Apzināta ēšana: ieguvumi, izaicinājumi un stratēģijas

© Foto: Pexels.com

“Apzināta ēšana var būt noderīgs līdzeklis, kas palīdz koncentrēties uz pašreizējām domām un jūtām ēšanas laikā. Izmantojot pārdomātas ēšanas metodes, jums ir iespēja mainīt savus pašreizējos ēšanas paradumus, kļūstot apzinīgākam, kā arī pielāgojoties sava ķermeņa izsalkuma un sāta pazīmēm,” raksta extension.usu.edu.

Mēs visi esam piedzīvojuši situācijas, kurās mūsu domas klīst kādu gaidāmo notikumu, ģimenes problēmu un citu raižu vadīti, jo savas domas koncentrējam uz pagātnes, tagadnes un nākotnes notikumiem.

Foto: Pexels.com

Uzmanība ir prakse, kas koncentrējas uz domu, emociju un ķermeņa sajūtu apzināšanos pašreizējā brīdī, bez sprieduma. Pētījumi apliecina, ka apzinātība ir saistīta ar pozitīvu psiholoģisko labklājību, un ir pierādīts, ka tas dod labumu indivīdiem un viņu ēšanas paradumiem.

Uzmanīga ēšana

Uzmanīga ēšana koncentrējas uz labsajūtu un to, kā mēs ēdam, nevis uz to, ko mēs ēdam.Tas ietver uzmanības pievēršanu un pilnīgu apzināšanos, ko mēs domājam un jūtam, kad ēdam.

Apzināta ēšana ietver ēšanu lēnāk un apzinātāk, izvairīšanos no traucēkļiem ēšanas laikā, ķermeņa izsalkuma un sāta sajūtu uzklausīšanu, patīkamu un barojošu ēdienu ēšanu, kā arī mūsu reakcijas uz pārtiku apzināšanos un atzīšanu.

Mēs ne vienmēr pārēdamies tāpēc, ka esam izsalkuši. Mēs bieži pārēdamies, jo maltītes ir kļuvušas par sociālu pieredzi, ar ko dalāmies ar ģimeni un draugiem.

Foto: Pexels.com

Traucējumi televizoru, datoru, tālruņu un sociālo mediju veidā arī veicina pārēšanos, jo mēs nepievēršam uzmanību vai neņemam vērā pārtikas daudzumu, ko patērējam.

Uzmanīgas ēšanas paņēmienu izmantošana ļauj indivīdiem kļūt apzinātākiem un labāk reaģēt uz bada un sāta sajūtu, kā arī vides traucēkļiem.

Apzinātas ēšanas priekšrocības

Foto: Pexels.com

Uzmanība var radīt veselīgas attiecības ar pārtiku un ļaus izvēlēties pārtiku, kas ir gan patīkama, gan barojoša.

Ir pierādīts, ka uzmanīgas ēšanas prakses iekļaušana sniedz priekšrocības indivīdiem:

  • atjaunota bada un sāta sajūta;
  • svara zaudēšanas vadība un uzturēšana;
  • uzlabota pašcieņa.

Apzinātas ēšanas izaicinājumi

Pārdomātas ēšanas prakses iekļaušana var būt izaicinājums vidē, kur mēs dzīvojam ikdienā.

Mums ir sarežģīti darba grafiki, bērnu ikdienas pienākumi un ģimenes saistības.

Foto: Pexels.com

Šie pienākumi kopā ar ātrās ēdināšanas restorānu pieaugumu un ērtībām var radīt izaicinājumus, cenšoties savā dzīvē iekļaut pārdomātas ēšanas praksi.

Dzīvojot pasaulē, kur uzsvars tiek likts uz produktivitāti, palielinās kārdinājums paķert ātrās uzkodas ātrai maltītei vai uzkodas ar ērtām, neveselīgām uzkodām, kamēr strādājam.

Apzinātas ēšanas stratēģijas

Uzmanīgas ēšanas prakses iekļaušana mūsu dzīvē var būt izaicinājums. Mums ir jāmaina sava vide un jāmaina domāšanas procesi.

Tālāk norādītās stratēģijas var palīdzēt jums veiksmīgi praktizēt apzinātu ēšanu un izveidot ilgtermiņa ēšanas modeļus:

  • Jautājiet un pārdomājiet. Pirms ēšanas pajautā sev: vai esmu izsalcis, izslāpis, ko es gribu ēst, dzert? Padomājiet par to, kā jūtaties: sasteigts, saspringts, skumjš, garlaicīgs?
  • Izmantojiet mazākus traukus. Jo mazāk redzi, jo mazāk ēd. Mazāki trauki ļauj vieglāk kontrolēt porcijas lielumu;
  • Ir pareizi atstāt ēdienu uz šķīvja. Pārtrauciet ēst, kad jūtaties paēduši, saglabājiet pārpalikumus vēlākam laikam;
  • Viegla piekļuve. Saglabājiet veselīgu pārtiku, piemēram, augļus un dārzeņus, viegli pieejamus skapjos un ledusskapī, lai veicinātu pārdomātus veselīgus ēšanas paradumus;
  • Kontrolējiet porcijas. Iegādājieties pārtiku mazākos apjomos, vienas porcijas iepakojumos, lai kontrolētu pārēšanās;
  • Ēdiet, kad esat izsalcis.

Foto: Pexels.com

Ļaujiet izsalkuma norādēm vadīt jūsu ēšanu, nevis emocijām.
  • Nomainiet uzkodas ar fizisku aktivitāti, līdz esat izsalcis;
  • Rakstiet pārtikas dienasgrāmatu. Pierakstiet, ko ēdat un kas tajā laikā notika, lai identificētu pārtikas izraisītājus - izsalkumu, stresu, uztraukumu vai garlaicību;
  • Pareizāk ir lēnāk. Katras ēdienreizes laikā košļājiet lēnām un izbaudiet katru kumosu. Mēģiniet nolikt dakšiņu starp kodieniem, lai palēninātu ēšanu;
  • Ūdens dzeršana starp kodumiem. Dzeriet šķidrumu;
  • Apsēdieties un pievērsiet uzmanību. Neveiciet vairākus uzdevumus vienlaikus. Noņemiet savas mobilās ierīces no pusdienu galda. Ēdot pie vakariņu galda, nevis pie televizora vai datora, jūs varat labāk izsekot, cik daudz pārtikas esat patērējis.

Secinājumi

Uzmanīga ēšana var bagātināt ēšanas sajūtu pieredzi, kā arī samazināt mazāk veselīgas pārtikas patēriņu.

Foto: Pexels.com

Tā kā mūsu vide ir strauja, apzināta ēšana ir saistīta ar izaicinājumiem, kas var novest pie neveselīgas pārtikas izvēles.

Tomēr noderīgu stratēģiju iekļaušana palīdz cīnīties ar problēmām un ļauj iekļaut pārdomātas ēšanas prakses.

Dzīvesstils

“Personīgā izaugsme ir mūža ceļojums, taču apņemoties ievērot šo praksi, jūs tikai augsiet un attīstīsieties - gan individuāli, gan kā partneris savam mīļotajam cilvēkam un citiem ģimenes locekļiem, jo jūsu izvēles un ikdiena ietekmē tos cilvēkus, ar kuriem esat saistīti,” raksta blac.media/health.

Svarīgākais