Vai virzāmies uz katastrofu? “Klusā pandēmija” pārņem pasauli

© Pixabay.com

Antimikrobiālā rezistence ir parādība, kas maksā pacientu dzīvības - tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadām pret antibiotikām rezistentās baktērijas izraisīs aptuveni 10 miljonus nāves gadījumu visā pasaulē, tomēr tā sauktā "klusā pandēmija" ir maz pazīstama ārpus šaura speciālistu loka, raksta lrytas.lt.

Antimikrobiālā rezistence ( AMR) rodas, kad slimības izraisošās baktērijas, vīrusi, sēnītes un parazīti iegūst rezistenci pret zālēm, kuras tradicionāli pret tiem lieto. Slimību izraisītājus, kas nebaidās no ārstēšanas, sauc arī par superbaktērijām.

Sliktākais ir tas, ka pret antibiotikām rezistentās baktērijas attīstās ātrāk, nekā tiek izstrādātas jaunas zāles, līdz ar to nākotnē pastāv draudi, ka gluži vienkārši vairs nebūs efektīvu antibiotiku.

“Mēs vērsāmies pie Eiropas Savienības valstīm un lūdzām nodrošināt saprātīgu pretmikrobu līdzekļu lietošanu.

Tas nozīmē, ka pretmikrobu līdzekļi ir jāievada tikai tad, kad tie ir nepieciešami, jālieto pareizajās devās un droši jāiznīcina, kad tie netiek lietoti vai kad to derīguma termiņš ir beidzies," skaidro Eiropas veselības un pārtikas nekaitīguma komisāre Stella Kiriakidesa.

Katrai ES valstij izvirzītais mērķis ir līdz 2030. gadam par 20% samazināt antibiotiku patēriņu iedzīvotāju vidū. Tomēr eksperti atzīmē, ka sabiedrība par zemu novērtē draudus, ko rada mikrobu rezistence. “

“Pašreizējo apātiju pret AMR var salīdzināt ar attieksmi pret klimata pārmaiņām deviņdesmitajos gados - mēs ejam pretī katastrofai ar aizvērtām acīm,” brīdina Eiropas Komisijas “One Health” nodaļas direktors Rozers Domeneks Amado.

Arī iedzīvotāji var sniegt savu ieguldījumu cīņā pret AMR - padomi viņiem galvenokārt ir saistīti ar slimību profilaksi un pareizu antibiotiku lietošanu.

Tiesa, runājot par AMR problēmu, tiek minēts termins "viena veselība" - tā ir pieeja, kas uzsver cilvēku, dzīvnieku un augu ekosistēmu veselības savstarpējo atkarību.

Lauksaimnieki antibiotikas izmanto arī lopkopībā un lauksaimniecībā. Piemēram, ielūkojoties veikala mājputnu gaļas sadaļā, iespējams, atradīsiet produktus ar uzrakstu "audzēts bez antibiotikām". Lauksaimnieki tiek aicināti lietot antibiotikas tikai tad, ja viņi nevar rīkoties citādi.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, monētai ir pat vairākas puses - arī ārsti pieļauj kļūdas, jo vairāk nekā puse medikamentu visā pasaulē tiek izrakstīti, izsniegti vai pārdoti nepareizi un, piemēram, Lietuvā antibiotiku rezistences dēļ ik gadu mirst aptuveni 200 cilvēku.

Pasaulē

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretiniece Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pusfinālā Kamerūna ir ļoti neērta un neparedzama komanda, sarunā ar aģentūru LETA secināja valstsvienības uzbrucējs Rodions Kurucs.

Svarīgākais