Fizisko aktivitāšu normas dažādos vecumos

© Foto: depositphotos.com

Līdz ar siltāku laiku daudziem no mums fizisko aktivitāšu paliek vairāk, tomēr ne vienmēr ar tām pilnvērtīgi pietiek. Kāds ir minimums, ko ikdienā vajadzētu sasniegt ar fiziskām aktivitātēm?

Kādi ir ieguvumi no fiziskām aktivitātēm?

Foto: pixabay.com

Ja runa ir par regulārām fiziskām aktivitātēm, tām ir daudz pozitīvu efektu. Regulāras fiziskas aktivitātes būs, ja tās veiks vismaz 1-2 mēnešus un regulāri katru nedēļu.

1.Muskuļu spēka un masas uzlabošanās.

2.Enerģijas uzlabošana, veicina produktivitāti.

3.Pēcdzemdību nomākuma, nomākuma (u.c. stāvokļa) profilakse, uzlabojas pašsajūta.

4.Miega kvalitātes uzlabojums.

5.Stresa mazināšana.

6.Formas uzturēšana, svara normalizēšana, vielmaiņas intensitātes palielināšana.

7.Uzlabojas sirds un asinsvadu, elpošanas, gremošanas un citu sistēmu darbība, normalizējas asinsspiediens.

8.Adekvātas un regulāras fiziskas aktivitātes var paaugstināt organisma imunitāti.

9.Saglabājas vai uzlabojas fiziskās un garīgās darbaspējas.

Bērni vecumā no 1 līdz 2 gadiem

Foto: pixabay.com

Šajā vecumposmā ir ieteicamas dažādas intensitātes fiziskās aktivitātes. Tiek norādīts, ka ieteicams samazināt statisko aktivitāšu daudzumu, kas ir piespiedu sēdus pozīcijas vai mazkustīgi pavadīts laiks. Dienas garumā tās varētu būt vismaz 3 stundas dažādas intensitātes fiziskas aktivitātes.

Bērni vecumā no 3 līdz 4 gadiem

Foto: pixabay.com

Šajā vecumposmā ir ieteicamas dažādas intensitātes fiziskās aktivitātes. Tiek norādīts, ka ieteicams samazināt statisko aktivitāšu daudzumu, kas ir piespiedu sēdus pozīcijas vai mazkustīgi pavadīts laiks. Dienas garumā tās varētu būt vismaz 3 stundas dažādas intensitātes fiziskas aktivitātes, tomēr vismaz 60 minūtēm būtu jābūt vidējas līdz augstas intensitātes aktivitātēm.

Bērni vecumā no 5 līdz 17 gadiem

Foto: pixabay.com

Šajā vecumposmā ir ieteicamas dažādas intensitātes fiziskās aktivitātes. Tiek norādīts, ka ieteicams samazināt statisko aktivitāšu daudzumu un pavadīto laiku pie dažādām viedierīcēm. Dienā fizisko aktivitāšu minimums būtu vismaz 60 minūtes vidējas līdz augstas intensitātes slodze. Vismaz 3 reizes nedēļā ieteicama augstas intensitātes slodze.

Vecumā no 18 līdz 64 gadiem

Foto: pixabay.com

Šajā vecumposmā ir ieteicamas dažādas intensitātes fiziskās aktivitātes. Tiek norādīts, ka ieteicams samazināt statisko aktivitāšu daudzumu un pavadīto laiku pie dažādām viedierīcēm. Nedēļā minimālās aktivitātes būtu 150 - 300 minūtes vidējas intensitātes fiziskas aktivitātes vai 75-150 minūtes augstas intensitātes aktivitātes vai to kombinācijas.

Vecumā 65+

Foto: pixabay.com

Šajā vecumposmā ir ieteicamas dažādas intensitātes fiziskās aktivitātes. Tiek norādīts, ka ieteicams samazināt statisko aktivitāšu daudzumu un pavadīto laiku pie dažādām viedierīcēm.

Nedēļā minimālās aktivitātes būtu 150 - 300 minūtes vidējas intensitātes fiziskas aktivitātes vai 75 - 150 minūtes augstas intensitātes aktivitātes vai to kombinācijas.

Dzīvesstils

Kas ir poutine? Vienkārši sakot, poutine ir ēdiens ar frī kartupeļiem, siera biezpienu un brūno mērci. Tas ir tradicionāls Kanādas ēdiens, kas radās 1950. gadu beigās Kvebekas centra reģionā.

Svarīgākais