Uzmanību! Šie augļi ir kaitīgāki aknām nekā alkohols

© pexels.com

Aknu slimības var rasties dažādu iemeslu dēļ, un visbiežāk vainīgi ir paši cilvēki. Galvenais cēlonis ir neveselīgs dzīvesveids: alkohola lietošana un pārtikas produktu ar augstu cukura, ogļhidrātu un tauku saturu lietošana uzturā. Turklāt arī pārmērīga dažu augļu lietošana var arī kaitēt aknām un palielināt bojājumu risku, raksta “postimees.ee”.

Lai saglabātu enerģiju un veselību, ir svarīgi rūpēties par vienu no ķermeņa galvenajiem orgāniem - aknām. Izplatītais uzskats, ka aknu slimības skar tikai alkoholiķus, ir nepareizs - aknu slimības var skart ikvienu, arī tos, kuri jūtas pilnīgi veseli.

pexels.com

Mango

Mango tiek augstu vērtēti to saldās garšas un tropiskā aromāta dēļ. Saskaņā ar pētījumu, mango ir bagāti ar cukuriem, tostarp fruktozi, kas veido aptuveni 15 procentus no mīkstuma.

Fruktoze aknās tiek pārveidota par taukiem, un pārmērīga fruktozes deva var izraisīt taukaino aknu slimību: tauki uzkrājas šūnās, palielinot orgānu bojājumu risku. Eksperti iesaka ierobežot mango patēriņu un cilvēkiem ar aknu slimībām vai diabētu jākonsultējas ar ārstu.

pexels.com

Duriāns

Duriānam ir asa garša un krēmīga tekstūra. Lai gan šis milzīgais, kastanim līdzīgais auglis ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām, tajā ir ļoti daudz kaloriju un piesātināto tauku, kas var negatīvi ietekmēt aknas.

Amerikas Aknu fonds iesaka cilvēkiem ar aknu slimībām izvairīties no pārtikas produktiem ar augstu cukura, tauku un kaloriju saturu, jo tie pasliktina aknu darbību.

Turklāt Pasaules Veselības organizācijas pētījumā tika atklāts, ka augsts piesātināto tauku patēriņš palielina insulīna rezistences un aknu slimību risku. Cilvēkiem ar taukaino aknu slimību pārmērīgs duriāna daudzums var pasliktināt aknu spēju pārstrādāt taukus, izraisot iekaisumu un turpmāku tauku uzkrāšanos.

pexels.com

Longana augļi

Longana augļi ir bagāti ar fruktozi, glikozi un saharozi, kuru pārmērīgs daudzums rada papildu slodzi aknām. Žurnālā “Food Frontiers” publicētais pētījums atklāja, ka pārmērīgs longana patēriņš izraisa zarnu mikrobiotas nelīdzsvarotību, iekaisumu un aknu darbības traucējumus.

pexels.com

Vilkābeles ogas

Vilkābeles ogas bieži izmanto ievārījumu un sīrupu pagatavošanai, un tās ēd arī svaigas, lai uzlabotu gremošanu. Neskatoties uz to ieguvumiem gremošanas sistēmai, pārmērīga vilkābeles lietošana var izraisīt kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus, tostarp sliktu dūšu, sāpes vēderā un caureju.

Veseliem cilvēkiem ieteicams ierobežot porcijas līdz aptuveni 100-150 gramiem, lai izvairītos no aknu pārslodzes un uzturētu to normālu darbību.