Kā palīdzēt bērnam ēst vairāk dārzeņu?

© Foto: Pexels.com

“Pētījumi pierāda, ka, lai mazi bērni pieņemtu dārzeni un tas iegaršotos, jauns dārzenis ir jānogaršo līdz 15 reizēm, līdz tas tiks pieņemts,” raksta extension.usu.edu.

Ikviens zina, ka dārzeņi ir sabalansēta un veselīga uztura būtiska sastāvdaļa, jo tajos ir daudz vitamīnu, uzturvielu, kā arī minerālvielu. Tos var izmanot gan svaigā veidā, gan speciāli gatavojot, piemēram, vārot, cepot vai pat konservējot.

Pacietība, pacietība un pacietība

Foto: Pexels.com

Ja vēlaties, lai jūsu bērnam garšo un viņi ēstu dārzeņus, tad piedāvājiet tos agrā vecumā un bieži. Barojiet savu bērnu ar dažādiem augļu un dārzeņu biezeņiem, tiklīdz ieviešat cietu pārtiku.

Gan bērni, gan pieaugušie mīl un ēd viņiem pazīstamus ēdienus. Labākais veids, kā panākt, lai bērniem iepatiktos dārzeņi, ir turpināt tos pacietīgi piedāvāt regulāri.

Ja bērns noraida jaunu dārzeni vai atsakās to izmēģināt, nepadodieties. Vienkārši mēģiniet vēlreiz, bet citā dienā.

Turklāt atcerieties, ka nekad nespiediet saviem bērniem apēst visu ēdienu un vai nogaršot ko jaunu. Spiediens ēst var mainīt bērna baudu no ēdiena ēšanas, liekot viņiem turpmāk ēst šos ēdienus retāk vai izveidot viņos traumu. Mudiniet savu bērnu pamēģināt kādu jaunu ēdienu, nevis izmantojot varu.

Kāpēc dārzeņi ir nepieciešami?

Foto: Pexels.com

Dārzeņos parasti ir maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, un tie palielina sāta sajūtu pēc ēšanas.

Dārzeņi satur arī svarīgas uzturvielas, kas ikvienam ir vajadzīgas, lai būtu veseli, tostarp kālijs, uztura šķiedras, folāti (folijskābe), A vitamīns, C vitamīns un citas vērtīgas uzturvielas. Dažas no tām aplūkosim tuvāk.

Kālijs

Nodrošina pareizu muskuļu un nervu sistēmas darbību.Kālijs atrodams:

  • kartupeļos - saldie un baltie ar mizu,
  • pākšaugos - baltās pupiņas,
  • tomātu pastā,
  • kā arī spinātos.

Šķiedra

Palīdz samazināt aizcietējumus un liek justies paēdušam.

  • Pupiņas (jebkura veida),
  • lēcas,
  • kartupeļi ar mizu,
  • selerijas.

Foto: Pexels.com

Folijskābe

Sarkano asinsķermenīšu veidošanās. Folijskābe atrodama tumšu lapu zaļumos, pupiņās un zirņos.

A vitamīns

Uztur acis un ādu veselīgu, kā arī aizsargā pret infekcijām. Sastopama paprikā (sarkana/oranža), burkānos, zaļumos.

C vitamīns

Dziedē griezumus un brūces. Saglabā zobus un smaganas veselus. Paprika, tomāti, brokoļi, lapu kāposti.

Vērtīgi padomi, kā palīdzēt bērnam ēst vairāk dārzeņu

Foto: Pexels.com

Esiet labs piemērs. Turiet mājās dārzeņus, pasniedziet tos katrā ēdienreizē un ļaujiet bērnam redzēt, kā jūs tos ēdat un baudāt.

Vispirms piedāvājiet dārzeņus, kad bērni ir izsalkuši. Izmēģiniet dārzeņus kā pēcskolas uzkodu vai vakariņu sākumā piedāvājiet salātus vai kādu dārzeņu zupu.

Aizvediet savu bērnu iepirkties un ļaujiet viņam izvēlēties dārzeņus vai ļaujiet bērnam izvēlēties kādu no diviem dažādiem dārzeņiem vakariņās. Dodiet izvēles tiesības.

Foto: Pexels.com

Iesaistiet savu bērnu ēdiena gatavošanā. Ja bērni palīdzēs sagatavot dārzeņu, viņi, visticamāk, to izmēģinās.

Dārzeņu audzēšana, zemnieku tirgus apmeklēšana vai ceļojums uz vietējo fermu var būt jautri veidi, kā palīdzēt bērnam izpētīt jaunus ēdienus. Jauna vide tikai veicinās ziņkāri.

Padariet dārzeņu ēšanu jautru, spēlējoties ar ēdienu. Izmēģiniet skudras uz baļķa, varavīksnes salātiem vai picas sejām.

Mēģiniet sagatavot dārzeņus dažādos veidos: neapstrādātus, tvaicētus, grauzdētus. Eksperimentējiet virtuvē.

Foto: Pexels.com

Izmēģiniet nelielu atlīdzību, piemēram, uzlīmi vai uzslavu, lai pārliecinātu bērnu nogaršot dārzeņus. Neizmantojiet pārtiku kā atlīdzību vai sodu.

Izmantojiet mārketingu savā labā! Uzlieciet uzlīmes ar sava bērna mīļāko grāmatu vai TV varoņiem uz dārzeņu traukiem, lai veicinātu to ēšanu.

Piedāvājiet dārzeņus ar zemu kaloriju mērci vai, gatavojot ēdienu, izmantojiet nelielu cukura daudzumu, lai palīdzētu bērnam vairāk nogaršot un ēst dārzeņus. Tas palīdzēs bērniem labāk iepazīt dārzeņu garšu, un viņi iemācīsies vairāk iepatikties ar garšu pat bez mērces vai cukura.

Kas ir apzināta ēšana, lasiet šeit.

Svarīgākais