VAKARA ZIŅAS: Īpašie gardumi tavam svētku galdam

© Pixabay

Lieldienu galdā goda vietā, protams, būs olas. Olu krāsošana ir ļoti aizraujoša un radoša nodarbe, kurā parasti grib iesaistīties visa ģimene. Kāds tur brīnums, ja nokrāsots krietni vairāk olu, nekā iespējams tās vienkārši tāpat apēst. Liels daudzums cieti vārītu olu ap šo laiku pieder pie lietas katrā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi «karojušas» olu kaujās, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku. Un ko nu tur glabāt – kad tad vēl ēdīs olas, ja ne tagad?

Pavisam sadauzītās un tās, kuras neizdodas glīti nolobīt, izmantojamas salātiem vai sacepumiem, bet no pārējām lai top pildītas olas. Katrs tās var pagatavot atbilstoši sava ledusskapja saturam, garšas izjūtai un fantāzijas lidojumam. Pēdējais ir pats svarīgākais. Ātri un vienkārši var izveidot klasiskās pildītās olu pusītes, bet, ja ir prieks un laiks darboties, var darināt arī muciņas, laiviņas, groziņus, tulpju ziedus, mušmirītes, pat zaķus un peles.

Protams, jāievēro olu derīguma termiņš, bet nav jācenšas sagādāt ļoti, ļoti svaigas. Olām, kuru derīguma termiņš jau pamazām tuvojas beigām, pēc vārīšanas ir vieglāk nolobīt čaumalu. Mēs parasti dodam priekšroku maigam, krēmveidīgam olu pildījumam, kurā olu dzeltenumi samīcīti un saputoti ar majonēzi, bet pildījums var būt arī ļoti pikants. Ir neskaitāmi varianti, ko tam piejaukt klāt un ko likt uz jau sagatavotām olām, lai katra garšotu pavisam citādi.

Dažas idejas pildītām olām

* Ar kraukšķīgiem dārzeņiem. Sešas vārītas olas pārgriež, dzeltenumus saputo ar trim ēdamkarotēm majonēzes, pievieno vienu ēdamkaroti sīki sagrieztas sarkanās paprikas, vienu ēdamkaroti sagrieztu seleriju kātu un vienu ēdamkaroti zaļo lociņu. Pilda olās, rotā ar zaļumiem, var katrai olai uzlikt lobīta valrieksta pusīti.

* Ar kalmāru salātiem. Kalmāru taustekļus izvāra, atdzesē, notīra un samaļ gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem. Pievieno kapātus zaļumus, olu dzeltenumus, sāli, piparus un majonēzi.

* Ar mazu tauku saturu. Sešām vārītām pārgrieztām olām izņem dzeltenumus, tos samīca ar trim ēdamkarotēm vājpiena biezpiena, pievieno nedaudz kaltētu pētersīļu vai bazilika, pēc garšas - ābolu etiķi, sāli, piparus. Pilda olās, uzkaisa nedaudz redīsu dīgstu.

* Bez majonēzes. Sešas vārītas olas pārgriež gareniski, izņem dzeltenumus, pievieno trīs tējkarotes grieķu vai turku jogurta, vienu tējkaroti čatnija, pustējkaroti karija, nedaudz sāls un kapātus zemesriekstus. Visu rūpīgi samaisa, pilda sagatavotajos baltumos.

* Ceptas pildītas olas. Vārītas olas gareniski pārgriež. Dzeltenumus samērā rupji sakapā, pievieno kubiņos sagrieztu kūpinātu vai ceptu cūkas šķiņķi, kapātu vārītu burkānu un spiedē saspiestu ķiploka daiviņu, pilda olās. Olas novieto uz plāts, liek karstā cepeškrāsnī un cep, līdz augšpusē veidojas zeltaina garoziņa.

Pašu gatavota majonēze

Vārītu olu ēdieniem majonēze ļoti piestāv. Nesteidzīgā brīvdienu gaisotnē to var pagatavot arī mājās. Ņem divus lielus olu dzeltenumus, pievieno divas ēdamkarotes etiķa un puto 20 sekundes, līdz izveidojas viendabīga emulsija. Tālāk pievieno rafinētu augu eļļu: pavisam vajag 1,5 glāzes eļļas. Vispirms mērcei pielej ¼ glāzi eļļas un turpina putot. Pievieno šķipsniņu sāls un, ja vēlas, tējkaroti sinepju pulvera, tad atkal ¼ glāzi eļļas, nepārtraucot putošanu. Ar katru jaunu eļļas porciju majonēzei jākļūst arvien biezākai un beigās jāsasniedz raksturīgā konsistence.

