Ukrainas kara 861. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:43]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 3. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:43 Vācijas kanclers Olafs Šolcs, cenšoties pārliecināt pilsoņus, ka Vācija neiesaistīsies karā Ukrainā, paziņojis, ka var to garantēt.

"Jā, es dodu šādu garantiju," trešdien, atbildot uz jautājumu parlamentā, sacīja Šolcs. "Par to es iestājos kā kanclers," viņš piebilda.

Vienlaikus Šolcs noraidīja ideju, ka Ukrainai būtu jānoslēdz pamiers uz Krievijas nosacījumiem. "Manuprāt, pamiers, kas paredz Ukrainas padošanos, ir kaut kas tāds, ko mums kā Vācijai nekad nevajadzētu atbalstīt," paziņoja kanclers.

Viņš uzsvēra, ka tas nav abstrakts jautājums, un to pierāda Krievijas diktatora Vladimira Putina dīvainais pamiera priekšlikums.

Šolcs atgādināja, ka Putins paudis gatavību piekrist pamieram, ja Ukraina atdos Krievijai daļu savas teritorijas. Tas liecina, ka Putinam nav nodoma izbeigt karu, secināja Šolcs.

20:53 Situācija karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Khortitsa" vienību atbildības zonā joprojām ir kritiski sarežģīta, kaujas ar ienaidnieku Chasovoy Yar notiek uz Seversky Donets - Donbass kanāla robežas.

19:35 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Donaldam Trampam, kurš pretendē uz atgriešanos ASV prezidenta amatā, būtu jau tagad jāizklāsta savs plāns Ukrainas kara izbeigšanai.

"Ja Tramps zina, kā izbeigt šo karu, viņam par to būtu jāpastāsta jau šodien," intervijā "Bloomberg TV" paziņoja Zelenskis.

"Ja pastāv riski Ukrainas neatkarībai, ja mēs zaudējam valstiskumu - mēs vēlamies būt tam gatavi, mēs vēlamies to zināt," sacīja Ukrainas prezidents.

Tramps vairākkārt ir apgalvojis, ka spētu ātri apturēt Krievijas karu pret Ukrainu, ja būtu ASV prezidents.

19:02. Čehija kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā nosūtījusi Ukrainai militāro aprīkojumu 268 miljonu eiro vērtībā, trešdien paziņojusi Prāga.

Čehija bija viena no pirmajām valstīm, kas palīdzēja Ukrainai, piegādājot ieročus, norādīja Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova.

Drošības apsvērumu dēļ Čehijas Aizsardzības ministrija regulāri nepublicē datus par Ukrainai piegādātajiem ieročiem, un valdība vienmēr slepeni apstiprina ieroču piegādes Ukrainai.

Līdz 2024.gada 31.maijam Prāga bija nosūtījusi Ukrainai astoņas lidmašīnas, 62 tankus, 131 bruņumašīnu un citu militāro tehniku, atklāja Aizsardzības ministrija.

18:02. Citām valstīm, tostarp ASV, vajadzēja sekot arī Latvijas piemēram Ukrainas atbalstā pirms sākās pilna mēroga karš, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda ASV Kongresa pārstāvju palātas Apropriāciju komitejas delegācijas vadītājs, kongresmenis Toms Kouls, kurš trešdien Ministru kabinetā tikās ar premjeri Eviku Siliņu (JV).

Viņš norādīja, ka sarunā ar Siliņu tika novērtēta Latvijas līderība Ukrainas atbalstā un Latvijas apņemšanās NATO kontekstā, piemēram, jau patlaban Latvija aizsardzībai atvēl vairāk nekā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tāpat tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas attiecas uz abu valstu sadarbību militārajā jomā.

17:01. Krievija sākusi mest uz Harkivu pustonnu smagas vadāmās aviobumbas FAB-500, kas var trāpīt jebkurā pilsētas vietā, radot nopietnus postījumus, trešdien paziņojis Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

Sinehubovs norādīja, ka agrāk Krievija izmantoja šīs bumbas tikai triecieniem pa frontes līniju, bet tagad krieviem izdevies pielāgot FAB-500 tā, lai tās var sasniegt jebkuru vietu Harkivā. Tagad FAB-500 spēj nolidot līdz 80 kilometru.

