Āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mie pus­fab­ri­kā­ti

Ik­die­nas stei­gā un aiz­ņem­tī­bā ēdien­kar­tē bie­ži vien iz­man­to pus­fab­ri­kā­tus un rūp­nie­cis­ki ap­strā­dā­tus pro­duk­tus. Pro­tams, šā­dai mal­tī­tei, kas ie­pa­ko­ta va­ku­u­mā vai ir sa­sal­dē­ta, ir vie­na priekš­ro­cī­ba – to var āt­ri pa­ga­ta­vot, pie­mē­ram, mik­ro­viļ­ņu krās­nī, ie­tau­pot lai­ku.

To­mēr pus­fab­ri­kā­tu sa­stā­vā pa­ras­ti ir liels dau­dzums tau­ku, un tiem ir lie­la ener­ģē­tis­kā vēr­tī­ba. Tā­pēc jā­ie­vē­ro mē­re­nī­ba un da­žā­dī­ba. Ņe­mot vē­rā pus­fab­ri­kā­tu uz­tur­vēr­tī­bu, tie nav sa­lī­dzi­nā­mi ar ēdie­nu, kas ga­ta­vots mā­jās. Vai­rā­kums pus­fab­ri­kā­tu sa­tur vai­rāk cu­ku­ra, sāls un tau­ku ne­kā mā­jās ga­ta­vo­ti ēdie­ni. To­mēr daž­reiz pus­fab­ri­kā­tiem esot aug­stā­ka vēr­tī­ba ne­kā lī­dzī­giem svai­giem pro­duk­tiem. Pie­mē­ram, dār­ze­ņi un aug­ļi, kas no­vāk­ti un sa­sal­dē­ti piln­brie­dā, bie­ži vien sa­tur vai­rāk vit­amī­nu ne­kā tie, kas no­vāk­ti pirms no­ga­ta­vo­ša­nās, trans­por­tē­ti tā­lu ce­ļu un ilg­sto­ši uz­gla­bā­ti vei­ka­lu plauk­tos. Kon­ser­vē­tas zu­pas ir uz­tur­vie­lām maz­liet ba­gā­tā­kas ne­kā āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mās šķīs­to­šās zu­pas, ku­rās ir daudz māk­slī­go garš­vie­lu, emul­ga­to­ru un pie­de­vu, bet vēr­tī­gā­kas ir sal­dē­tas svai­gas zu­pas.

Sva­rīgs fak­tors – pus­fab­ri­kā­tiem ir aug­stā­ka ce­na, ne­kā mak­sā to sa­stāv­da­ļas, lai gan ir cil­vē­ki, ku­ri uz­ska­ta, ka tas ir vērts gan lai­ka, gan pū­ļu zi­ņā. Ja sa­jauc āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mu pār­ti­ku ar svai­gām sa­stāv­da­ļām, var pa­lie­li­nāt pro­duk­tu kva­li­tā­ti un uz­tur­vēr­tī­bu. 

An­dis BRĒMANIS, die­to­logs:

– Pus­fab­ri­kā­ti ir kaut kas pus­ga­tavs – tas no­zī­mē, ka var āt­ri pa­ga­ta­vot. Par pus­fab­ri­kā­tiem uz­ska­tā­mi arī sal­dē­ti dār­ze­ņi, ku­rus at­liek ti­kai no­vā­rīt, sal­dē­ti aug­ļi un ogas, tos ir ēr­ti uz­gla­bāt. Tas nav slikts va­ri­ants. Bie­ži vien pus­fab­ri­kā­ti ir ga­ļas un ziv­ju ēdie­ni, arī bul­jo­na ku­bi­ņi un āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mās zu­pas. Ja ru­nā­jam par šā­diem pro­duk­tiem, ta­jos ir pie­vie­nots arī sāls kā kon­ser­vē­jo­ša vie­la, lai pro­dukts il­gāk uz­gla­bā­tos, gar­šas pa­stip­ri­nā­tā­ji, E vie­las un ci­ti kom­po­nen­ti. Daž­kārt ta­jos ir arī pa­aug­sti­nāts tau­ku lī­me­nis, sal­dos ēdie­nos ir pa­lie­li­nāts cu­ku­ra dau­dzums. Šīs lie­tas daž­kārt ik­die­nā pār­do­zē. Ja iz­man­to pus­fab­ri­kā­tus, tad ri­si­nā­jums – pie­vie­not svai­gus dār­ze­ņus, lai kom­pen­sē­tu un līdz­sva­ro­tu nāt­ri­ja (no sāls) un kā­li­ja (no dār­ze­ņiem) at­tie­cī­bas. Epi­zo­dis­ki var iz­man­tot pus­fab­ri­kā­tus, pro­tams, iz­ņē­mums ir mi­nē­tie sal­dē­tie dār­ze­ņi, aug­ļi un ogas, bet kā re­gu­lārs ik­die­nas ēdien­kar­tes pa­mat­pro­dukts tie jā­vēr­tē kri­tis­ki. n

