Kura oga samazina sirds slimību risku jau 2 stundas pēc ēšanas?

© Rūta Kalmuka/F64

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem sirds un asinsvadu slimības (CVD) ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Jauns klīniskais pētījums atklāj, ka dzērveņu ēšana katru dienu vismaz mēneša garumā uzlaboja sirds un asinsvadu darbību.

Jaunais pētījums, kas publicēts žurnālā Food & Function, aplūkoja liofilizētu dzērveņu pulveri, kas atbilst 100 gramiem svaigu dzērveņu, un tā ietekmi uz sirds un asinsvadu sistēmu.

Pētījumā piedalījās 45 veseli vīrieši, daļa no kuriem vienu mēnesi uzturā iekļāva dzērveņu pulveri, kas atbilst 100 gramiem svaigu dzērveņu dienā (9 grami pulvera), daļa - placebo.

Tika konstatēts, ka tiem, kuri lietoja dzērvenes, ievērojami uzlabojās sirds un asinsvadu darbība.