5 ieteikumi, kā gatavoties Lieldienām, neiztērējot kaudzi naudas

© pexels.com

Gaisā virmo pavasara svaigums, un cilvēki sāk gatavoties Lieldienām. Taču plānojot svētku svinības, viegli ir aizrauties ar pirkumiem un sarūpēt vairāk nekā patiesībā nepieciešams. Tas var radīt ne tikai liekus tēriņus, bet arī pārtikas izšķērdību un nevajadzīgu satraukumu. Lai svētki būtu patiesi priecīgi un bez lieka stresa, “Lidl” ir sagatavojis piecus noderīgus ieteikumus pārdomātai un atbildīgai Lieldienu svinēšanai.

pexels.com

1. Krāso olas, izmantojot pieejamos materiālus

Gatavojoties vienai no galvenajām Lieldienu aktivitātēm - olu krāsošanai, vērts atcerēties par mājās jau esošajiem produktiem. Piemēram, sīpolu mizas spēj piešķirt olām siltu, zeltainu toni, bet bietes rada spilgti sarkanas nokrāsas. Savukārt sarkanvīns, kas varbūt stāv skapītī, var lieliski iekrāsot olas violetā tonī ar spīdīgiem kristāliem. Tāpat arī kafija, mellenes, sarkanais kāposts, dažādi zaļumi un tādas garšvielas kā kurkuma un paprika var iekrāsot olas dažādos košos toņos.

Tādēļ pirms olu krāsošanas aktivitātes noteikti ir vērts ielūkoties virtuves plauktos, jo tieši tā var rasties jauni un interesanti Lieldienu eksperimenti, kas svētkus padarīs ne tikai ilgtspējīgākus, bet arī radošākus. Papildu bonuss ir arī finansiālais ieguvums, jo, izmantojot mājās esošo, nebūs nepieciešams iegādāties krāsvielas veikalā.

pexels.com

2. Izvēlies dabai draudzīgas un radošas dekorācijas

Papildu olu krāsošanai Lieldienās ierasts arī rotāt mājokli svētku noskaņās. Taču pirms steigšanās iegādāties jaunus dekorus, vērts apsvērt, vai var izmantot jau esošus rotājumus, kas, iespējams, stāv neizmantoti un krāj putekļus draugu, ģimenes locekļu vai paziņu bēniņos. Noteikti pirms svētkiem ir vērtīgi apjautāties, vai kāds Lieldienu zaķis vai cālītis nemeklē jaunas mājas.

Savukārt siltu un dabisku svētku noskaņu var radīt arī dabiski materiāli - vāzēs izkārtoti ziedi, pūpoli vai zaļojoši zari ar pumpuriem. Nokrāsotās olas skaisti izskatīsies groziņos vai šķīvjos, kas izklāti ar sūnām, radot harmonisku svētku dekoru. Papildu akcentus var veidot arī no mājās pieejamiem materiāliem - stikla burkām, svečturiem un auduma lentēm. Piemēram, burciņu var pārvērst par nelielu pavasara kompozīciju, piepildot to ar sūnām un ievietojot krāsotu olu. Šādi var radīt videi draudzīgus un oriģinālus rotājumus, kas piešķirs svētkiem īpašu noskaņu, turklāt radošais process var kļūt par aizraujošu nodarbi visai ģimenei.

pexels.com

3. Veido pirkumu sarakstu un izplāno svētku maltītes

Svētku laikā ierasts iegādāties dažādus tradicionālus produktus, kas saistās ar konkrēto laiku, taču, tāpat kā nav ieteicams doties uz veikalu izsalkušam, arī dodoties uz veikalu bez iepirkuma saraksta, nereti veicam arī neapdomātus pirkumus. Lai izvairītos no pārtikas izšķērdēšanas, vēlams jau iepriekš izplānot gan nepieciešamo daudzumu, gan produktu dažādību, tādējādi samazinot iespēju, ka sagādātais ēdiens paliks neapēsts.

Plānojot svētku maltīti, būtiski parūpēties par uzturvielu līdzsvaru - olbaltumvielas nodrošinās olas un piena produkti, šķiedrvielas būs atrodamas dārzeņos un pilngraudu produktos, bet veselīgos taukus sniegs rieksti un sēklas. Lai samazinātu pievienotā cukura daudzumu, desertos iespējams izmantot dabīgas alternatīvas, piemēram, medu, kļavu sīrupu vai augļu biezeņus. Pārdomāta produktu izvēle palīdzēs izvairīties no liekiem tēriņiem un pārtikas atkritumiem.

pexels.com

4. Dod priekšroku ilgtspējīgām alternatīvām

Lieldienu saldumi bieži vien ir neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa, taču, izvēloties saldumus, ir vērts pievērst uzmanību to izcelsmei un ietekmei uz vidi un sabiedrību. Piemēram, šokolādi var iegādāties ar “Fairtrade” jeb godīgās tirdzniecības sertifikātu. Šāds sertifikāts nodrošina, ka produkti ir ražoti godīgā tirdzniecības ķēdē, kurā ņemta vērā gan ražotāju darba apstākļi, gan videi draudzīgas ražošanas metodes. Iegādājoties “Fairtrade” šokolādi, tiek atbalstīti mazāk attīstīto reģionu ražotāji, kuri saņem taisnīgu atlīdzību par savu darbu, turklāt šādi produkti bieži vien ir ražoti ar lielāku rūpību par vides aizsardzību.

pexels.com

5. Pievērs uzmanību pārtikas uzglabāšanai un atkritumu šķirošanai

Sagaidot svētku norietu, nereti cilvēki attopas ar ēdieniem pārbagātu ledusskapi. Lai izvairītos no potenciālas pārtikas izšķērdēšanas, svarīgi atcerēties, kā to pareizi uzglabāt un kā izmantot atlikušos ēdienus, lai tie nesabojājas. Piemēram, zupas, sautējumus un citus ēdienus vislabāk ir uzglabāt hermētiski noslēgtos traukos ledusskapī, lai novērstu baktēriju vai pelējuma attīstību. Ja ēdiens paredzēts vēlākai lietošanai, to var arī sasaldēt - īpaši ēdienus, kas ilgi nesabojājas, piemēram, vistas vai dārzeņu sautējumus.

Ja nu tomēr ēdiens sabojājas, svarīgi atcerēties, kā pareizi šķirot pārtikas atkritumus - kompostējamos produktus novietot komposta tvertnē, savukārt pārtikas atkritumus, kas nav piemēroti kompostēšanai, jānodod bioloģisko atkritumu konteinerā, lai nodrošinātu to pareizu pārstrādi un samazinātu ietekmi uz vidi.

Dzīvo gudri!

Gaisā virmo pavasara svaigums, un cilvēki sāk gatavoties Lieldienām. Taču plānojot svētku svinības, viegli ir aizrauties ar pirkumiem un sarūpēt vairāk nekā patiesībā nepieciešams. Tas var radīt ne tikai liekus tēriņus, bet arī pārtikas izšķērdību un nevajadzīgu satraukumu. Lai svētki būtu patiesi priecīgi un bez lieka stresa, “Lidl” ir sagatavojis piecus noderīgus ieteikumus pārdomātai un atbildīgai Lieldienu svinēšanai.

Svarīgākais