Badošanās diētas. Vai tās ir drošas un efektīvas?

© Foto: Pexels.com

“Diētas parasti tiek noteiktas, lai veicinātu svara zudumu un samazinātu daudzu slimību risku. Tā kā standarta ikdienas kaloriju ierobežojuma diētu bieži ir grūti ievērot, tiek izveidotas citas diētu alternatīvas, piemēram, badošanās diētas,” raksta extension.usu.edu.

Konstatēts, ka badošanās diētas ir efektīvas, lai gan tās var nebūt efektīvākas par parastajām diētām. Tieši tāpēc pirms badošanās diētas uzsākšanas vislabāk ir meklēt profesionālu padomu, lai novērtētu individuālos riskus un apstākļus.

Lasiet tālāk, lai uzzinātu vairāk par badošanās diētu drošību, veselību un efektivitāti.

Kas ir badošanās diētas?

Foto: Pexels.com

Diētas, kas ietver ikdienas kaloriju ierobežojumus, bieži ir noteiktas, lai atvieglotu svara un tauku zudumu, taču daudziem cilvēkiem ir grūti ievērot diētu pietiekami ilgi, lai redzētu rezultātus.

Badošanās diētas mainās starp būtiskiem kaloriju ierobežojuma periodiem un periodiem, kad ēdat normāli, nevis katru dienu ierobežojat kaloriju patēriņu.

Intermitējoša badošanās, alternatīvu dienu badošanās un ierobežota laika barošana ir vienas no visvairāk pētītajām diētām.

Intermitējoša badošanās ietver 75-100% enerģijas ierobežojumu vienu līdz trīs dienas nedēļā ar normālu ēšanu pārējās dienās. Izmantojot daudzas iejaukšanās, jūs varat patērēt līdz 500-600 kalorijām (apmēram vienu nelielu maltīti) un neierobežotu daudzumu ūdens un bezkaloriju dzērienu badošanās dienās.

Barošanas dienās jūs varat ēst visu un tik daudz, cik vēlaties. Taču pārmērīgs pārtikas patēriņš pārsniegs šīs diētas mērķi.

Kas ir neregulāra badošanās diēta un vai tās ir efektīvas?

Diēta 5:2 ir plaši pazīstama neregulāra badošanās diēta, kur indivīds katru nedēļu divas dienas pēc kārtas gavē un pārējās piecas dienas ēd.

Lai gan ir vajadzīgi vairāk pētījumu, provizoriskie pētījumi ir atklājuši, ka badošanās diētas, proti, alternatīvas dienas un periodiskas badošanās diētas, efektīvi samazina kaloriju patēriņu un izraisa svara zudumu.

Tāpat cilvēki, kas zaudē līdzīgu svaru īstermiņā gan ar periodisku badošanās diētām, gan ikdienas kaloriju ierobežojuma diētām, ievērojot abas diētas, vēlāk atgūst svaru. Un tie, kas ievēro badošanās diētu, dažos pētījumos ir atguvuši mazāk svaru no taukiem nekā indivīdi, kuri ievēro ikdienas ierobežojošu diētu.

Uzturēt svara zudumu pēc diētas ir iespējams tikai ar ilgtermiņa izmaiņām veselības un uztura paradumos.

Vai badošanās diētām ir kādi riski?

Foto: Pexels.com

Uzvedības izmaiņu akcentēšana diētas laikā un svara uzturēšanas programmas pabeigšana var samazināt svara atgūšanu, taču badošanās diētas pašas nesamazina svara atgūšanas risku.

Badošanās diēta šķiet droša lielākajai daļai veselīgu cilvēku, taču daži ir ziņojuši par blakusparādībām, piemēram, aizcietējumiem, ūdens aizturi, sliktu elpu, miega traucējumiem, reiboni un vājumu.

Ir maz zināms par badošanās diētu ietekmi uz citiem veselības aspektiem, piemēram, fizisko aktivitāti un miegu.

Dažos pētījumos jebkāda veida diētas ar ierobežotu kaloriju daudzumu ir saistītas ar pārmērīgu ēšanu, ēšanas traucējumiem, kā arī svara pieaugumu un atjaunošanos, īpaši pusaudžiem un bērniem.

Pusaudžiem un bērniem nav ieteicams ievērot diētu ar ierobežotu kaloriju daudzumu.

Foto: Pexels.com

Pirms diētas sākšanas konsultējieties ar ārstu īpaši, ja:

  • jūs esat grūtniece vai barojat bērnu ar krūti;
  • ciešat no ēšanas traucējumiem;
  • jums ir diabēts, sirds un asinsvadu slimības, vēzis vai citi veselības stāvokļi;
  • izjūtiet jebkādas negatīvas diētas blakusparādības.

Ja pēc badošanās diētas sākšanas novērojat kādas neparastas blakusparādības, pārtrauciet to un meklējiet padomu pie kvalificēta ārsta vai veselības speciālista.

Dzīvesstils

Pagatavo 15 minūtēs. Lavaša aploksnes var pagatavot ar jebkuru pildījumu. Tas viss ir atkarīgs no gaumes un fantāzijas lidojuma. Recepte lavaša aploksnēm - ar šķiņķi, sieru un dārzeņiem.

Svarīgākais