“Apzināta ēšana var būt noderīgs līdzeklis, kas palīdz koncentrēties uz pašreizējām domām un jūtām ēšanas laikā. Izmantojot pārdomātas ēšanas metodes, jums ir iespēja mainīt savus pašreizējos ēšanas paradumus, kļūstot apzinīgākam, kā arī pielāgojoties sava ķermeņa izsalkuma un sāta pazīmēm,” raksta extension.usu.edu.
Mēs visi esam piedzīvojuši situācijas, kurās mūsu domas klīst kādu gaidāmo notikumu, ģimenes problēmu un citu raižu vadīti, jo savas domas koncentrējam uz pagātnes, tagadnes un nākotnes notikumiem.
Uzmanība ir prakse, kas koncentrējas uz domu, emociju un ķermeņa sajūtu apzināšanos pašreizējā brīdī, bez sprieduma. Pētījumi apliecina, ka apzinātība ir saistīta ar pozitīvu psiholoģisko labklājību, un ir pierādīts, ka tas dod labumu indivīdiem un viņu ēšanas paradumiem.
Uzmanīga ēšana koncentrējas uz labsajūtu un to, kā mēs ēdam, nevis uz to, ko mēs ēdam.Tas ietver uzmanības pievēršanu un pilnīgu apzināšanos, ko mēs domājam un jūtam, kad ēdam.
Apzināta ēšana ietver ēšanu lēnāk un apzinātāk, izvairīšanos no traucēkļiem ēšanas laikā, ķermeņa izsalkuma un sāta sajūtu uzklausīšanu, patīkamu un barojošu ēdienu ēšanu, kā arī mūsu reakcijas uz pārtiku apzināšanos un atzīšanu.
Mēs ne vienmēr pārēdamies tāpēc, ka esam izsalkuši. Mēs bieži pārēdamies, jo maltītes ir kļuvušas par sociālu pieredzi, ar ko dalāmies ar ģimeni un draugiem.
Traucējumi televizoru, datoru, tālruņu un sociālo mediju veidā arī veicina pārēšanos, jo mēs nepievēršam uzmanību vai neņemam vērā pārtikas daudzumu, ko patērējam.
Uzmanīgas ēšanas paņēmienu izmantošana ļauj indivīdiem kļūt apzinātākiem un labāk reaģēt uz bada un sāta sajūtu, kā arī vides traucēkļiem.
Uzmanība var radīt veselīgas attiecības ar pārtiku un ļaus izvēlēties pārtiku, kas ir gan patīkama, gan barojoša.
Ir pierādīts, ka uzmanīgas ēšanas prakses iekļaušana sniedz priekšrocības indivīdiem:
Pārdomātas ēšanas prakses iekļaušana var būt izaicinājums vidē, kur mēs dzīvojam ikdienā.
Mums ir sarežģīti darba grafiki, bērnu ikdienas pienākumi un ģimenes saistības.
Šie pienākumi kopā ar ātrās ēdināšanas restorānu pieaugumu un ērtībām var radīt izaicinājumus, cenšoties savā dzīvē iekļaut pārdomātas ēšanas praksi.
Dzīvojot pasaulē, kur uzsvars tiek likts uz produktivitāti, palielinās kārdinājums paķert ātrās uzkodas ātrai maltītei vai uzkodas ar ērtām, neveselīgām uzkodām, kamēr strādājam.
Uzmanīgas ēšanas prakses iekļaušana mūsu dzīvē var būt izaicinājums. Mums ir jāmaina sava vide un jāmaina domāšanas procesi.
Tālāk norādītās stratēģijas var palīdzēt jums veiksmīgi praktizēt apzinātu ēšanu un izveidot ilgtermiņa ēšanas modeļus:
Ļaujiet izsalkuma norādēm vadīt jūsu ēšanu, nevis emocijām.
Uzmanīga ēšana var bagātināt ēšanas sajūtu pieredzi, kā arī samazināt mazāk veselīgas pārtikas patēriņu.
Tā kā mūsu vide ir strauja, apzināta ēšana ir saistīta ar izaicinājumiem, kas var novest pie neveselīgas pārtikas izvēles.
Tomēr noderīgu stratēģiju iekļaušana palīdz cīnīties ar problēmām un ļauj iekļaut pārdomātas ēšanas prakses.