Dzērvenes

3.sep
Teiču dabas rezervātā divās septembra nedēļas nogalēs varēs lasīt dzērvenes, liecina Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālās administrācijas lēmums.
18.sep 2022
Ja esat īsts saldummīlis, tad šī recepte ir tieši priekš jums! Pagatavojiet gardas, dabīgas dzērveņu konfektes!
14.sep 2022
Lai nodrošinātu Teiču dabas rezervātā dabas vērtību saglabāšanu un dabas procesu netraucētu norisi, Teiču dabas rezervātā lasīt dzērvenes drīkst tikai vietējie iedzīvotāji, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālās administrācijas dabas izglītības darba speciāliste Diāna Selecka.
3.apr 2022
Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem sirds un asinsvadu slimības (CVD) ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Jauns klīniskais pētījums atklāj, ka dzērveņu ēšana katru dienu vismaz mēneša garumā uzlaboja sirds un asinsvadu darbību.
4.nov 2021
Novembris latviešiem ir īpašs mēnesis un, pateicoties valsts svētkiem, tas iekrāsojas sarkanbaltsarkanos toņos. Šis dekors noderēs ne tikai novembrī, bet tam var ļaut priecēt acis arī Ziemassvētku laikā.
13.okt 2021
Kas var būt gardāks par karstu, ceptu sieru? Tikai cepts siers ar biezu ogu mērci un kraukšķīgiem riekstiem!
4.mai 2021
Dzērvenes ļoti piestāv valsts svētkiem. Nolēmām izmēģināt mājās paši pagatavot slavenās dzērvenes pūdercukurā.
23.nov 2020
Viegli pagatavojama recepte no aktuālajiem sezonas dārzeņiem un ogām.
18.nov 2020
Protams, vislabāk dzērvenes ir lietot uzturā, lai gūtu vitamīnus. Piekrītu! Bet nevar noliegt, ka tās daba apveltījusi ar burvīgu toni, kas jo sevišķi iederas mūsu valsts svētkos, tāpēc manī uzjundīja ļoti stipra vēlme tās izmantot kā spilgtu dekoru šajā pelēcīgajā laikā.
6.okt 2020
"Rimi Gardēži" apkopojuši noderīgus faktus par dzērvenēm, kurus der zināt!
22.jan 2020
Daba turpina pārsteigt, un pirmo reizi vairāku desmitu gadu laikā laikapstākļi ieviesuši izmaiņas dzērveņu ražas novākšanā, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".
7.jan 2020
Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Protams, šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda Rimi veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
23.aug 2019
Jau senā pagātnē Amerikas indiāņi novērtēja šīs ogas. Arī mūsu senči, kas Latvijas purvos lasījuši dzērvenes kopš aizvēsturiskiem laikiem, labi zināja šo ogu lieliskās īpašības, kas palīdz saglabāt veselību.
7.feb 2019
Dzērveņu un melleņu platības līdz šim Latvijā ir pārziemojušas labi, kā arī vīnogulājiem laika apstākļi pagaidām neskādē, pauda aptaujātie nozares eksperti.
25.feb 2018
Dzēr­ve­nes ir pirm­ās ogas, pēc ku­rām stei­dza­mies uz tir­gu, kad jū­tam, ka ve­se­lī­bai de­rē­tu at­balsts, cī­no­ties ar sa­auk­stē­ša­nos vai ri­si­not de­li­kā­tās urīn­ce­ļu in­fek­ci­ju pro­blē­mas. Ka­mēr pār­ti­kas ra­žo­tā­ji mek­lē vei­dus, kā sal­di­nāt skā­bās dzēr­ve­nes ar pū­der­cu­ku­ru vai šo­ko­lā­di, zi­nāt­nie­ku uz­ma­nī­bu sais­ta pa­vi­sam ci­tas šo ogu īpa­šī­bas. Dzēr­ve­nes var pa­lī­dzēt gan da­žā­du sli­mī­bu pro­fi­lak­sē, gan vei­ci­nāt ātr­āku at­lab­ša­nu tiem, ku­ri sa­sli­mu­ši.
7.nov 2017
Ap šo lai­ku esam jau pa­gu­vu­ši sa­il­go­ties pēc dzēr­ve­ņu vieg­lā rūg­tu­mi­ņa, iz­teik­tā, at­svai­dzi­no­šā skā­bu­ma un dzī­ves­prie­cī­gā sār­tu­ma, kad da­bā viss kļu­vis tik pe­lēks.
3.nov 2017
Dzērvenes ir ogu karaļvalsts ilgdzīvotājas. Kamēr dārzā un mežā netrūkst citu ogu, tās pacietīgi gaida savu kārtu, bet tad pārņem varu un valda no rudens līdz pat nākamajai vasarai. Atnākot pirmajam salam, esam jau paguvuši sailgoties pēc dzērveņu izteiksmīgā spirdzinošā skābuma, vieglā rūgtenuma un dzīvespriecīgā sārtuma. Dzērvenes ir arī sava veida patriotes: novembrī, gatavojot ēdienus svētku galdam un rotājot tos valsts karoga krāsās, tieši dzērvenes bieži izvēlas sarkanajai, jo tonis ir patiešām atbilstošs.
photo_camera
15.jan 2016
Ziemā īpaši jāpievērš uzmanība, lai ar uzturu uzņemtu pēc iespējas vairāk vitamīnu, tāpēc izvēlamies produktus, kuri ar tiem bagāti. Viens no tādiem – dzērvenes. Pēc tām kāre aukstajos mēnešos ir liela, jo tās ir vērtīgas un noderīgas imunitātes nostiprināšanai.
19.aug 2014
Sastāvdaļas: kārtainā mīkla, 400 g piena, 50 g miltu, 20 g kukurūzas cietes, 75 g cukura, 4 olas, 100 dzērveņu, vaniļas pāksts.
25.sep 2011
Dzērveņu raža šogad gaidāma labāka nekā pērn, savukārt melleņu raža šogad nebija laba, pastāstīja aptaujātie ogu audzētāji.