Lieldienās nav jāpaliek bez saldumiem, vai ne? Gadā ir pietiekami daudz citu dienu, kad no tiem var un pat vajag atturēties.
Mums, iespējams, jācenšas atkal atgūt robežu, kas šķir svētku un ikdienas ēdienkarti. Labākos laikos tām bija tendence vienādoties, tāpēc kļuva arvien grūtāk kādu iepriecināt un pārsteigt ar svētku cienastu. Arī visgardākie cepumi, maizītes, kūkas vai kēksi nesagādā tādu prieku, ja ir pieejami katru dienu.
Tagad esam kļuvuši taupīgāki un, gribētos ticēt, arī prasmīgāki, idejām bagātāki. Gardumu gatavošanā tagad nereti grib iemēģināt roku arī tie, kas reiz bija zvērināti pie plīts stāvēšanas pretinieki. Domājams, ka daudzās ģimenēs ne tikai krāsos Lieldienu olas, bet arī izceps kaut ko saldu un garšīgu. Latviešu tradicionālajā virtuvē nav vienas īpašas Lieldienu kūkas vai maizes, kādas ir krieviem, angļiem, itāļiem un citām tautām. Toties mums ir brīvākas iespējas improvizēt, kaut ko varam izdomāt paši, kaut ko patapināt no citiem. Tas var būt kaut kas pavisam vienkāršs un salīdzinoši lēts, bet var būt arī smalks un darbietilpīgs. Ja rūpīgi izlasa recepti, sagādā un saliek pa rokai visas vajadzīgās izejvielas un rīkojas bez liekas steigas, viss izdodas lieliski.
***
RECEPTES
Lieldienu cepumi no smilšu mīklas
Sastāvdaļas (aptuveni 30 cepumu pagatavošanai). 250 g kviešu miltu, 50 g sasmalcinātu mandeļu, 150 g Dansukker Farīna cukura, viena ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura, viena ola, 150 g sviesta vai margarīna; pildījumam: 200 g augstas kvalitātes baltās vai piena šokolādes, 50 g sviesta vai margarīna; rotāšanai: 300 g Dansukker baltā pūdercukura vai Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu, 15 ml izkausēta margarīna vai augu eļļas, 30 ml ūdens vai augļu sulas.
Pagatavošana. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Ieliek mīklu plastmasas maisiņā vai ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz 30 minūtes. Apkaisa darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu 2–3 mm biezumā. Izspiež vai izgriež no mīklas figūriņas un liek tās uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep krāsns vidusdaļā 200 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā. Cepumus sadala divās daļās. Uz lēnas uguns izkausē sviestu vai margarīnu, pievieno sadrupinātu šokolādi un ļauj, lai izkūst. Atdzesē apmēram stundu, tad ar mikseri sakuļ atdzesēto masu. Uzklāj to pusei cepumu, tad otru pusi cepumu viegli uzspiež pirmajiem virsū. Sajauc rotāšanai paredzētās sastāvdaļas un rotā cepumus, liekot lietā savu fantāziju.
Piebilde. Cepumus var pasniegt arī bez pildījuma. Dažos cepumos var izspiest caurumus un izmantot cepumus kā piekarināmas Lieldienu dekorācijas.
Vārītā pasha
Sastāvdaļas. 1 kg biezpiena, 5 olas, 200 g sviesta, 400 g skābā krējuma, 300 g Dansukker baltā smalkā cukura, 50 g mandeļu, 50 g rozīņu, Dansukker vaniļas cukurs.
Pagatavošana. Biezpienu un atlaidinātu sviestu izberž caur sietu, pievieno krējumu, rūpīgi samaisa, liek katlā uz plīts un, nepārtraukti maisot, uzvāra. Noņem no uguns un cik vien iespējams ātri atdzesē, turpinot maisīt. Atdzisušai pievieno cukuru, rozīnes, mandeles, vaniļas cukuru, liek veidnē, kas izklāta ar viegli mitru marli, sablīvē, uzliek virsū piemērota lieluma šķīvīti un nelielu slogu. Uz vienu diennakti ieliek ledusskapī.
Cepumi ar biezpienu
Sastāvdaļas. Viena glāze miltu, 200 g biezpiena, 100 g sviesta, viena ola, pusglāze Dansukker baltā smalkā cukura, šķipsniņa sodas, viena citrona miziņa.
Pagatavošana. Miltiem piejauc sodu, tos izsijā caur sietu. Sviestu puto ar cukuru, pievieno citronam norīvēto dzelteno virsmiziņu, turpina putot 5–7 minūtes, pievieno olu, caur sietu izberztu biezpienu, beigās – miltus ar sodu. Pusminūtes laikā samīca viendabīgu mīklu. Veido no tās dažādas figūriņas, liek uz ietaukotas plāts, cep 240 grādu temperatūrā 10–12 minūtes.
Gaisīgā mandeļu kūka
Sastāvdaļas. 1 glāze miltu, trešdaļglāze Dansukker smalkā baltā cukura, pusglāze mandeļu skaidiņu, 8 olu baltumi, Dansukker vaniļas cukurs.
Pagatavošana. Atdzesētus olu baltumus saputo stingrās putās, putošanas beigās pievieno pusi cukura, iecilā pārējās sastāvdaļas. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep 160–180 grādu temperatūrā 30–40 minūtes.
Mazie Lieldienu kēksiņi
Sastāvdaļas. 100 g sviesta, 100 g Dansukker «Farīna cukura», 2 olas, 1 glāze miltu, 5 ēdamkarotes piena, Dansukker vaniļas cukurs vai esence, 2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu, 50 g žāvētu ķiršu, gatavā baltā glazūra, krāsainas cukura pērlītes.
Pagatavošana. Mīkstu sviestu kārtīgi saputo ar cukuru, pa vienai pieliek olas un turpina putot, līdz iegūst viendabīgu krēmveida masu, pievieno miltus, pienu, vaniļu un kokosa skaidiņas, kā arī miltos apviļātus sagrieztus žāvētos ķiršus. Mīklu liek veidnītēs, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Izņem kēksiņus no veidnes, atdzesē, glazē, uzkaisa dekoratīvās cukura pērlītes, ļauj nožūt.
Kuličs
Sastāvdaļas. 800 g kviešu miltu, 200 g sviesta, 420 ml Dansukker zeltainā cukura sīrupa, viena glāze piena, piecas olas, 50 g presētā rauga, 200 g sagrieztu žāvētu aprikožu, šķipsniņa sāls.
Pagatavošana. Sviestu izkausē, pievieno karstu pienu, cukuru, sāli, visu sajauc un atdzesē, lai masa būtu viegli silta. Pievieno miltus, nelielā piena daudzumā izšķīdinātu raugu, kārtīgi samaisa, liek siltā vietā raudzēties. Uzrūgušai masai pievieno olu dzeltenumus un stingrās putās saputotus baltumus, miltos apviļātas sagrieztas aprikozes, ja nepieciešams, pieliek vēl miltus, lai iznāktu konsistence kā kēksa mīklai. Liek apaļā veidnē, aizpildot to ar mīklu ne vairāk kā līdz pusei, atstāj siltā vietā. Kad mīkla pacēlusies līdz veidnes malai, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādu temperatūrai, cep gatavu.