Nosaukti smadzenēm bīstamākie pārtikas produkti. To veikuši Virdžīnijas Tehniskās universitātes zinātnieki Amerikas Savienotajās Valstīs. Raksts publicēts žurnālā “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Jaunais pētījums liecina, ka īpaši apstrādāta gaļa un saldināti dzērieni ir galvenie atmiņas un uzmanības ienaidnieki.
Pēc ekspertu domām, cilvēkiem, kuri katru dienu patērē vismaz vienu papildu porciju šādu pārtikas produktu, ir ievērojami lielāka iespēja saskarties ar kognitīviem traucējumiem, tostarp demenci un Alcheimera slimību.
Zinātnieki pārbaudīja 4750 amerikāņu datus, kuri bija vecāki par 55 gadiem, uzraugot viņu veselību no 2014. līdz 2020. gadam. Katrs dalībnieks veica atmiņas, uzmanības un domāšanas ātruma testus.
Rezultāti bija satraucoši. Tiem, kas dienā ēda vismaz vienu porciju pārstrādātas gaļas, bija par 17 procentiem lielāks kognitīvo traucējumu risks. Tiem, kas lietoja gāzētus un saldinātus dzērienus, bija par 6 procentiem lielāks risks.
Tomēr īpaši pārstrādāto pārtikas produktu - tā saukto "neveselīgo pārtikas produktu" - kopējais īpatsvars uzturā neuzrādīja šādu korelāciju. Gaļas produkti, piemēram, desiņas un aukstie gaļas izstrādājumi, kā arī saldināti dzērieni, tostarp limonādes un saldinātas sulas, tika atzīti par viskaitīgākajiem smadzenēm. Pēc pētnieku domām, uzkodas, saldumi un piena produkti tika atzīti par mazāk kaitīgiem.
"Ir lietas, ko jūs varat mainīt. Galvenais ir mērenība un saprātīga pieeja ēšanai," uzsvēra pētījuma līdzautore Brenda Deivija, Virdžīnijas Tehnoloģiju universitātes profesore.
Pētnieki atzīmēja, ka aptuveni 65 procenti no visiem pārtikas produktiem un 38 procenti dzērienu, ko iegādājas amerikāņi, ir īpaši pārstrādāti. Tie satur daudzas mākslīgas krāsvielas, aromatizētājus un piedevas, kas nav atrodamas mājās gatavotās maltītēs.
Pēc zinātnieku domām, viens no risinājumiem varētu būt iemācīt cilvēkiem gatavot veselīgas maltītes. "Viena lieta ir ievērot diētu, bet pavisam cita lieta ir zināt, kā pareizi gatavot," atzīmēja pētījuma līdzautors Bens Kacs.
Zinātnieki uzskata, ka, samazinot saldo limonāžu, desu un citu īpaši pārstrādātu pārtikas produktu patēriņu, var ievērojami samazināt smadzeņu problēmu risku un saglabāt garīgo skaidrību turpmākajos gados.