Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Trakas lietas

2009. gada Kauns - Basketbolisti sadzeras, futbolisti krīt azartā

Šķiet, Latvijā valdošās krīzes un pieaugošā pesimisma apstākļos pārsteigt vairs nevar nekas un nevienu, tomēr arī 2009. gadā bija daudz notikumu, kas lika šausmināties un ieskaitīt tos skaļajā skandālu kategorijā.

Par vienu no skaļākajiem skandāliem šogad parūpējās Latvijas izlases basketbolisti, kuriem jau izsenis pielipusi "tusētāju" paaudzes neslava. Nu reiz atbildīgo amatpersonu pacietības vadzis lūza, un vispirms no izlases tika patriekts Kaspars Bērziņš, bet pēc Eiropas čempionāta praktiski tas pats tika izdarīts arī ar Kristapu Valteru, Armandu Šķēli, Andri Biedriņu un Kasparu Kambalu.

"Vairāki mūsu spēlētāji pēdējā naktī Ankarā sadzērās un izdemolēja viesnīcas numuru. "Lieliskajā" kompānijā bija Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš, Kaspars Kambala, Armands Šķēle un Kristaps Valters," savā ziņojumā vēstīja toreizējais Latvijas nacionālo basketbola valstsvienību menedžeris Edgars Buļs.

Valteram (no izlases diskvalificēts uz trim gadiem) ziņojumā veltīti šādi vārdi: "Regulāri ballējās, vairākas reizes uz treniņiem ieradās paģirains." Par Šķēli (divi gadi): "Uz viņu nevar paļauties: jebkurā brīdī var neierasties uz treniņu, jo nakti pavadījis ballējoties. Kopumā intelekts diezgan zemā līmenī, skatījums uz dzīvi nenopietns." Par Biedriņu (gads nosacīti): "Nedrīkst regulāri lietot alkoholu pirms treniņu dienām un uz paģirām ierasties rīta treniņā" un "šķiet, pēdējo gadu nerimstošās ballītes un šķiršanās no draudzenes degradējušas Biedriņa dzīves uztveri." Bērziņš (gads nosacīti) vispār nolikts līdz ar zemi: "Ļoti zems intelekta līmenis. Nesaprot savu vietu ne komandā, ne basketbolā, ne dzīvē vispār."

Basketbolistu ārpus laukuma sastrādātās "ziepes" paspilgtināja Kambalas (arī gads nosacīti) laukumā paveiktais, proti, pēc zaudētās spēles pret Vāciju viņš nesavaldījās un ar elkoni izsita zobu pretiniekam, kā rezultātā viņam tika piespriests 6000 eiro liels sods. "Kārtējais pliķis Latvijas izlases reputācijā," rezumēja Buļs, un viņam var tikai piekrist.

Knapi rima šis skandāls, kā latvju sporta pasaulīti satricināja jauns skandāls – par manipulēšanu ar spēļu rezultātiem nolūkā gūt peļņu ar totalizatoru palīdzību no virslīgas tika izslēgts futbola klubs "Dinaburg", savukārt tā vadība diskvalificēta uz mūžu. Arī šī lieta nonāca līdz Eiropas atbildīgo sporta institūciju varas gaiteņiem un, protams, Latvijas prestižam par labu nenāca.