Āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mie pus­fab­ri­kā­ti

Ik­die­nas stei­gā un aiz­ņem­tī­bā ēdien­kar­tē bie­ži vien iz­man­to pus­fab­ri­kā­tus un rūp­nie­cis­ki ap­strā­dā­tus pro­duk­tus. Pro­tams, šā­dai mal­tī­tei, kas ie­pa­ko­ta va­ku­u­mā vai ir sa­sal­dē­ta, ir vie­na priekš­ro­cī­ba – to var āt­ri pa­ga­ta­vot, pie­mē­ram, mik­ro­viļ­ņu krās­nī, ie­tau­pot lai­ku.

To­mēr pus­fab­ri­kā­tu sa­stā­vā pa­ras­ti ir liels dau­dzums tau­ku, un tiem ir lie­la ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba. Tā­pēc jā­ie­vē­ro mē­re­nī­ba un da­žā­dī­ba. Ņe­mot vē­rā pus­fab­ri­kā­tu uz­tur­vēr­tī­bu, tie nav sa­lī­dzi­nā­mi ar ēdie­nu, kas ga­ta­vots mā­jās. Vai­rā­kums pus­fab­ri­kā­tu sa­tur vai­rāk cu­ku­ra, sāls un tau­ku ne­kā mā­jās ga­ta­vo­ti ēdie­ni. To­mēr daž­reiz pus­fab­ri­kā­tiem esot aug­stā­ka vēr­tī­ba ne­kā lī­dzī­giem svai­giem pro­duk­tiem. Pie­mē­ram, dār­ze­ņi un aug­ļi, kas no­vāk­ti un sa­sal­dē­ti piln­brie­dā, bie­ži vien sa­tur vai­rāk vit­amī­nu ne­kā tie, kas no­vāk­ti pirms no­ga­ta­vo­ša­nās, trans­por­tē­ti tā­lu ce­ļu un ilg­sto­ši uz­gla­bā­ti vei­ka­lu plauk­tos. Kon­ser­vē­tas zu­pas ir uz­tur­vie­lām maz­liet ba­gā­tā­kas ne­kā āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mās šķīs­to­šās zu­pas, ku­rās ir daudz māk­slī­go garš­vie­lu, emul­ga­to­ru un pie­de­vu, bet vēr­tī­gā­kas ir sal­dē­tas svai­gas zu­pas.

Sva­rīgs fak­tors – pus­fab­ri­kā­tiem ir aug­stā­ka ce­na, ne­kā mak­sā to sa­stāv­da­ļas, lai gan ir cil­vē­ki, ku­ri uz­ska­ta, ka tas ir vērts gan lai­ka, gan pū­ļu zi­ņā. Ja sa­jauc āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mu pār­ti­ku ar svai­gām sa­stāv­da­ļām, var pa­lie­li­nāt pro­duk­tu kva­li­tā­ti un uz­tur­vēr­tī­bu. 

An­dis BRĒMANIS, die­to­logs:

– Pus­fab­ri­kā­ti ir kaut kas pus­ga­tavs – tas no­zī­mē, ka var āt­ri pa­ga­ta­vot. Par pus­fab­ri­kā­tiem uz­ska­tā­mi arī sal­dē­ti dār­ze­ņi, ku­rus at­liek ti­kai no­vā­rīt, sal­dē­ti aug­ļi un ogas, tos ir ēr­ti uz­gla­bāt. Tas nav slikts va­ri­ants. Bie­ži vien pus­fab­ri­kā­ti ir ga­ļas un ziv­ju ēdie­ni, arī bul­jo­na ku­bi­ņi un āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mās zu­pas. Ja ru­nā­jam par šā­diem pro­duk­tiem, ta­jos ir pie­vie­nots arī sāls kā kon­ser­vē­jo­ša vie­la, lai pro­dukts il­gāk uz­gla­bā­tos, gar­šas pa­stip­ri­nā­tā­ji, E vie­las un ci­ti kom­po­nen­ti. Daž­kārt ta­jos ir arī pa­aug­sti­nāts tau­ku lī­me­nis, sal­dos ēdie­nos ir pa­lie­li­nāts cu­ku­ra dau­dzums. Šīs lie­tas daž­kārt ik­die­nā pār­do­zē. Ja iz­man­to pus­fab­ri­kā­tus, tad ri­si­nā­jums – pie­vie­not svai­gus dār­ze­ņus, lai kom­pen­sē­tu un līdz­sva­ro­tu nāt­ri­ja (no sāls) un kā­li­ja (no dār­ze­ņiem) at­tie­cī­bas. Epi­zo­dis­ki var iz­man­tot pus­fab­ri­kā­tus, pro­tams, iz­ņē­mums ir mi­nē­tie sal­dē­tie dār­ze­ņi, aug­ļi un ogas, bet kā re­gu­lārs ik­die­nas ēdien­kar­tes pa­mat­pro­dukts tie jā­vēr­tē kri­tis­ki. n

