Ko ēst un no kā izvairīties grūtniecības laikā?

© Foto: Pexels.com

“Jums kā grūtniecei būs nepieciešami dažādi svaigi augļi un dārzeņi, īpaši zaļie, lapu dārzeņi, piemēram, kāposti. Pārliecinieties, ka saņemat pietiekami daudz liesu olbaltumvielu, tostarp zivis un jogurtu ar zemu tauku saturu. Ja ievērojat augu izcelsmes diētu, izvēlieties tofu, lēcas, riekstus un citus augu izcelsmes olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus. Turklāt neaizmirstiet dzert daudz ūdens, taču tas nebūt nav viss,” raksta healthline.com.

Kamēr esat grūtniece, vēlēsities ēst papildus olbaltumvielas, kalciju, dzelzi un svarīgus vitamīnus. Vitamīnus var iegūt, ēdot pārtikas sarakstu, tāpēc aplūkosim pārtikas produktus, ko ieteicams ēst, kamēr gaidāt mazuli.

Pārtika, ko ēst grūtniecības laikā

Piena produkti, īpaši jogurts. Tie var palīdzēt apmierināt palielinātu olbaltumvielu un kalcija vajadzību.

Pākšaugi nodrošina folātus, šķiedrvielas un daudzas citas uzturvielas. Folāts ir ļoti svarīga uzturviela grūtniecības laikā.

Saldie kartupeļi ir lielisks beta karotīna avots, ko jūsu ķermenis pārveido par A vitamīnu. A vitamīns ir svarīgs jūsu augošā mazuļa šūnu augšanai un diferenciācijai.

Lasis satur neaizstājamās omega-3 taukskābes EPA un DHA, kas ir svarīgas smadzeņu un acu attīstībai augošam bērnam. Tas ir arī dabisks D vitamīna avots.

Veselas olas ir barojošas un lielisks veids, kā palielināt kopējo uzturvielu uzņemšanu. Tie satur arī holīnu, kas ir būtiska barības viela smadzeņu veselībai un attīstībai.

Brokoļi un lapu zaļumi satur lielāko daļu nepieciešamo uzturvielu. Tie ir arī bagāti ar šķiedrvielām, kas var palīdzēt novērst vai ārstēt aizcietējumus.

Foto: pixabay.com

Liesa gaļa ir labs augstas kvalitātes olbaltumvielu avots. Liellopu gaļa un cūkgaļa ir arī bagāti ar dzelzi, holīnu un B vitamīniem, kas visi ir svarīgas uzturvielas grūtniecības laikā.

Ogas satur ūdeni, ogļhidrātus, C vitamīnu, šķiedrvielas, vitamīnus, antioksidantus un augu savienojumus. Tie var palīdzēt palielināt barības vielu un ūdens uzņemšanu.

Veseli graudi ir pildīti ar šķiedrvielām, vitamīniem un augu savienojumiem. Tie ir arī bagāti ar B vitamīniem, šķiedrvielām un magniju.

Avokado satur lielu daudzumu mononepiesātināto taukskābju, šķiedrvielu, folātu un kāliju. Tie var arī palīdzēt mazināt kāju krampjus.

Žāvēti augļi ir bagāti ar uzturvielām, taču ierobežojiet porcijas un izvairieties no cukurotām šķirnēm, lai novērstu pārmērīgu cukura patēriņu.

Dzeramais ūdens ir svarīgs, jo grūtniecības laikā palielinās asins daudzums. Atbilstoša hidratācija var arī palīdzēt novērst aizcietējumus un urīnceļu infekcijas.

No kādiem pārtikas produktiem vajadzētu izvairīties grūtniecības laikā?

Foto: Pexels.com

Grūtniecības laikā jāizvairās no pārtikas produktiem, kas var saturēt baktērijas.

Piemēri:

  • gaļa, zivis vai olas, kas ir jēla vai nav rūpīgi termiski apstrādāta;
  • zivis, kas var saturēt dzīvsudrabu vai citus metālus, piemēram, zobenzivis;
  • neapstrādāts vai nepasterizēts piens, sula vai sidrs;
  • mīkstie sieri un pastētes;
  • uzsildīti hotdogi un pusdienu gaļa;
  • neapstrādāta mīkla;
  • neapstrādāts ūdens.

Foto: Pexels.com

Veidojot veselīga uztura plānu, vēlēsieties koncentrēties uz veseliem pārtikas produktiem, kas sniedz lielāku daudzumu labvēlīgo produktu, kas jums būtu nepieciešams, kad nebūsiet vairs stāvoklī, bet kas ietekmēs arī jūsu bērniņu.

Lasi arī: Badošanās diētas. Vai tās ir drošas un efektīvas?

Tās ir olbaltumvielas, vitamīni un minerālvielas, veselīgi tauki, kompleksie ogļhidrāti, kā arī šķiedrvielas un šķidrumi.

Dzīvesstils

Sociālie mediji, dažādas platformas ir pārņēmušas telefonus. Ir jaunieši, kas savu dzīvi nespēj iedomāties bez “TikTok”, “Snapchat”, kā arī “Instagram”, dienā veltot vairākas stundas ekrāniem, taču tas nav pareizi.

Svarīgākais