Viņš piebilda, ka krievi pēdējo 24 stundu laikā vien uz Harkivu nometuši 32 vadāmās bumbas.

16:00. NATO panākusi vienošanos par 40 miljardu eiro palīdzību Ukraina, raksta pravda.com.ua.

15:05. NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija. Sabiedrotie arī nepanāca vienošanos par to, kā sadalīt finansiālo slogu, ko rada atbalsts Ukrainai, vienīgi atzina, ka būtu jāņem vērā valstu iekšzemes kopprodukts (IKP), ziņo DPA.

14:15. Pieaudzis upuru skaits Krievijas triecienā Dņipro pilsētai - šobrīd zināmi jau 5 bojāgājušie, raksta pravda.com.ua.

12:47. Jaunākā informācija liecina, ka Krievijas karaspēka veiktajā triecienā Ukrainas austrumu pilsētā Dņipro trešdien nogalināti četri un ievainoti 27 cilvēki, ziņo Dņipropetrovskas apgabala administrācija.

11:42. Krievijas karaspēka veiktajā triecienā Ukrainas austrumu pilsētai Dņipro trešdien nogalināti trīs un ievainoti 18 cilvēki, paziņoja Dņipropetrovskas apgabala administrācija. Starp nogalinātajiem ir 14 gadus veca meitene.

Triecienā izmantotas raķetes un trieciendroni. Nodarīti postījumi, izcēlušies vairāki ugunsgrēki.

10:41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 546 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1180 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8123 tankus, 15 583 bruņutransportierus, 14 712 lielgabalus un mīnmetējus, 1115 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 876 zenītartilērijas iekārtas, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 668 bezpilota lidaparātus, 2336 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 850 automobiļus un autocisternas, kā arī 2464 specializētās tehnikas vienības.

09:22. Krievijas karaspēks pēdējās diennakts 386 reizes bombardēja Zaporižjas apgabalu. Uzbrukumos cietis viens cilvēks, raksta pravda.com.ua.

08:05. Krievijas Melnās jūras ostai Novorosijskai naktī uz trešdienu uzbrukuši Ukrainas jūras droni. Pilsētas mērs Andrejs Kravčenko platformā "Telegram" brīdināja par jūras dronu uzbrukumu un aicināja neuzturēties atklātās vietās.

Vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos rakstīja par skaļiem sprādzieniem, kuru dēļ drebējušas sienas un logu stikli.

Uzbrukumi Novorosijskai notikuši arī agrāk.

07:09. Ķīnas un Krievijas kompānijas izstrādā trieciendronu, kas ir līdzīgs Irānā ražotajiem "Shahed", ar kuriem Krievija aktīvi uzbrūk Ukrainai, ziņoja aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz informētiem Eiropas ierēdņiem.

Ierēdņi neidentificēja izstrādes stadijā esošo dronu, bet Ķīnas aizsardzības resora vietnes un vairāki mediji ziņoja, ka Ķīna izstrādā kamikadzes trieciendronu "Sunflower 200", kas ārēji ir līdzīgs Irānas dronam "Shahed 136".

00:10. Gandrīz ceturtā daļa amerikāņu uzskata, ka ASV nesniedz pietiekami daudz militārās palīdzības Ukrainai. Turklāt šādi domājošo skaits ir pieadzis, vēsta pravda.com.ua.

Pasaulē

Ja Krievijas Federācijā ir kāds, kas vazā Putinu aiz deguna, tad tie ir propagandisti, ir pārliecināts Romāns Cimbaļuks. Tieši viņi ilgu laiku skaļi uzstāja uz Krievijas armijas spēku un neuzvaramību, prognozējot tai uzvaru pār Ukrainu dažu dienu laikā, raksta dialog.ua.

Svarīgākais