***

PUSFABRIKĀTU

+ la­bā īpa­šī­ba –

ēr­ti un āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mi

- slik­tā īpa­šī­ba –

dau­dzos pro­duk­tos ir augsts tau­ku, sāls, cu­ku­ra sa­stāvs.

***

NODERĪGI

• Ga­ta­vo­jot pus­fab­ri­kā­tus, ie­tei­cams vien­mēr pie­vie­not svai­gus dār­ze­ņus, sa­lā­tus, za­ļu­mus.

• Pus­fab­ri­kā­tus var ga­ta­vot arī pats mā­jās – tam va­ja­dzī­ga sal­dē­ta­va. Pie­mē­ram, ga­ta­vo­jot sau­tē­ju­mu vai zu­pu, ēdie­na dau­dzu­mu var div­kār­šot, bet at­li­ku­šo – sa­sal­dēt.

• Se­zo­nas lai­kā var ie­gā­dā­ties vai­rāk dār­ze­ņu un da­ļu sa­sal­dēt, lai lie­to­tu vē­lāk.

***

RECEPTES

Ma­ri­nē­tu sī­po­lu sa­lā­ti

• Sa­stāv­da­ļas: kār­bi­ņa sar­ka­no pu­pi­ņu, kār­bi­ņa ku­ku­rū­zas, 2 sī­po­li, pus­tēj­ka­ro­te vī­na eti­ķa, 2 ēdam­ka­ro­tes sau­les­pu­ķu eļ­ļas, malts ko­ri­andrs, pi­pa­ri, ing­vers.

• Pa­ga­ta­vo­ša­na: ie­ma­ri­nē sī­po­lus – sa­griež, ap­sla­ka ar vī­na eti­ķi vai skā­bu vī­nu, pie­vie­no garš­vie­las. Pie ma­ri­nē­ta­jiem sī­po­liem pie­liek pu­pi­ņas un ku­ku­rū­zu. Pie­vie­no sā­li, eļ­ļu un sa­mai­sa. Ja ir vē­lē­ša­nās, pie­vie­no vā­rī­tus kar­tu­pe­ļus.

Dār­ze­ņu sa­ce­pums ar pel­me­ņiem

• Sa­stāv­da­ļas: 400 g sal­dē­tu dār­ze­ņu, 200 g pel­me­ņu, 200 g kā­pos­tu, ola, 50 g ma­jo­nē­zes, krē­jums, za­ļu­mi, pi­pa­ri un ci­tas garš­vie­las pēc iz­vē­les, 50 g eļ­ļas, 100 g rī­vē­ta sie­ra.

• Pa­ga­ta­vo­ša­na: liek kat­lā sal­dē­tus dār­ze­ņus, vir­sū – pel­me­ņus, sa­griez­tus kā­pos­tus un za­ļu­mus pēc iz­vē­les. Uz­liek sa­smal­ci­nā­tu svies­tu, uz­kai­sa pi­pa­rus. Olu sa­jauc ar ma­jo­nē­zi, krē­ju­mu un garš­vie­lām un uz­lej dār­ze­ņiem un pel­me­ņiem. Pār­kai­sa ar rī­vē­tu sie­ru. Pie­vie­no di­vas ēdam­ka­ro­tes ūdens, cep15–18 mi­nū­tes.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.