Eksperiments: kā izgatavot Latvijas svētku piespraudi?

© lifehacks

Tuvojoties Lāčplēša dienai un 18.novembrim, tradicionāli pie mēteļa atloka tiek liktas svētku noskaņas piespraudes. Laikos, kad aktīvi darbojās amatnieku tirdziņi, piespraudi viegli varēja iegādāties tajos, tagad, mājsēdes laikā, jāmēģina izgatavot to savām rokām.

Piespraudes iepriekš neesmu gatavojusi, sociālajā vietnē "Tik Tok" atradu īsu video pamācību, tomēr redzētais rezultāts nepārliecināja, tādēļ nolemju mēģināt pati.

Nodrošinos ar:

  • lentītēm Latvijas karoga krāsās;
  • filca auduma gabaliņu;
  • šķērēm, diegu, adatu;
  • saspraužamo adatu, mērlenti;
  • baltām pērlītēm un dekoratīvu podziņu.

lifehacks

Darbību kārtība:

Sāku ar to, ka no filca auduma izgriežu aplīti piespraudes pamatam, diametru pielāgoju saspraužamās adatas garumam. Tad filca aplītī izdaru mazus iegriezumus, kuros ievietoju saspraužamo adatu.

lifehacks

Tālāk sagriežu lentītes vēlamajā garumā, pamatam (sarkanajai lentītei) izvēlējos 12 cm, virsējai lentītei (baltajai) - 8cm. Četras sarkanas un četras baltas.

Saloku sagrieztās lentītes uz pusēm un vidū sašuju.

lifehacks

Sāku kārtot pamatu, sarkanās lentītes lieku uz filca riķīša pamata, pirmo lentīti piešuju stingrāk, lai arī saspraužamā adata turētos labāk, tālāk turpinu pa vienai šūt klāt.

lifehacks

Pašās beigās vidū lieku dekoratīvo elementu, podziņu vai pērlītes, kuras piešuju, nostiprinu diegu un atliek vien likt pie mēteļa.

lifehacks

Secinājumi:

Jārēķinās ar lielāku laika patēriņu, nekā sākumā šķiet. Dekoratīvo elmentu vidū var ne tikai piešūt, bet arī izmantot karsto līmi. Ideāli vienādas lentītes sašūt neizdodas. Labs veids, kā pavadīt laiku ar meitu, var patrenēties skolas mājturības stundas rokdarbiem.

Eksperiments

Pirmdien, 18. novembrī, svinēsim Latvijas Republikas proklamēšanas dienu jeb valsts neatkarības pasludināšanas dienu. Svētki nav iedomājami bez gardiem ēdieniem. Gardumu gatavošana var prasīt ilgu laiku. Ja gribat svētkos galdā celt gardu desertu, bet nevēlaties tā gatavošanā ieguldīt ilgu laiku, tad šī recepte jums noderēs!