Ja lieto pārāk maz sāls. Kā elektrolītu līdzsvars ietekmē enerģiju un pašsajūtu

© pexels.com

Mēs bieži dzirdam, ka jāsamazina sāls daudzums, taču reti runā par pretējo galējību - pārāk mazu sāls daudzumu. Sāls nav tikai garšas pastiprinātājs - tas ir nozīmīgs elektrolīts, kas nepieciešams nervu sistēmai, muskuļu darbībai un šķidruma līdzsvaram organismā. Ja sāls ir par maz, tas var izraisīt ļoti konkrētus un nepatīkamus simptomus. Kā zināt, vai organismam pietiek sāls, un kad jau ir par daudz vai maz, raksta “Harvard Health”.

Kādi signāli var liecināt, ka sāls organismā ir par maz

  • Galvassāpes un viegls reibonis
  • Nogurums vai nespēks dienas vidū
  • Aukstas rokas un kājas pat siltā telpā
  • Zems asinsspiediens
  • Spontāla tieksme pēc sāļiem ēdieniem vai uzkodām

Šie simptomi rodas tāpēc, ka nātrijs palīdz regulēt nervu impulsus, asinsriti un šūnu šķidruma līdzsvaru, savukārt bez tā organisms strādā “samazinātā jaudā”.

Kāpēc tas īpaši bieži notiek ziemā?

Ziemā mēs dzeram mazāk ūdens un mazāk svīstam, bet ēdam siltus, vienkāršus ēdienus - bieži bez pietiekamas garšas. Arī veselīga ēšanas mode bieži nozīmē “samazināt sāli”, taču tas ne vienmēr ir pareizais risinājums.

unsplash.com

Cik sāls ir par daudz un cik - pietiekami

Pasaules Veselības organizācija iesaka uzņemt 5 līdz 6 gramus sāls dienā - tā ir aptuveni viena tējkarote. Taču tas ir vidējais rādītājs - un ne katram tas būs vienāds.

Vairāk sāls var būt nepieciešams, ja:

  • regulāri sporto vai svīsti
  • dzer daudz kafijas (tā paātrina šķidruma izvadīšanu)
  • lieto daudz ūdens
  • tev ir zems asinsspiediens

Mazāk - ja asinsspiediens mēdz būt paaugstināts vai ārsts norādījis to samazināt.

Kā saprast, ka esi atradis savu līdzsvaru?

Labs signāls ir stabila enerģija, siltas rokas, nav galvassāpju un nav intensīvas tieksmes pēc sāļā.

pexels.com

Praktiski padomi ikdienai

Nevis vienkārši “sālīt vairāk”, bet sālīt gudri:

  • izmanto jūras vai akmens sāli
  • salīdzini garšu - ja ēdiens šķiet pliekans, tad, iespējams, nepieciešams mazliet sāls
  • pievieno sāli ēdiena gatavošanas beigās - tas pastiprina aromātu, bet neprasa lielu daudzumu

Lasiet arī par neparasto sāļo medu - oriģinālu veidu, kā veselīgi uzņemt sāli.