Labākais pārtikas produkts, kas palīdz stiprināt kaulus pēc 50 gadu vecuma

© pexels.com

Šis produkts satur visu nepieciešamo jūsu kauliem: kalciju, D vitamīnu, magniju, K vitamīnu un olbaltumvielas, raksta “Prevention”.

Tam, ko mēs liekam uz šķīvja, ir būtiska loma kaulu veselībai, īpaši pēc 50 gadu vecuma.

Pēc 50 gadu vecuma kaulu blīvums samazinās ātrāk nekā tas atjaunojas, palielinot osteopēnijas (zema kaulu blīvuma) vai osteoporozes (kaulu blīvuma samazināšanās, kas palielina lūzumu risku) risku.

Saskaņā ar Kaulu veselības un osteoporozes fonda datiem, kaulu masas zudums sievietēm īpaši paātrinās pēc menopauzes, un septiņu gadu laikā tas var samazināties pat par 20%.

"Ir noteiktas uzturvielas, kas darbojas kopā, lai atbalstītu kaulu blīvumu, veidošanos un stiprību. Tās ietver kalciju, D vitamīnu, magniju un K vitamīnu, kā arī olbaltumvielas, lai uzturētu kaulu struktūru un muskuļu masu," skaidro uztura speciāliste Eimija Deivisa.

pexels.com

Tāpēc kaulu veselībai ir svarīgi ēst pārtikas produktus, kas satur pēc iespējas vairāk šo uzturvielu - lielisks piemērs ir biezpiens.

"Biezpiens ir lielisks olbaltumvielu un kalcija avots," saka speciālisti.

Saskaņā ar Deivisas teikto, kalcijs nodrošina izejvielas kaulu audiem, savukārt olbaltumvielas palīdz aizsargāt esošos kaulus.

Biezpiens ir viens no uzturvielām bagātākajiem ikdienas produktiem, kas īpaši vērtīgs kaulu veselībai. Tas satur lielu daudzumu kalcija, kas ir galvenais minerāls kaulu struktūras veidošanā un blīvuma uzturēšanā.

Kalcijs no biezpiena uzsūcas ļoti labi, jo produktā ir arī kazeīna olbaltumvielas, kas palīdz minerālim nokļūt kaulaudos efektīvāk, turklāt biezpiens nodrošina arī fosforu, kas kopā ar kalciju veido kaulu “cementu”, un olbaltumvielas, kas nepieciešamas kaulu atjaunošanai.

pexels.com

Regulāri iekļaujot biezpienu ēdienkartē - pat nelielās porcijās - iespējams ilgtermiņā mazināt kaulu trausluma risku un stiprināt skeletu, īpaši ziemā vai dzīves periodos, kad D vitamīns un kustību apjoms ir mazāki.

Biezpiens satur arī selēnu - mikroelementu, kam, saskaņā ar žurnālā "Molecules" publicētu pētījumu, ir svarīga loma kaulu blīvuma uzturēšanā. Turklāt biezpienā esošais magnijs var palēnināt osteoporozes progresēšanu.

Tieši tāpēc uztura speciālisti iesaka apsvērt iespēju iekļaut šo ēdienu savā ikdienas uzturā - īpaši, ja jau esat sasnieguši 50 gadu slieksni.

Lasiet arī, vai biezpiens patiešām palīdz uzlabot atmiņu?