Dzērvenes ir pirmās ogas, pēc kurām steidzamies uz tirgu, kad jūtam, ka veselībai derētu atbalsts, cīnoties ar saaukstēšanos vai risinot delikātās urīnceļu infekciju problēmas. Kamēr pārtikas ražotāji meklē veidus, kā saldināt skābās dzērvenes ar pūdercukuru vai šokolādi, zinātnieku uzmanību saista pavisam citas šo ogu īpašības. Dzērvenes var palīdzēt gan dažādu slimību profilaksē, gan veicināt ātrāku atlabšanu tiem, kuri saslimuši.
To, ka dzērvenes ir veselīgas, zināja arī mūsu priekšteči, bet īpaši plaši «skābās ogas» tautas medicīnā izmantoja Amerikas indiāņi. Tās dzērvenes, kas aug ASV un Kanādā, nedaudz atšķiras no mūsējām, tomēr ir ļoti tuvas to radinieces. Pasaulē dzērveni sauc gan par ogu karalieni, gan par dzīvības ogu un brīnumogu, un tas nav bez pamata, jo dzērvene patiešām ir cilvēka veselībai vajadzīgu vielu krātuve, tā satur dažādas organiskās skābes: hinīnskābi, benzoskābi, citronskābi, ābolskābi, fenolkarbolskābi u.c. Dzērvenēs ir arī ēteriskās eļļas, miecvielas, dažādi bioloģiski aktīvi savienojumi... Jo vairāk zinātnieki pēta šīs ogas, jo vairāk dažādu lietojuma iespēju atklāj. Dzērvenēm un to preparātiem konstatēta spēja normalizēt holesterīna līmeni asinīs, aizkavēt ādas novecošanās procesus, sekmēt paaugstināta asinsspiediena normalizēšanos, bet vislabāk pazīstama ir dzērveņu spēja palīdzēt cilvēka organismam cīņā ar mikrobiem. Pirmie speciālisti, kuri to novērtēja, bija urologi, bet vēlāk tika atklāts, ka dzērvenes var kalpot arī zobu un mutes dobuma veselībai.
Sargā no kariesa
Ročesteras universitātes zinātnieki secinājuši, ka dzērveņu baktericīdās īpašības var izmantot arī zobārstniecībā, tās palīdz rūpēties par mutes dobuma higiēnu. Dzērveņu sastāvā ir vielas, kuras noder zobu kariesa profilaksei, jo neļauj kariesa izraisītājiem piekļūt zobu emaljai un bremzē kaitīgo mikroorganismu attīstību, kuri vainojami zobu un smaganu slimību izraisīšanā. Vēl vairāk - dzērvenes arī satur vielas, kas spēj sagraut molekulas, kuras veido zobu aplikumu. Kā zināms, tieši aplikumā attīstās kaitīgās baktērijas. Dzērvenes nenogalina šīs baktērijas, bet kavē to augšanu un vairošanos, kā arī neļauj nostiprināties uz zobu emaljas, samazinot zobu bojājumu rašanās risku pat līdz 80%. To apliecinājuši pētījumi par dzērveņu sulas iedarbību uz mikroorganismu Streptococcus mutants, kuru uzskata par vienu no galvenajiem zobu kariesa vaininiekiem. Lai būtu efekts, jāizmanto tīra dzērveņu sula bez cukura.
Palīdz tikt galā ar urīnceļu infekcijām
Jau vairākus gadu desmitus tiek pētīta dzērveņu un to preparātu iedarbība urīnceļu infekciju gadījumā. Vielas dzērveņu sastāvā neļauj nostiprināties urīnpūšļa sieniņās patogēnajām baktērijām, kas izraisa iekaisumu. Par urīnceļu iekaisumu liecina vajadzība bieži urinēt, dedzinoša sajūta, sāpes vēdera lejasdaļā vai gurnu apvidū. Sajūtot šādus simptomus, jākonsultējas ar ārstu, jo tie var rasties arī citu slimību dēļ, bet dzērvenes par ļaunu nenāks. Sievietēm urīnceļu infekcijas ir biežāk, jo viņām ir īsāks urīnizvadkanāls, mazāks attālums starp taisno zarnu un urīnizvadkanāla atveri. Lielu daļu no visām urīnceļu infekcijām izraisa zarnu nūjiņas (Escherichia coli), uz kurām efektīvi iedarbojas dzērvenēs esošās vielas.
Citas labās dzērveņu īpašības