La­ba do­ma – ie­prie­ci­nāt mā­mi­ņu

Lai ar kādām domām un jūtām katrs cilvēks sagaida Mātes dienu, tomēr jauka ir tradīcija, ka šajā dienā bērni cenšas māmiņu iepriecināt, pasniedzot pašu gatavotas dāvaniņas un čaklāk nekā citkārt palīdzot mājas solī.

Arī bērnu gatavota maltīte pieder pie lietas. Ja mamma tiek lūgta kādu brīdi virtuvē nerādīties, tad ir skaidrs, ka tur top lielais pārsteigums.

Attieksme pret bērnu rosīšanos virtuvē ģimenēs ir visai dažāda. Nereti mazulis grib darboties, bet pieaugušie viņam to neļauj. Lietpratēji saka: arī trīsgadīgam bērnam var atrast piemērotu darbiņu, kaut vai nolobīt vārītās olas, nomazgāt un noslaucīt ābolus, ar veidnītēm izspiest no mīklas cepumus. Pat ja ir skaidrs, ka nekas prātīgs nesanāk, ir labi, ja mazulis jūtas pilnvērtīgs procesa dalībnieks, viņa rīcībā var kaut vai nodot nelielu mīklas pikuci – lai veido, ko vēlas. Par radošu izpausmi kļūst arī sviestmaižu gatavošana no iepriekš atbilstoši sagrieztām un pa rokai noliktām sastāvdaļām, ko bērns var kombinēt pēc patikas. Darba procesā tētis un vecākie bērni var viņam šo to pastāstīt un ierādīt, tikai nevajag pārcensties ar savām pamācībām, kritizēt, bārt un raut darāmo laukā no rokām, citādi darba prieks tiks laupīts uz ilgu laiku. Svarīgākos jautājumus par to, kas virtuvē notiks un kā tur jāuzvedas, ieteicams pārrunāt jau pirms ķeršanās pie darba, tāpat arī vēlams sagādāt bērnam priekšautiņu un ierīkot darba vietu, kur viņš varētu pietiekami ērti strādāt, – tādus uzskatus internetā pauž pieredzējuši pedagogi.

Lai pārsteigums māmiņai izdotos, vēlams jau iepriekš sameklēt vienkāršas, viegli īstenojamas receptes un sagādāt visu nepieciešamo. Ja bērni vēl pārāk mazi, lai kaut ko gatavotu uz uguns, jāatrod tādas receptes, kur nekas nav jākarsē. Ja iecerēta torte, var izmantot gatavus biskvītus un krēmus, ja bērniem var uzticēt cepšanu, bet viņi netiks galā ar mīklas gatavošanu, var nopirkt gatavu mīklu. Savukārt tīņu vecumā jau ir pa spēkam daudz sarežģītāki ēdieni. Jaunieši, ja labi pacenšas, savā prasmē pat pārspēj mammu vai vecmāmiņu. Šī gan ir tā reize, kad perfekts rezultāts šķiet svarīgāks pašiem maltītes gatavotājiem, jo mamma priecāsies arī tad, ja viss nebūs izdevies tik gludi.

***

RECEPTES

Tiramisu

Sastāvdaļas. 200 g stipras kafijas, četras ēdamkarotes Amaretto liķiera, 75–100 g Savoyardi (dāmu pirkstiņu) cepumu, četri olu dzeltenumi, 125 g Dansukker smalkā cukura, 300 g ķiršu, 250 g maskarpones siera, 250 g biezpiena ar zemu tauku saturu, viena tējkarote Dansukker vaniļas cukura, kakao.

Pagatavošana. Sajauc kafiju ar liķieri. Ieliek cepumus veidnē, pārlej ar kafijas maisījumu un ļauj, lai tas ievelkas cepumos. Traukā ieliek olu dzeltenumus un cukuru, trauku ievieto katliņā ar karstu ūdeni. Nepārtraukti putojot, karsē, līdz veidojas biezs krēms. Noņem no uguns. Noskalo ķiršus un izņem kauliņus. Pirms iemaisīšanas olu krēmā nosusina ķiršus ar papīra dvieli. Samaisa maskarpones sieru un biezpienu ar vaniļas cukuru. Pusi no maisījuma liek veidnē uz cepumiem, nolīdzina, tad liek sagatavoto olu krēmu ar ķiršiem un atlikušo maskarpones maisījumu. Pārkaisa ar kakao. Atdzesē ledusskapī.

***

Ķiršu kola

Sastāvdaļas. 500 g saldētu vai svaigu ķiršu, viena kanēļa miziņa, 300 g Dansukker gaišā Muscovado cukura, 100 g Dansukker baltā smalkā cukura, 5 g malta kardamona, 1,5 l gāzēta minerālūdens, ledus gabaliņi.

Pagatavošana. Katliņā liek saldētus vai svaigus ķiršus bez kauliņiem, pievieno abu veidu cukuru, kanēļa miziņu un kardamonu; vāra, līdz izveidojas sīrups. Sīrupu izkāš un lej glāzēs, kuras aptuveni par trešo daļu tilpuma piepildītas ar ledu. Pielej atdzesētu minerālūdeni, lai glāzes būtu pilnas, samaisa un pasniedz. Dzērienu var rotāt ar svaigām piparmētru lapiņām, laima šķēlīti vai citu dekoru.

***

Āboli mīklā

Sastāvdaļas. 125 g margarīna, 1,5 glāzes miltu, pusglāze skāba krējuma, šķipsniņa sodas, nedaudz etiķa, 8 nelieli āboli, Dansukker kanēļa cukurs.

Pagatavošana. Margarīnu sarīvē uz sakņu rīves, pievieno miltus un vienmērīgi sadrupina, pieliek krējumu un sodu, kam uzpilināts etiķis. Samīca viendabīgu mīklu. Ābolus pārgriež uz pusēm, izņem serdes. Mīklu sadala 16 gabaliņos, saveļ bumbiņās, katru izveltnē uz dēļa, vidū liek ābola pusīti ar griezuma vietu uz augšu, ietin mīklā. Plāti izklāj ar cepamo papīru. Sagatavotos ābolus apviļā kanēļa cukurā, liek ar plakano pusi uz plāts, cep vidējā siltumā, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu.

***

Apelsīnu bļodiņas

Sastāvdaļas. Divi apelsīni, aptuveni 600 g dažādu augļu (banāni, bumbieri, saldi āboli, kivi, vīnogas u.c.), sešas ēdamkarotes Dansukker dzidrā sīrupa, četras lodītes saldējuma (pēc garšas), rīvēta šokolāde.

Pagatavošana. Apelsīnus nomazgā un uzmanīgi pārgriež gareniski uz pusēm. Ar karotīti izņem mīkstumu, nesabojājot mizas. Augļus sagriež mazos, glītos gabaliņos, pievieno izlobītu apelsīnu mīkstumu un sīrupu, samaisa. Augļu maisījumu pilda apelsīnu mizas bļodiņās, katrai uzliek saldējuma lodīti, uzkaisa rīvēto šokolādi.

Receptes kopā ar Dansukker

Svarīgākais