Nevārītā pasha

Sastāvdaļas:

  • 1250 g biezpiena
  • 100 g sviesta
  • 100 g smalkā cukura
  • 125 g krējuma
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Biezpienu divas reizes izberž caur smalku sietu vai kārtīgi sablenderē, līdz tas kļūst viendabīgs un nav graudains. Sviestu puto ar cukuru, līdz cukurs izkūst, pievieno krējumu un vēl kādu brīdi turpina putot, rezultātā iegūst krēmveida masu. To pievieno biezpienam, pieliek sāli, kārtīgi samaisa. Liek veidnē, kas izklāta ar tīru samitrinātu marli, nolīdzina un sablīvē, uzliek nelielu slogu un 12 stundas patur ledusskapī.

Vārītā pasha

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiena
  • 150 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 250 g krējuma
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 3 olas
  • 100 g lobītu kapātu mandeļu
  • 150 g rozīņu
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Biezpienu izberž caur sietu vai sablenderē, pievieno sāli un cukuru, saputo ar mikseri (izvēlas nelielu ātrumu) un, turpinot putot, pievieno mīkstu sviestu un skābo krējumu, pēc tam pa vienai pieliek olas un turpina putot vēl 3-4 minūtes. Masu liek katlā un, nepārtraukti maisot un mīcot ar koka karoti, karsē, līdz tā sāk mest pirmos burbulīšus. Neuzvāra! Katlu ieliek bļodā ar ledu vai ļoti aukstu ūdeni un masu maisot atdzesē. Pievieno vaniļas cukuru, rozīnes un mandeles, samaisa, liek pashas veidnē, kas izklāta ar mitru tīru marli. (Ja veidnes nav, to var aizstāt ar jaunu tīru plastmasas puķpodu, kuram apakšā ir caurumiņi - caur tiem notecēs liekais šķidrums.) Var izmantot arī apaļu sietu, ko uzliek uz dziļāka piemērota lieluma trauka un izklāj ar mitru marli. Pashas masu izlīdzina, pārsedz ar marli, uzliek slogu un ievieto ledusskapī uz 24 stundām.

Kuličs ar karsēto pienu

Sastāvdaļas:

  • 125 g sviesta
  • 2 olas
  • 1 olas dzeltenums
  • 240 ml karsētā piena
  • 230 g cukura
  • 35 g presētā rauga
  • 600 g kviešu miltu
  • 100 g rozīņu
  • šķipsniņa sāls
  • rīvēta citrona miziņa

glazūrai:

  • 1 olas baltums
  • 150 g pūdercukura
  • mazliet citrona sulas
  • cukura pērlītes vai tamlīdzīgi dekori pēc izvēles

Pagatavošana:

Divas olas un vienu dzeltenumu puto ar cukuru, līdz tas izkūst, pievieno mīkstu sviestu. Karsēto pienu nedaudz sasilda, tajā izšķīdina raugu, pievieno sagatavotajai masai, izmaisa. Pārklāj ar pārtikas plēvi, atstāj istabas temperatūrā uz 8 - 12 stundām. Pievieno izsijātus miltus, sāli, citrona miziņu un rozīnes. Šāda mīkla līp pie rokām vairāk nekā parasta rauga mīkla, tāpēc rokas jāieziež ar augu eļļu. Mīklu samīca, pārklāj ar pārtikas plēvi un raudzē siltā vietā 60 - 90 minūtes. Mīkla palielinās tilpumā 2 - 3 reizes. To vēlreiz samīca, liek trīs ietaukotās veidnēs un atstāj vēlreiz uzrūgt. Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Pirmo pusstundu kuličus cep 180 grādu temperatūrā, pēc tam to samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 10 - 20 minūtes. Glazūrai olas baltumu saputo ar pūdercukuru, beigās pievieno citrona sulu. Ar to pārklāj nedaudz atdzisušus, taču vēl siltus kuličus, uzkaisa cukura dekoru.

Vakara Ziņas

Vadošie Latvijas ģitāristi Kaspars Zemītis, Kārlis Matīss Zitmanis, Miks Akots un Kaspars Niklasons izveidojuši jaunu muzikālu apvienību «Rīgas ģitāru kvartets», kas ar unikālu ģitāru kamermūzikas koncertu «Latvijas bildes» 17. novembrī plkst. 18.00 Mazajā ģildē priecēs klausītājus valsts svētku noskaņās.

Svarīgākais