***

PUSFABRIKĀTU

+ la­bā īpa­šī­ba –

ēr­ti un āt­ri pa­ga­ta­vo­ja­mi

- slik­tā īpa­šī­ba –

dau­dzos pro­duk­tos ir augsts tau­ku, sāls, cu­ku­ra sa­stāvs.

***

NODERĪGI

• Ga­ta­vo­jot pus­fab­ri­kā­tus, ie­tei­cams vien­mēr pie­vie­not svai­gus dār­ze­ņus, sa­lā­tus, za­ļu­mus.

• Pus­fab­ri­kā­tus var ga­ta­vot arī pats mā­jās – tam va­ja­dzī­ga sal­dē­ta­va. Pie­mē­ram, ga­ta­vo­jot sau­tē­ju­mu vai zu­pu, ēdie­na dau­dzu­mu var div­kār­šot, bet at­li­ku­šo – sa­sal­dēt.

• Se­zo­nas lai­kā var ie­gā­dā­ties vai­rāk dār­ze­ņu un da­ļu sa­sal­dēt, lai lie­to­tu vē­lāk.

***

RECEPTES

Ma­ri­nē­tu sī­po­lu sa­lā­ti

• Sa­stāv­da­ļas: kār­bi­ņa sar­ka­no pu­pi­ņu, kār­bi­ņa ku­ku­rū­zas, 2 sī­po­li, pus­tēj­ka­ro­te vī­na eti­ķa, 2 ēdam­ka­ro­tes sau­les­pu­ķu eļ­ļas, malts ko­ri­andrs, pi­pa­ri, ing­vers.

• Pa­ga­ta­vo­ša­na: ie­ma­ri­nē sī­po­lus – sa­griež, ap­sla­ka ar vī­na eti­ķi vai skā­bu vī­nu, pie­vie­no garš­vie­las. Pie ma­ri­nē­ta­jiem sī­po­liem pie­liek pu­pi­ņas un ku­ku­rū­zu. Pie­vie­no sā­li, eļ­ļu un sa­mai­sa. Ja ir vē­lē­ša­nās, pie­vie­no vā­rī­tus kar­tu­pe­ļus.

Dār­ze­ņu sa­ce­pums ar pel­me­ņiem

• Sa­stāv­da­ļas: 400 g sal­dē­tu dār­ze­ņu, 200 g pel­me­ņu, 200 g kā­pos­tu, ola, 50 g ma­jo­nē­zes, krē­jums, za­ļu­mi, pi­pa­ri un ci­tas garš­vie­las pēc iz­vē­les, 50 g eļ­ļas, 100 g rī­vē­ta sie­ra.

• Pa­ga­ta­vo­ša­na: liek kat­lā sal­dē­tus dār­ze­ņus, vir­sū – pel­me­ņus, sa­griez­tus kā­pos­tus un za­ļu­mus pēc iz­vē­les. Uz­liek sa­smal­ci­nā­tu svies­tu, uz­kai­sa pi­pa­rus. Olu sa­jauc ar ma­jo­nē­zi, krē­ju­mu un garš­vie­lām un uz­lej dār­ze­ņiem un pel­me­ņiem. Pār­kai­sa ar rī­vē­tu sie­ru. Pie­vie­no di­vas ēdam­ka­ro­tes ūdens, cep15–18 mi­nū­tes.

Svarīgākais