Septembrī nokrišņu daudzums bijis lielāks par ierasto normu

Aizvadītajā septembrī mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā praktiski atbilda ilggadējai normai, savukārt mēneša nokrišņu daudzums jau piekto mēnesi pēc kārtas bija lielāks par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija plus 11,5 grādi. Mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijas ziemeļu pusē bija pārsvarā virs normas, visaugstāk - 0,4 grādus virs tās - pakāpjoties Ventspilī, Mērsragā un Rūjienā.

Savukārt Latvijas dienvidu daļā septembra gaisa temperatūra bija nedaudz zem normas - 0,5 grādus - zem normas sasniedzot Liepājā.

Ilggadējie novērojumi rāda, ka vissiltākais septembris Latvijā bijis 1934.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 15,2 grādi, kas ir 3,6 grādi virs normas. Desmit vissiltāko rudens pirmo mēnešu skaitā trešais bijis 2006.gads, bet devītais - pagājušais, 2009.gads, kad septembra vidējā gaisa temperatūra bija plus 13,6 grādi.

Savukārt visaukstākais septembris ir bijis 1993.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus zem normas.

Nokrišņu daudzums šā gada septembrī vidēji Latvijā bija 130% no normas. Vēsturiskie dati rāda, ka visbagātākais ar nokrišņiem septembris Latvijā ir bijis 1950.gadā, kad nokrišņu daudzums bija 189% no normas. Savukārt vismazāk nokrišņu - tikai 13% no normas - rudens pirmajā mēnesī ir bijis 1949.gadā. Nokrišņiem nabadzīgs septembris bijis arī 2000.gadā un 2003.gadā. Pagājušā, 2009.gadā septembra nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija nedaudz mazāks par normu - 90% no tās.

Šā gada septembrī nokrišņu daudzums, vēl joprojām teritoriāli mainīgs, bija virs normas Latvijas lielākajā daļā. Vislielākais nokrišņu daudzums nolija pār Kurzemes dienvidrietumiem - Rucavā tas divas reizes, bet Liepājā 1,9 reizes pārsniedza normu. Savukārt nedaudz zem normas mēneša nokrišņu daudzums bija Ventspilī, Siguldā, Pļaviņās un Skrīveros, bet vismazāk aizvadītajā septembrī lija Saulkrastos - 70% no normas.

Šā gada septembrī kopumā vējš visbiežāk pūta no dienvidiem. Dienvidu kvadranta - dienvidrietumu, dienvidu un dienvidaustrumu - vēji Latvijā dominēja mēneša otrajā dekādē un trešās dekādes pirmajā pusē. Savukārt ziemeļaustrumu puses vēji pārsvarā bija mēneša pēdējās dienās.

Mēneša vidējais vēja ātrums septembrī tikai pavisam nedaudz atpalika no normas. Stiprāko vēja brāzmu periodi bija vienlaicīgi ar intensīvāko nokrišņu periodiem. Mēneša pirmajās dienās vislielākais vēja brāzmu ātrums - 20 līdz 22 metri sekundē (m/s) - tika sasniegts Ventspilī un Daugavgrīvā pie Daugavas ietekas Rīgas jūras līcī. Arī mēneša vidū visstiprākie vēji bija jūras piekrastē - 18.septembrī Liepājas ostā un Ventspilī tie brāzmās sasniedza stipras vētras spēku - 25 līdz 26 m/s. Tas bija vislielākais vēja ātrums Latvijā septembrī.

Svarīgākais