Kofeīna risks bērniem

© Foto: Pexels.com

“Bērni regulāri bauda ēdienus un dzērienus, kas satur kofeīnu: soda, šokolādes konfektes, kolas dzēriens, dažādi enerģijas dzērieni, taču tas rada tikai bažas, jo pētījumi liecina, ka kofeīns var ietekmēt gan bērnus, gan pieaugušos.

Turklāt pārāk daudz kofeīna ikdienā var negatīvi ietekmēt bērnu veselību,” raksta extension.usu.edu.

Kas ir kofeīns?

Kofeīns ir stimulants, vēl vairāk - kofeīns ir narkotika. Tas tiek definēts kā zāles, jo tam ir fizioloģiska ietekme uz ķermeni.

Foto: Pexels.com

Fizioloģiskais efekts attiecas uz ķermeņa funkcionēšanu. Kofeīns var stimulēt centrālo nervu sistēmu un dot vairāk enerģijas, toties bērniem tas var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Negatīvās blakusparādības

Foto: Pexels.com

Veselības problēmas, ko izraisa kofeīns:

  • trauksme un nervozitāte;
  • vēdera darbības traucējumi;
  • galvassāpes;
  • grūtības koncentrēties;
  • problēmas ar miegu;
  • ātrāka sirdsdarbība;
  • augstāks asinsspiediens.

Kofeīns bērniem rada risku

Bērniem, kuri patērē vienu vai vairākas saldinātas sodas dienā, palielinās aptaukošanās līmenis. Pastāv 60% lielāka iespēja aptaukoties. Tāpat ir bērni un īpaši vecāki, kas nemaz neaizdomājas, ka arī bezalkoholiskajos dzērienos ir kofeīns, piemēram, bezalkoholiskais šampanietis.

Foto: Pexels.com

Kad bērni uzņem kofeīnu saturošus dzērienus, kam parasti nav uzturvērtības, viņi var nesaņemt vērtīgus vitamīnus un uzturvielas, kas nepieciešami veselam ķermenim.

Pārāk daudz kofeīnu saturošu bezalkoholisko dzērienu ar lielu cukura daudzumu lietošana var izraisīt zobu veselības problēmas. Kofeīns bērniem var izraisīt dehidratāciju, jo tas darbojas kā diurētiķis. Tādējādi bērni var ātri zaudēt šķidrumu.

Bērniem, kuri kļūst atkarīgi no kofeīna un pēc tam ātri pārtrauc tā lietošanu, var būt abstinences simptomi. Tas var izraisīt galvassāpes, muskuļu sāpes vai aizkaitināmību.

Kofeīns var izraisīt simptomu pasliktināšanos bērniem, kuriem jau ir sirds vai nervu darbības traucējumi. Pārāk liela kofeīna lietošana var izraisīt trauksmi un pasliktināt garastāvokli.

Samaziniet kofeīna patēriņu

Vienkāršs veids, kā samazināt kofeīna patēriņu, ir aizstāt sodas un citus kofeīnu saturošus dzērienus ar ūdeni, pienu vai nelielu daudzumu 100% augļu sulas.

Pārbaudiet, vai patērētajos pārtikas produktos, kā arī dzērienos nav kofeīna, un nomainiet tos pret veselīgāku pārtiku. Kofeīns nav klasificēts kā uzturviela, un tāpēc to ne vienmēr parāda pārtikas produktu marķējumā.

Daži negaidīti pārtikas produkti, kas satur kofeīnu:

  • jogurts;
  • saldējums;
  • olbaltumvielu batoniņi.

Secinājumi

Atcerieties lēnām samazināt kofeīna patēriņu ikdienā.

Samazinot kofeīna patēriņu, ķermenim var būt nepieciešams vairāk miega, jo kofeīns nodrošināja enerģiju, kā tagad trūkst.

Foto: Pexels.com

Dodiet ķermenim papildu miegu un pēc dažām dienām tam vajadzētu atgriezties normālā stāvoklī.

Lai gan var būt grūti pilnībā izvairīties no kofeīna, ir svarīgi veikt nepieciešamos pasākumus, lai kontrolētu kofeīna daudzumu, ko bērni patērē katru dienu. Šā ieteikuma ievērošana var uzlabot veselību un ilgāku veselīgāku dzīvi.

Kādas ir fizisko aktivitāšu normas dažādos vecumos, lasiet šeit

Svarīgākais