Kardiologi norāda, ka ne visi sieri ir vienādi, un daži var pat negatīvi ietekmēt sirds veselību, raksta izdevums “Parade”.
Izrādās, ir zinātnisks izskaidrojums tam, kāpēc cilvēki tik ļoti mīl sieru, - tas ir bagāts ar olbaltumvielu kazeīnu, kas sadalās mazākos savienojumos, ko sauc par kazomorfīniem, kas savukārt var saistīties ar tiem opioīdu receptoriem smadzenēs kā pretsāpju līdzekļi, izraisot dopamīna, kas saistīts ar baudu un atalgojumu, izdalīšanos. Siers satur arī triptofānu - aminoskābi, ko izmanto serotonīna, garastāvokli stabilizējoša hormona, ražošanai.
Kā siers ietekmē veselību?
Liela daudzuma treknu sieru lietošana uzturā var kaitēt sirds veselībai, jo tas paaugstina ZBL holesterīna līmeni. Tas var izraisīt virkni veselības problēmu, tostarp paaugstinātu sirdslēkmes, insulta un sirds un asinsvadu slimību risku.
Mērens siera patēriņš parasti maz ietekmē ZBL holesterīna līmeni, bet sieri ar augstu tauku saturu var to paaugstināt, ja tos lieto pārmērīgi.
Siera veids, kas ir kaitīgākais sirds veselībai
Sieriem ar augstu piesātināto tauku un nātrija saturu ir vislielākā negatīvā ietekme uz sirds veselību - kausētie sieri un cietie, pilnpiena sieri, piemēram, Čedaras un Parmezāna siers, satur vairāk piesātināto tauku un sāls, kas var paaugstināt ZBL holesterīna līmeni un asinsspiedienu.
Piemēram, Čedaras siers satur 35 gramus kopējo tauku uz porciju, no kuriem 23 grami ir piesātinātie tauki, kas ir gandrīz ceturtdaļa no ieteiktās dienas devas.
Tomēr visneveselīgākais siers ir maskarpones siers, kas satur 29 gramus piesātināto tauku uz porciju un 44 gramus kopējo tauku.
Tajā pašā laikā sieri ar zemu tauku saturu, piemēram, mocarella un rikota un biezpiens, ir labi sirds veselībai, jo tajos ir mazāk piesātināto tauku.
Papildus siera piesātināto tauku satura kontrolei ir svarīgi pārbaudīt arī nātrija saturu - speciālisti iesaka uzturēt nātrija uzņemšanu zem 2300 miligramiem dienā un ideālā gadījumā zem 1500 miligramiem dienā. Tas ir tāpēc, ka regulāra liela nātrija daudzuma lietošana var paaugstināt asinsspiedienu, kas rada papildu slodzi sirdij.