Ikdienā mēs biežāk tiecamies pēc saldām vai sāļām garšām, bet rūgtais bieži paliek novārtā. Tomēr uztura speciālisti arvien biežāk atgādina: rūgtās garšas produkti var būt patiesi vērtīgs sabiedrotais mūsu veselībai! No rukolas un cigoriņiem līdz greipfrūtam un melnajai šokolādei – rūgtās garšas ne tikai bagātina ēdienkarti, bet arī sniedz virkni pārsteidzošu ieguvumu organismam, raksta “National Library of Medicine”.
Lielākais bonuss - gremošana
Rūgtās vielas (tā sauktie “bitters”) dabiski stimulē gremošanas sulu un žults izdalīšanos. Tas nozīmē, ka kuņģis un zarnas labāk tiek galā ar smagāku maltīti, uzlabojas uzturvielu uzsūkšanās un mazinās vēdera pūšanās. Ne velti dažās kultūrās pirms ēdiena joprojām pasniedz nelielu rūgtu aperitīvu.
Atbalsts aknām
Rūgtenie produkti palīdz aknām efektīvāk veikt attīrīšanās procesus. Piemēram, cigoriņu sakne un artišoks satur vielas, kas atbalsta aknu darbību un veicina toksīnu izvadīšanu no organisma. Tieši tāpēc rūgtās garšas tiek uzskatītas par “dabisko detoksu”.
Skaistums caur ādu
Kad gremošana un aknas strādā optimāli, to uzreiz pamana arī āda - tā kļūst tīrāka, vienmērīgāka un mazāk pakļauta iekaisumiem. Daži dermatologi pat iesaka iekļaut rūgtus zaļumus ikdienas uzturā, lai atbalstītu problemātiskas ādas kopšanu no iekšpuses.
Kā iekļaut rūgto garšu ikdienā?
Pievieno rukolu salātiem.
Izmēģini greipfrūtu kā atsvaidzinošu brokastu sastāvdaļu.
Iekļauj artišokus vai cigoriņus vakariņu ēdienkartē.
Atļauj sev gabaliņu kvalitatīvas tumšās šokolādes ar vismaz 70% kakao.
Rūgtenās garšas var šķist neierastas, bet tās tiešām palīdz sabalansēt ēdienkarti un rūpēties par veselību visaptveroši - no gremošanas līdz pat ādai!