Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

2009. gads Politikā

© Kaspars Krafts, f64

2009. gads Vērša zīmē nesa nopietnu krīzes smagumu. Pagaidām uzlabojumus neredzam, bet gadumijā nevajag nodoties bēdām. Vienmēr paliek cerības, ka jaunais gads Tīģera zīmē būs produktīvāks, enerģiskāks un tajā būs vairāk vietas gudriem, pārdomātiem un atbildīgiem lēmumiem!

Grūti nogāžamais Dombrovskis

Valsts prezidents 31. martā, beidzoties Saeimai un partijām izvirzītajam ultimātam, tomēr nolēma neatlaist 9. Saeimu. Dažas nedēļas iepriekš, 26. februārī, Valdis Zatlers bija devis veco varas partiju nokaitinātajai sabiedrībai cerību uz pārmaiņām, jaunās valdības sastādīšanu uzticot Valdim Dombrovskim (JL).

Jaunā laika sākotnēji teiktais, ka citu negribētā vara un atbildība tikusi tam nomesta pie kājām, kas sākotnēji izklausījās pēc politiska saukļa, šobrīd ir ieguvis reālas aprises. Ne LPP/LC, ne Saskaņas centrs, kas kritizē valdību, šobrīd nevēlas iesaistīties Tautas partijas plānos par jaunas valdības izveidi, cerot, ka Dombrovskis nepopulāros darbus turpinās līdz pat vēlēšanām. Nervozi uz šā fona kļūst JL sabiedrotie topošajā Vienotībā – Pilsoniskā savienība, kam premjera partija var izrādīties kā dzirnakmens pie kājas, kad oktobrī būs jācenšas pārliecināt vēlētāji.

Šlesera – Ušakova tandēms

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) tandēma noturību parādīs nevis pirmais saticīgais pusgads galvaspilsētas vadībā, bet vietu skaits, ko Saskaņas centrs iegūs 10. Saeimas vēlēšanās. SC pašreizējais premjera kandidāts Jānis Urbanovičs ir paziņojis, ka vēlētāji netiks mānīti un Ušakovs paliks strādāt Rīgā, tikmēr Šlesers jau uzsācis savu priekšvēlēšanu kampaņu kā premjera kandidāts, gatavs pamest darbu domē.

SC, pēc daudzu domām, nākamajā oktobrī iegūs tik pārliecinošu uzvaru Saeimas vēlēšanās, lai atļautos rīkot "labējo partiju skaistumkonkursu", izvēloties, kuras aicināt valdībā.

Lai gan Šlesers paudis vēlmi, lai LPP/LC un SC veiksmīgā sadarbība turpinās arī valdībā, savu lomu var nospēlēt SC neapmierinātība ar vicemēra dominēšanu pār Rīgas mēru.

Šķēle atgriezās, bet strādāšanu atlika

Ja Andris Šķēle šoruden nebūtu atgriezies Tautas partijas vadībā, tās izredzes iekļūt 10. Saeimā būtu vērtējamas kā maz ticamas. Tieši bažas zaudēt politisko un līdz ar to arī ekonomisko ietekmi, kas garantē vietu pie dažu ietekmīgo galda, tiek piesauktas kā galvenā atbilde uz jautājumu, kādēļ pēc septiņiem gadiem atgriezās Šķēle.

Pat tagad TP izredzes atgūt bijušās pozīcijas ir grūti prognozējamas. Partija Valda Dombrovska vadītajā valdībā nodarbojas ar demaršiem un sīkiem kašķiem, bez saimniecisko ministriju portfeļiem nespējot ietekmēt procesus. Šķēles ekonomiskā vīzija valsts izvešanai no krīzes tiek turēta slepenībā, darbs pie tās noritot vairākās darbagrupās. Jautājums, vai TP spēs Šķēlem nodrošināt premjera amatu pirms vai pēc Saeimas vēlēšanām, lielā mērā būs atkarīgs arī no viņa attiecībām ar Valdi Zatleru, kura virzīšana prezidenta amatam lielā mērā bija Šķēles ideja.