Vai tiešām jāēd biezpiens, lai uzlabotu atmiņu?

© Pexels.com

Ir dzirdēts teiciens: “Slikta atmiņa? Jāēd biezpiens!” Bet vai tā ir tikai tautas gudrība vai arī zinātne to apstiprina? Apskatīsim, kādas uzturvielas ir biezpienā un vai tās tiešām palīdz atmiņai un koncentrēšanās spējām, kopā ar “Harvard Health”.

Kas ir biezpienā, kas var palīdzēt smadzenēm?

Olbaltumvielas

Biezpiens ir bagāts ar olbaltumvielām, īpaši kazeīnu, kas tiek lēni pārstrādāts organismā. Tas nodrošina ilgstošu enerģiju, kas var palīdzēt koncentrēties dienas laikā.

B12 vitamīns

Šis vitamīns ir būtisks nervu sistēmas darbībai un atmiņas funkcijai. Biezpiens satur samērā daudz B12 - it īpaši pilnpiena versijas.

Tirozīns (aminoskābe)

Šī viela palīdz smadzenēm ražot dopamīnu - neirotransmiteru, kas saistīts ar modrību, uzmanību un motivāciju. Tirozīns rodas no olbaltumvielām, tostarp arī biezpiena.

Vai ir zinātniski pierādījumi?

Tiešu pētījumu, ka tieši biezpiens uzlabo atmiņu, nav daudz. Taču ir daudz pētījumu, kas pierāda:

B12 vitamīna trūkums var izraisīt atmiņas pasliktināšanos un garīgās funkcijas vājināšanos.

Olbaltumvielu bagāts uzturs veicina labāku kognitīvo darbību, īpaši gados vecākiem cilvēkiem.

Tirozīna lietošana var uzlabot īstermiņa atmiņu un reakcijas ātrumu, īpaši stresa apstākļos (piemēram, nogurumā vai pēc slodzes).

Pexels.com

Kad biezpiens nepalīdzēs

Ja uzturs kopumā ir nelīdzsvarots, tikai biezpiena ēšana atmiņu “neizglābs.”

Ja ir laktozes nepanesība vai piena produktu ierobežojums - jāmeklē citi olbaltumvielu un B12 avoti (olas, zivis, pākšaugi).

Arī miegs, fiziskas aktivitātes un informācijas apstrādes ieradumi ietekmē atmiņu daudz vairāk nekā viens produkts.

Biezpiens nevar brīnumaini uzlabot atmiņu, taču tas ir vērtīgs uztura elements, kas sniedz smadzenēm vajadzīgās barības vielas - olbaltumvielas, B12 vitamīnu un aminoskābes. Tātad - jā, tas var būt daļa no “smadzeņu barības”, bet viens pats nav burvju līdzeklis.

Svarīgākais