Kampara deklarācijas mīklas

Jaunie laiki pagājuši arvien vairāk, un vairāk Vienotības vadošo politiķu grimst tādos pašos varas izmantošanas netikumos, kādi bija raksturīgi vecajiem Tautas partijas un Latvijas ceļa laikiem. Vieni (TV3 un Latvijas Avīze) tagad aizgūtnēm ironizē, ka Valsts kanceleja ir pārvērsta par darbā iekārtošanas biroju Ministru prezidenta sievas draudzenēm.

Savukārt citi ir sajūsmā par to mācībstundu valsts amatpersonu deklarācijas aizpildīšanai, kādu sabiedrībai ir sniedzis ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Vispirms. Artis Kampars nepilda valsts amatpersonas deklarāciju pirmo reizi. Viņš šāda tipa deklarācijas iesniedz jau kopš 2002. gada. Protams, ierindas cilvēks vai Saeimas deputāts, vai ierēdnis, kas pirmo reizi aizpilda deklarāciju, var kaut ko nesaprast, sajaukt vai kļūdīties. Tas būtu normāli un saprotami, taču ekonomikas ministram ir jārāda priekšzīme gan visiem iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem.

Kā tagad var uzzināt no Arta Kampara deklarācijas, viņš 2010. gada laikā ir atdevis vienu vairāk nekā 63 000 latu lielu parādu. Šis nav vienīgais parāds, kuru pērn nomaksāja ministrs. Viņa deklarētais hipotekārais parāds ir samazinājies no 204 000 eiro 2010. gada 1. janvārī līdz 194 000 eiro šogad. Ministra hipotekārais parāds ir samazinājies par 10 000 eiro. Tiesa, īstermiņa kredīts no 914 latiem gada laikā ir pieaudzis līdz 2622 latiem. Tomēr kopumā, salīdzinot ar iepriekšējo deklarāciju, ministrs savas parādsaistības ir samazinājis vismaz par 68 800 latu. Tas ir izcils piemērs. Makroekonomika stabilizējas! Šī deklarācija kā paraugs jārāda starptautiskajiem aizdevējiem un Eiropas Komisijai. Finanšu stabilizācijai rezervēto naudu var izmantot budžeta deficīta finansēšanai, jo kredīti tiek atmaksāti!

Tikai jebkuram izdevumu postenim pretī jābūt ienākumiem. 2010. gada laikā ministra alga līdz nodokļiem bija tikai 21 062,55 lati. Parādus varētu finansēt ar ministra skaidras (vai bezskaidras) naudas uzkrājumiem, bet tie 2009. gadā bija tikai 2600 latu un šogad vairāk nav uzrādīti. Kopā sanāk 23 662,55 lati. Ar tik lielu sumu nepietiek, lai nomaksātu 68 800 latu lielus parādus.

Tas nav skaisti! Ministra izdevumi par kredīta nomaksām trīskārt pārsniedz viņa legālos ienākumus. Kur rast izeju? Ja ministram ir bagāta sieva, tad viss kārtībā. Kamparam ir! Arta Kampara laulātā draudzene, acis nepamirkšķinot, uzdāvināja vīram 27 000 latu.

Tagad daudzi nesaprot, no kurienes Kampara sievai tāda nauda. Skaidrojums ir atrasts! Tukumā mēbeles maksā vairāk par dzīvokļa cenu. Turklāt, ja uzkrājumus glabā mājās skaidrā naudā, tie aug straujāk, nekā tos glabājot bankās. Ja šogad spilvenā kāds iešūs 7000 latus skaidrā, tad pēc četriem gadiem spilvenā jau būs 27 000 latu. Amerikā tam neticētu, bet pie mums ir Vienotības matemātika un Kampara ekonomika.

Labi! Neskaldīsim matus. Pieņemsim, ka taupīga sieva, liekot santīmu pie santīma, pat maksājot 200 000 eiro liela kredīta procentus, var dažos gados sakrāt 27 000 latus.

Es esmu labticīgs un ticu, ka laba sieva to spēj, pat neiesaistoties pelēkajā ekonomikā ar rosīgu apgleznotu kaklasaišu tirdzniecību.

Tikai ir viena problēma. Sasummējot sievas dāvinājumu, ministra algu un iepriekšēja gada uzkrājumus, summa joprojām ir pārāk maza ministra kredītu nomaksai. Kopā sanāk 50 662,55 lati, bet 2010. gadā kredītos samaksāti 68 800. Starpība ir vairāk nekā 18 000. Bet jāņem vērā, ka ministrs nevar dzīvot tikai no kredītu nomaksas vien. Viņam vēl bija jāmaksā nodokļi, jāēd, jāpērk apģērbs, jāmaksā komunālo pakalpojumu rēķini utt.

Meklējam atbildi ministra 2010. gada deklarācijā! Jā! Deklarācijas 8. punktā – Deklarācijas iesniedzēja pārskata periodā veiktie darījumi, ja to summa pārsniedz 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas – parādās ieraksts: Kapitāldaļu pārdevuma līgums nr.1/2010 – 35000,00 Ls.

Viss kārtībā – ar to pietiek gan parādu nomaksai, gan nodokļiem, gan komunālajiem rēķiniem.

Tikai radās jautājums, kādas kapitāldaļas ministrs ir pārdevis? Gan 2009. gada, gan 2010. gada deklarācijās ir norādītas 10 kapitāldaļas SIA Ronis. Tās bija Kampara īpašumā 2009. gadā un tā arī palika īpašumā 2010. gadā. Citu kapitāldaļu deklarācijā nav. Vēl ministra deklarācijā par 2009. gadu ir norādītas SEB Wealth Management ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības pajas 503,84 eiro un 2469,56 dolāru vērtībā. 2010. gadā ministra īpašumā palikušas SEB Wealth Management pajas 1783,51 dolāra vērtībā. SEB Wealth Management ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības paju cena gada laikā nav palielinājusies divdesmit reižu.

Ko īsti Kampars ir pārdevis? Žurnālam Ir ministrs skaidroja, ka tā ir anonīma uzņēmēja nauda par SIA Ronis akcijām, kuras gan ir palikušas ministra īpašumā. Viss esot likumīgi.

Civilizētā un demokrātiskā valstī pat mazākās aizdomu ēnas gadījumā par ienākumu un izdevumu neatbilstību ministram būtu valsts amats jāatbrīvo, īpaši, ja amata pienākumos ietilpst licenču dalīšana nozarēs ar ļoti augstu koruptīvu risku.

Iespējams, ka Vienotība šādi sāk ieviest dzīvē pelēkās ekonomikas apkarošanas plānu. Tikai, ja Arti Kamparu mēs ņemam par paraugu, tad gadījumos, ja ikviena Latvijas iedzīvotāja gada izdevumi trīskārt pārsniegs šīs personas legālos ienākumus, VID nedrīkstētu uzdot nekādus liekus jautājumus, bet VID būtu jāpieņem, ka tas ir likumīgi un atbilst labiem Latvijas tikumu paraugiem.