Lieldienu lieldarbi

4.apr
Kas jādara Lieldienās, lai būtu veiksmīgs, paredzētu turpmāko laiku vai saglabātu veselību, to lūkojām noskaidrot, ieskatoties latviešu tautas ticējumos par Lieldienām.
 
3.apr
Lieldienu gaidās tapa želejas olas. Ideja šāda: tukšās olu čaumalās iepilda dārzeņus un desu (sāļajā variantā) un augļus vai ogas (saldajā variantā). Tos aplej ar buljonu (sāļajā variantā) vai sulu (saldajā variantā), kurā izšķīdināts želantīns. Kad želeja sastingusi, čaumas noloba. Lūk, kas mums sanāca.
 
23.apr 2019
Lieldienas jau pagājušas, taču visas raibās oliņas vēl nav apēstas? Nesatraucies, tam ir pavisam vienkāršs risinājums! Linda Vilmansone-Virbule aicina nobaudīt savu radīto olu musu - tā tas ir iesaukts brīnišķīgās konsistences dēļ, kas tiešām atgādina musu. Pats labākais - tas ir gards un ātrs veids, kā atbrīvoties no vārīto olu pārbagātības pēc Lieldienām! 
 
22.apr 2019
Ja Lieldienās tev prāts nesas ne tikai uz olu notiesāšanu, bet arī uz eksperimentēšanu, tad pamēģini neparastu veidu, izvārot olu tā, lai tās dzeltenums būtu ārpusē. Teiksi, ka tas nav iespējams? Būsi pārsteigts, atklājot, ka tas patiesi ir izdarāms.
 
22.apr 2019
Salāti, kad olas nekārojas ēst tāpat, bet gribas pievienot kādam ēdienam. Ideāli gan Lieldienu galdā, ja savārīts par daudz olu, vai gribas olas katrā ēdienā, gan ideāli pēc Lieldienām, ja olas palikušas pāri. Rimi Gardēži garšas kārpiņu palutināšanai piedāvā pagatavot gardos Lieldienu salātus.
 
21.apr 2019
Lieldienās var ēst ne tikai raibu raibās olas un dažādus ēdienus, kas gatavoti no tām, bet var izcept kādu īpašu gardumu, palutinot gan savas, gan tuvinieku garšas kārpiņas. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko piedāvā Lieldienu galdu papildināt ar šokolādes kēksu ar augļiem un fritētiem ķērpjiem. 
 
21.apr 2019
Lieldienu galdā goda vietā, protams, būs olas. Olu krāsošana ir ļoti aizraujoša un radoša nodarbe, kurā parasti grib iesaistīties visa ģimene. Kāds tur brīnums, ja nokrāsots krietni vairāk olu, nekā iespējams tās vienkārši tāpat apēst. Liels daudzums cieti vārītu olu ap šo laiku pieder pie lietas katrā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi «karojušas» olu kaujās, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku. Un ko nu tur glabāt – kad tad vēl ēdīs olas, ja ne tagad?
 
20.apr 2019
Lieldienas ir priecīgi un pavasarīgi svētki, kad gandrīz nevienā mājā neiztikt bez krāsotām olām. Cik daudz drīkst apēst, lai vēderu nemocītu smaguma sajūta, kā prātīgi patērēt Lieldienu gardumus, un ko darīt, ja tomēr gadījies apēst par daudz, stāsta "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule.
 
20.apr 2019
Sīpolu mizas vai pārtikas krāsvielas ir vieni no izplatītākiem variantiem, ja domā par Lieldienu olu greznošanu. Izmēģinām, vai iespējams mājas apstākļos nokrāsot Lieldienu galvenās varones, ja svētki pārsteiguši nesagatavotu vai pēdējā mirklī tomēr nolem mesties olu krāsošanas priekos!
 
20.apr 2019
Lieldienu galdā goda vietā būs olas. Pat ja cilvēks nav īpaši liels olu cienītājs, šajos svētkos viņš kādu tomēr apēdīs, bet daudziem olas ir arī iecienīta ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Savulaik tās tika nopeltas kā neveselīgas, holesterīna līmeni paaugstinošas un līdz ar to nevēlamas sirdij un asinsvadiem, un bija cilvēki, kuri no olām atteicās vai lietoja uzturā tikai olu baltumus. Vēlāk olas tika attaisnotas, bet vai tas nozīmē, ka tās var ēst neierobežotā daudzumā?
 
20.apr 2019
Pavasarīgā noskaņojumā parasti mostas vēlme izbaudīt dabu un doties garākās pastaigās, pārgājienos vai izbraukumos ar velosipēdu. Taču nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko piedāvā ideju, kā Lieldienu maltītē iekļaut pavasarīgas dabas veltes. Sparģeļi lieliski papildinās ierastos ēdienus, piešķirot tiem īpašu garšu un smaržu.
 
19.apr 2019
Lieldienas ir laiks, kad svētku galds jāklāj bagātīgi, uz tā liekot dažādus ēdienus. Kas gan var būt labāks par maizīti, kas ir ar pašas rokām un mīlestību cepta? Ievies ēdienu klāstā pavasarīgas vēsmas un pagatavo brīnumgardu maizīti. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko piedāvā maizi papildināt ar saulespuķu dīgstiem un sieru, piešķirot tai īpašu garšu un smaržu.
 
19.apr 2019
Starptautiskais interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmums "Gemius" aptaujājis Latvijas interneta lietotājus par iemīļotāko Lieldienu olu krāsošanas metodi. Noskaidrots, ka 88 procenti respondentu iecienījuši olas krāsot pēc senču metodes – ar sīpolu mizām, pievienojot dažādas dabas veltes un dabīgas krāsvielas.
 
19.apr 2019
Jau šajā nedēļas nogalē svinēsim Lieldienas – tiks kārtas šūpoles, krāsotas olas un klāts svētku galds, tāpēc aktuāls būs arī jautājums par to, ko likt svētku galdā? Par klasiskajām Lieldienu receptēm nav zināms daudz – daži cep saldo Lieldienu maizi jeb kuliču, citi gatavo biezpiena desertu – pashu. Ja šoreiz svētku galdā kārojas ko mūsdienīgi un, iespējams, vēl nebijušu, konditore Inese Meldere iesaka divas lieliskas un gardas ēdienu receptes.
 
19.apr 2019
Lieldienas ir gaidītākie pavasara svētki, kuros varam veltīt laiku saviem tuvajiem un mīļajiem. Pašmāju slavenības sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj, kādas ir viņu ģimenes tradīcijas, atzīmējot šos svētkus.
 
18.apr 2019
Teju katrā ģimenē no paaudzes paaudzē tiek nodotas Ziemassvētku galda rotāšanas tradīcijas, taču Lieldienu galda dekorēšanai tiek pievērsts krietni mazāk uzmanības. "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija dalās ar ieteikumiem, kā viegli izgreznot Lieldienu galdu atbilstoši savai gaumei un mājas iekārtojuma stilam.
 
18.apr 2019
Lieldienas ir ģimeniski svētki, kuros var ne tikai krāsot, ēst un dāvināt olas, bet arī pašus mazākos svētku gaidītājus iepriecināt ar tematiskām dāvanām. Ielūkojies mūsu apkopotajos padomos un pārsteidz mazos ķiparus ar mīlestību gatavotām dāvaniņām!
 
16.apr 2019
Lieldienās var krāsot ne tikai olas, bet arī glīti izdekorēt cepumus svētku noskaņās. Kopā ar mazajiem ķipariem izcep gardus cepumus un ļauj viņiem tos izrotāt pēc sirds patikas! Tā būs gana radoša un ģimeniska aktivitāte.