"Rimi Gardēži" apkopojuši noderīgus faktus par dzērvenēm, kurus der zināt!
1. Dabīgās krāsvielas - Amerikas indiāņi dzērvenes izmantojuši dažādu āudumu tonēšanai sārtā krāsā. Tāpat dzērvenes var izmantot kā dabīgo ēdienu krāsvielu. Īpaši parocīgs būs dabīgais dzērveņu ievārījums.
2. Tikai 5% dzērveņu sasniedz veikalu svaigā veidā - lielākā daļa pasaulē audzēto dzērveņu tiek izmantotas mērču, sulu un sīrupu pagatavošanā.
3. Dzērvenes zied - vēlā pavasarī dzērveņu krūmi arī zied.
4. Dzērves oga - dzērvenes nosaukums izcēlies pateicoties tās ziedam, kurš atgādina noliektu dzērves kaklu un galvu.
5. Stiprina veselību - dzērvenes jau izsenis izmantotas savu unikālo īpašību dēļ - senie indiāņi tās lietoja kā zāles, kā arī indes izvilkšanai no bultu brūcēm. Dzērvenes ir bagātīgas ar C vitamīnu, kā arī uzlabo sirds un asinsvadu veselību.
6. Zems cukura līmenis - dzērvenēs atšķirībā no citām ogām ir ļoti maz cukura - 1 glāzē dzērveņu ir mazāk nekā 1 tējkarote cukura. Tādēļ, žāvējot tās vai gatavojot sulas un mērces, nepieciešams noteikti pievienot klāt kādu saldinātāju.
7. Uzlabo zobu veselību - dzērvenēs atrodama viela, kas spēj iznīcinātdažādas mutes baktērijas, tādējādi aizkavējot caurumu un smaganu slimību rašanos.
8. Ilggadējs augs - dzērveņu krūmi var producēt ogas ļoti ilgā laikā. Pasaulē ir dzērveņu ogulāji, kas ir vairāk nekā 100 gadu veci un joprojām dod augļus.
9. Latvijas izaugsmes iespējas - kaut gan dzērveņu lielvalsts neapšaubāmi ir ASV, arī Latvijas uzņēmēji naski rosās dzērveņu audzēšanā dzērvenēm labvēlīgā klimata dēļ.