Novembra beigās gaidāms ziemīgs aukstums

Pēc sinoptiķu prognozēm, novembrī lielākoties būs nepastāvīgi un rudenīgi laika apstākļi, bet stabilāka gaisa temperatūra pazemināšanās, kas varētu liecināt arī par ziemas sākšanos, tiek prognozēta novembra pēdējā nedēļā, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Šī gada novembris pagaidām straujas laika apstākļu izmaiņas nesola. Mēneša lielāko daļu, pār laika apstākļiem valdot rietumu gaisa masu plūsmai, pieturēsies nepastāvīgi un rudenīgi laika apstākļi, ar biežiem nokrišņiem, kas vairāk ir gaidāmi lietus veidā, un tikai īslaicīgi, Latvijas teritorijā ar ziemeļu puses vējiem ieplūstot vēsākām gaisa masām, lietu nomainīs sniegs.

Mēneša lielāko daļu stabilas sniega segas veidošanās nav gaidāma. Ievērojamākas laika apstākļu izmaiņas tiek prognozētas mēneša pēdējā nedēļā, kad gaidāma stabilāka gaisa temperatūra pazemināšanās, it īpaši valsts austrumu rajonos.

Novembrī aizvien vēl Baltijas jūrā iespējamas arī stipras rudens vētras.

Kopumā šā gada novembra vidējā gaisa temperatūra ir gaidāma vienu līdz divus grādus virs normas, arī nokrišņu daudzums tiek prognozēts lielāks par normu.

Novembris ir vēl pēdējais rudens mēnesis, lai gan Austrumlatvijas augstieņu rajonos mēneša vidējā temperatūra jau ir nedaudz zem nulles - mīnus 0,1 līdz mīnus 0,6 grādi, savukārt Baltijas jūras piekrastē gaisa temperatūra parasti vēl ir krietni virs nulles, sasniedzot par plus 3,5 grādus. Diennakts vidējā temperatūra parasti jau novembra otrajā dekādē Latvijas austrumos pazeminās zem nulles.

Novembrī parasti 17 līdz 20 dienas ir ar nokrišņiem, ap 50% gadījumu tas ir lietus, bet otra puse jau ir slapjš sniegs un sniegs. Ievērojami vairāk nokrišņu ir Kurzemē un Vidzemes rietumu rajonos, kur mēneša norma ir ap 70 līdz 95 milimetri (mm), savukārt pārējā teritorijā mēneša norma ir 45 līdz 55 mm robežās.

Svarīgākais