88 gadu vecumā miris pasaulslavens rakstnieks un dzejnieks

© unsplash.com

Tirānā 88 gadu vecumā pirmdien miris pasaulslavenais albāņu rakstnieks un dzejnieks Ismails Kadare, paziņojis viņa izdevējs.

Pēc sirdslēkmes viņš nogādāts slimnīcā, taču viņa dzīvību glābt nav izdevies.

Kadare iemantoja starptautisku atpazīstamību ar savu romānu "Mirušo armijas ģenerālis", kas tika izdots 1963.gadā, kad Albānijā bija pie varas komunistiskais diktators Envers Hodža. Romāns iznācis arī latviski.

1990.gadā dažus mēnešus pirms komunistu režīma krišanas Kadare aizbēga no Albānijas uz Franciju, kur ilgus gadus dzīvoja Parīzē. Albānijā viņš atgriezās nesen.

Pagājušajā gadā Francijas prezidents Emanuels Makrons piešķīra Kadarem Goda Leģiona ordeni.

Kadare sarakstījis vairāk nekā 80 romānus, lugas, scenārijus, dzeju, esejas un stāstu krājumus. Viņa darbi tulkoti 45 valodās un atnesuši viņam vairākas starptautiskas balvas. Viņš vairākkārt minēts arī kā pretendents uz Nobela prēmiju literatūrā.

Pasaulē

Antimikrobiālā rezistence ir parādība, kas maksā pacientu dzīvības - tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadām pret antibiotikām rezistentās baktērijas izraisīs aptuveni 10 miljonus nāves gadījumu visā pasaulē, tomēr tā sauktā "klusā pandēmija" ir maz pazīstama ārpus šaura speciālistu loka, raksta lrytas.lt.