VIRTUVĒ: Ide­jas dzēr­ve­ņu iz­man­to­ša­nai

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Ap šo lai­ku esam jau pa­gu­vu­ši sa­il­go­ties pēc dzēr­ve­ņu vieg­lā rūg­tu­mi­ņa, iz­teik­tā, at­svai­dzi­no­šā skā­bu­ma un dzī­ves­prie­cī­gā sār­tu­ma, kad da­bā viss kļu­vis tik pe­lēks.

Stās­ta, ka dzēr­ve­ņu ēša­nas mo­di Ei­ro­pā esot ie­vie­su­ši vi­kin­gi pir­mā un ot­rā mū­su ēras ga­du tūk­sto­ša mi­jā. Vē­lāk dzēr­ve­nes Ei­ro­pas val­stīs ak­tī­vi ie­ve­du­ši krie­vu tir­go­ņi, tā­pēc tās rei­zēm sauk­tas par krie­vu ogām. Ve­cās pa­sau­les ie­mīt­nie­ki to­reiz vēl ne­zi­nā­ja, ka arī ne­at­klā­ta­jā Jau­na­jā pa­sau­lē aug dzēr­ve­nes. De­la­vē­ru in­di­ā­ņu tei­ka stās­ta, ka dzēr­ve­nes ra­du­šās no asins lā­sēm, kas iz­lie­tas cī­ņā starp cil­vē­kiem un mil­žiem. In­di­ā­ņi arī iz­man­to­ja sa­berz­tas dzēr­ve­nes ga­ļas kon­ser­vē­ša­nai. Un, pro­tams, vi­sur, kur šīs ogas bi­ja pie­e­ja­mas, ļau­dis ar tām naš­ķē­jās, kā arī ār­stē­jās. Dzēr­ve­nes sa­tur da­žā­das or­ga­nis­kās skā­bes, pek­tīn­vie­las, kā­li­ju, dzel­zi, kal­ci­ju, mag­ni­ju un ci­tas la­bas lie­tas. Tau­tas me­di­cī­nā tās lie­to, lai ār­stē­tu dru­dzi, urīn­ce­ļu in­fek­ci­jas, kle­pu, gal­vas­sā­pes, vār­du sa­kot, šis ir viens no da­bas pro­duk­tiem, kas ne vien pa­līdz pret kai­tēm, bet arī la­bi gar­šo - sal­dos un sā­ļos ēdie­nos, da­žā­dos auk­stos un kar­stos dzē­rie­nos. Vēl viens pluss ir tas, ka dzēr­ve­nes la­bi gla­bā­jas, tās var sal­dēt, kal­tēt vai vien­kār­ši tu­rēt vē­sā vie­tā trau­kos ar ūde­ni.

Par dzēr­ve­ņu kva­li­tā­ti var spriest pēc... le­cī­gu­ma - no­krī­tot uz cie­tas vir­smas, la­bā­kās ogas at­lec. Kva­li­ta­tī­vas dzēr­ve­nes ir ne ti­kai stin­gras, bet arī in­ten­sī­vi pie­sā­ti­nā­ti sar­ka­nā krā­sā. Ja dzēr­ve­nēs ir daudz kā­ti­ņu, tas var lie­ci­nāt, ka ogas no­la­sī­tas vēl ne­ga­ta­vas, jo tā­das ir grū­tāk no­plūkt, tā­pēc ne­re­ti tiek trau­mē­tas mēt­ri­ņas. Uz­gla­bā­jot pus­ga­ta­vās ogas ar lai­ku kļūst sar­ka­nas, bet to sa­stāvs nav tik piln­vēr­tīgs kā ga­ta­vām.

