Eiropas Komisija paredz stingrāku Japānas pārtikas importa kontroli

Eiropas Komisija pieņēma Komisijas Īstenošanas Regulu, kas stājās spēkā 27.martā, ar ko pēc avārijas Fukusimas atomelektrostacijā paredz īpašus nosacījumus, kuri reglamentē Japānas izcelsmes pārtikas un barības importu un pārtikas un barības sūtījumus no Japānas.

Regula piemērota līdz 2011.gada 30.jūnijam.

Šī regula attiecas uz barību un pārtikas produktiem, kuru izcelsme ir Japānā vai kuri sūtīti no Japānas, izņemot produktus, kas izvesti no Japānas pirms 2011. gada 28. marta, un produktus, kas novākti un/vai pārstrādāti pirms 2011. gada 11. marta.

Regula nosaka, ka uzņēmējiem, kas importē pārtiku vai barību no Japānas - par sūtījuma saņemšanu vismaz divas darba dienas iepriekš jāinformē kompetentās iestādes konkrētajā robežkontroles punktā, bez tamjāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar nekaitīguma pārbaužu veikšanu.

Laižot tirdzniecībā saņemtos pārtikas un barības sūtījumus, brīvā apgrozībā, uzņēmējiem muitas iestādēm ir jāuzrāda deklarācija, kura sniedz pierādījumus, ka ir veiktas regulā minētās pārbaudes.

Sūtījumi robežšķēršošanas vietā var tikt aizturēti ne vairāk kā 5 darba dienas, līdz tiek saņemti laboratorijas analīžu rezultāti, kas apliecina to nekaitīgumu.

Saskaņā ar regulas 6. pantu pārtika un barība, kas neatbilst minētajiem maksimāli pieļaujamajiem līmeņiem, netiks ielaista Eiropas Ekonomiskajā Zonā un tā tiks iznīcināta vai nosūtīta atpakaļ uz izcelsmes valsti.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).