Kādas ir latviešu iecienītākās olu krāsošanas metodes?

© Pixabay

Starptautiskais interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmums "Gemius" aptaujājis Latvijas interneta lietotājus par iemīļotāko Lieldienu olu krāsošanas metodi. Noskaidrots, ka 88 procenti respondentu iecienījuši olas krāsot pēc senču metodes – ar sīpolu mizām, pievienojot dažādas dabas veltes un dabīgas krāsvielas.

Kādas ir populārākās olu krāsošanas metodes?

Olu krāsošanas tradīcijas Lieldienās aizsāka jau senie latvieši, pavasara saulgriežos olu godinot kā dzīvības un auglības simbolu. Laikam ejot, olu rotāšanas tehnikas attīstījušās, veicinot dažādas radošas izpausmes un aizvien jaunus krāsošanas veidus. Tomēr aptaujā, kurā piedalījās 1300 Latvijas interneta lietotāju, par iemīļotāko krāsošanas metodi atzīta tradicionālā olu krāsošana sīpolu mizās.

Tikmēr 4 procenti aptaujāto par savu mīļāko metodi sauc krāsošanu ar veikalos nopērkamajām olu krāsošanai paredzētajām krāsām, 3 procenti olas krāso ar sarkano kāpostu, iegūstot koši zilu toni, 1 procents aptaujāto norāda, ka ļaujas radošām izpausmēm un olas rotā, izmantojot flomāsterus vai zīmuļus, bet 4 procenti aptaujāto atklāj, ka olu krāsošanā pielieto citas metodes.

Sīpolu mizas, dabas veltes, tējas un mellenes

Nereti olas ne tikai ietin, bet arī vāra iepriekš sagatavotā sīpolu mizu novārījumā, kas piešķir bagātīgi sarkanbrūnu toni. Visbiežāk respondenti savās olu rotāšanas metodēs apvieno vārīšanu sīpolu mizās ar olu ietīšanu marlē, audumā vai pat zeķubiksēs kopā ar dažādām dabas veltēm - lapiņām, zariņiem, bērzu slotiņām, ziedlapiņām, sūnām, pieneņu lapām un sniegpulkstenīšu ziediem, vai pievieno graudaugus - rīsus, putraimus, makaronus, arī kurkuma garšvielu vai bietes. Dabas veltes pietin ar diegiem vai krāsainiem dzijas pavedieniem. Olu krāsošanā aptaujātie iesaka izmēģināt arī karkadē vai melno tēju.

Populāri olu krāsošanā izmantot arī mellenes un melleņu sulu. Vairāki respondenti atklāj savas krāsošanas receptes - melleņu sulā, ar melleņu ievārījumu, mellenēs un apses mizā, mellenēs un aveņu zaros, kā arī pievienojot melleņu ievārījumu iecienītajām sīpolu mizām. Melleņu sulas vietā var izmantot arī upeņu sulu vai ievārījumu.

Vai atstāt olu krāsošanu mammas ziņā?

Starp interesantākajām metodēm jāpiemin olu krāsošana zīda kravatēs, dekupāžas tehnikā aplīmējot olas ar rakstainām papīra salvetēm, kā arī ūdenim piejaucot briljantzaļo šķīdumu. Respondenti tāpat norāda, ka olas rotā ar uzlīmēm vai krāso ar vaska krītiņiem, ieskrāpē olās dažādus ornamentus. Kādās mājās iepriekš novārītas olas krāso ar akrila krāsām, citās - aplīmē ar riekstiem un spīguļiem, taču kāds asprātīgs Lieldienu svinētājs olu krāsošanu tomēr vislabprātāk uztic mammai.

Vēl daži aptaujāto ieteikumi, kā krāsot Lieldienu olas:

  • Olas krāso ar dažādiem ārā augošiem zaļumiem, doroniku lapiņām, vēl klāt marlē pievienojot rīsus, putraimus, makaronus. Marli aizsien un liek sīpolu mizās, izcili, ja sarkanajos.
  • Saliek ap olām apkārt dažādas puķītes, lapiņas, ietin marlītē un cieši notin ar diegu. Liek vārīties jau iepriekš sagatavotā sīpolu mizu novārījumā - tad ir košāka krāsa.
  • Savāc dažādus augus dabā - sūnas, ķērpjus, sniegpulkstenīšus un citus, un krāso olas ar tiem, kā arī izmanto dažādus pārtikas produktus - kafiju, karkadē tēju, putraimus, mellenes.
  • Olas rotā dekupāžas tehnikā - izgriež no salvetēm ziedus un pielīmē tos pie olas ar olu baltuma palīdzību.
  • Krāso olas ar akrila krāsām - tās ātri nožūst, ir bērniem draudzīgas un no rokām viegli nomazgājamas. Un pluss vēl ir tas, ka bērni un pieaugušie var izpausties un mainīt mākslas darbu uz olas čaumalas vienmēr, jo akrils ir ļoti pacietīga, pateicīga tehnika. Un arī nebojā olas saturu. Bet krāso tikai pēc olu novārīšanas!

Virtuvē

Lieliskas pastas maltītes pagatavošanā viens no svarīgākajiem posmiem ir perfekti izvarīt pastu jeb makaronus. Lai izvārītu perfektu pastu, ievērojiet šos deviņus soļus! 

Svarīgākais