Mājās gatavotai zupai vienmēr ir jādod priekšroka, un to noteikti nebūs grūti pagatavot pat iesācējam.
18.mar 2011
Kad gribas uzēst kaut ko vienkāršu, sātīgu un ne pārāk dārgu, der atcerēties latviešu iecienīto miežu putru. Vai zinājāt, ka mūsu senčiem bijis pieņemts laikā no Miķeļiem(29.septembra) līdz Pavasara Mārai(25.martam) ēst tauku putru, bet pārējā laikā– piena putru. Tā bija kārtīga putra no miežu putraimiem.
17.mar 2011
Margarīna ražošanā bieži izmanto augu taukus, kurus rūpnieciski hidrogenē– tas nozīmē, ka par katalizatoru izmanto niķeli. Pirmo reizi šāda tehnoloģija izmantota ļoti sen, pārtikas ražotājiem tā iepatikās, jo margarīnu bija izdevīgāk ražot nekā sviestu.
13.mar 2011
Kad vienam produktam daudz vārdu, tas parasti nozīmē, ka šis produkts ir iecienīts un pazīstams dažādām tautām. Turku zirņi, aunazirņi, garbanzo pupas, arī kalna zirņi, nahats, nuts, šišs... Labāk zināmi un laikam arī latviski pareizāki ir pirmie divi vārdi, bet apritē reizēm sastopami visi minētie un noteikti ir arī vēl citi.
7.mar 2011
Uzreiz jāteic: kungi, dariet, kā uzskatāt par pareizu, un lemiet paši, vai 8. marts ir īstais datums, kad dāmas gaida no jums apsveikumus, ziedus un īpašu uzmanību, pie kuras pieder arī ēdienu gatavošana, trauku mazgāšana un citi darbi virtuvē.
7.mar 2011
Palmu eļļai piemīt viszemākā vērtība, salīdzinot ar citām augu eļļām. Taču ražotājiem tā ir lēts un izdevīgs produkts. Pēc konsistences – cieta, atgādina cūku taukus, parasti balta, taču mēdz būt arī dzelteni oranžā un pat sarkani oranžā krāsā. Raksturīga riekstu garša un smarža.
28.feb 2011
Ik pēc desmit gadiem vielmaiņa palēninās, un līdz ar to arī organisms kalorijas sadedzina par 2 līdz 4 procentiem lēnāk. Nav noslēpums, ka katrs liekais kilograms palielina svaru un liekā ķermeņa masa liecina par novecošanos.