Ide­jas dzēr­ve­ņu iz­man­to­ša­nai

SVAIGAS. Var ne­daudz ap­ēst vien­kār­ši tā­pat; sa­spai­dīt un pie­vie­not dār­ze­ņu sa­lā­tiem eti­ķa vie­tā, vā­rīt kom­po­tus un ie­vā­rī­ju­mus. In­te­re­san­ta pie­de­va ga­ļas, dār­ze­ņu, rī­su un ma­ka­ro­nu ēdie­niem ir dzēr­ve­ņu mēr­ce: ņem vie­nu man­da­rī­nu un lai­mu, no­mi­zo vir­smi­zi­ņu, sa­griež to plā­nās strē­me­lī­tēs, iz­lo­ba aug­ļiem mīk­stu­mu, sa­da­la ga­ba­li­ņos; 100 g cu­ku­ra sa­jauc ar di­vām ēdam­ka­ro­tēm ūdens, uz­kar­sē, lai cu­kurs iz­kūst, pie­vie­no sa­ga­ta­vo­tos aug­ļus un mi­zi­ņas, pie­liek 400 g dzēr­ve­ņu un vā­ra 5-7 mi­nū­tes. Ja mēr­ci grib vien­da­bī­gu, to sa­blen­de­rē.

KALTĒTAS. Šā­das dzēr­ve­nes no­der uz­ko­dai, pie­vie­no­ša­nai bro­kas­tu pār­slām un put­rām; iz­man­to­ja­mas arī ro­zī­ņu vie­tā ce­pu­mos, kēk­sos, kliņ­ģe­ros un ci­tos kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­mos.

PŪDERCUKURĀ. 500 g tī­ru, sau­su dzēr­ve­ņu sa­jauc ar vie­nu olas bal­tu­mu, liek uz sie­ta, ļauj ne­daudz ap­žūt, tad ap­vi­ļā 500 gra­mos pū­der­cu­ku­ra un ļauj cu­ku­ra ga­ro­zi­ņai sa­cie­tēt. Lai cu­kurs cie­tē­tu āt­rāk, tam ie­sa­ka pie­vie­not da­žus pi­lie­nus cit­ro­nu su­las.

AR RIEKSTIEM. Val­riek­stus, pe­kan­riek­stus vai vieg­li sā­lī­tus ze­mes­riek­stus var sa­jaukt ar kal­tē­tām dzēr­ve­nēm un pa­sniegt uz­ko­dās. Vā­ra arī dzēr­ve­ņu un val­riek­stu ie­vā­rī­ju­mu: uz ki­lo­gra­mu dzēr­ve­ņu ņem 250 g lo­bī­tu val­riek­stu, kas pirms tam pus­stun­du vā­rī­ti ūde­nī, pie­vie­no 1,5 kg cu­ku­ra.

AR CITRUSAUGĻIEM. Gar­šas zi­ņā dzēr­ve­nes sa­der ko­pā gan ar man­da­rī­niem, gan apel­sī­niem un lai­miem. Pro­tams, var kom­bi­nēt arī ar ci­tiem aug­ļiem, kaut vai mū­su pa­šu ābo­liem.

AR MEDU. Dzēr­ve­nes un me­dus ir la­bi sa­bied­ro­tie, ār­stē­jot sa­auk­stē­ša­nos, un tie la­bi gar­šo ko­pā aug­ļu sa­lā­tos vai dzē­rie­nos. Ir arī biš­ko­pī­bas pro­dukts - dzēr­ve­nes me­dū.

LIMONĀDE. Iz­spiež ne­daudz dzēr­ve­ņu su­las, pie­vie­no pēc gar­šas cu­ku­ru vai me­du un gā­zē­to ūde­ni, ja vē­las - arī le­du.

TĒJA. Tē­jas glā­zes di­be­nā liek di­vas tēj­ka­ro­tes dzēr­ve­ņu, sa­spai­da, uz­lej kar­stu mel­no vai za­ļo tē­ju. Sal­di­nā­ša­nai iz­man­to ka­ra­me­ļu cu­ku­ru, pie­liek lai­ma šķē­lī­ti. Ja vē­las, var pie­vie­not arī ne­daudz bren­di­ja.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais