Ādas kopšanā lielu uzmanību veltām krēmiem, maskām un serumiem, taču bieži vien aizmirstam svarīgāko – to, kas notiek iekšpusē. Āda ir lielākais orgāns cilvēka ķermenī, un tās stāvoklis ļoti cieši saistīts ar uzturu, ko ikdienā uzņemam. Zinātniskie pētījumi rāda, ka konkrēti pārtikas produkti spēj uzlabot ādas izskatu, elastību un pat mazināt iekaisumu. Šeit – pieci produkti, kuriem vajadzētu būt tavā ēdienkartē, ja vēlies veselīgu un starojošu ādu, kopā ar “Healthline.com”.
Avokado
Avokado ir bagāts ar veselīgajām mononepiesātinātajām taukskābēm, kas palīdz ādai saglabāt mitrumu un padara to elastīgu. Tajā atrodams arī E vitamīns — viens no svarīgākajiem antioksidantiem, kas aizsargā ādas šūnas no oksidatīvā stresa. Avokado satur arī C vitamīnu, kas nepieciešams kolagēna sintēzei — proteīnam, kas padara ādu tvirtu. Turklāt, daži pētījumi liecina, ka avokado ēšana var samazināt UV staru izraisītu ādas bojājumu risku.
Ogas - mellenes, zemenes, avenes
Mellenes, zemenes, avenes un citas ogas ir bagātas ar antioksidantiem, piemēram, C vitamīnu un antocianīniem, kas aizsargā ādas šūnas no brīvajiem radikāļiem. Tie rodas gan no UV starojuma, gan piesārņojuma un stresa. Antioksidanti palīdz palēnināt ādas novecošanās procesus, mazināt pigmentāciju un veicina vienmērīgāku sejas toni. Ogas satur arī šķiedrvielas un maz cukura — tas ir svarīgi, jo pārāk daudz cukura uzturā var veicināt aknes veidošanos.
Taukainās zivis - lasis, sardīnes, skumbrija
Zivis, piemēram, lasis, skumbrija vai sardīnes, ir vieni no labākajiem Omega-3 taukskābju avotiem. Šīs taukskābes ir būtiskas ādas veselībai, jo tās palīdz uzturēt šūnu membrānas stipras un elastīgas. Omega-3 samazina iekaisumu organismā, kas bieži ir saistīts ar ādas problēmām, piemēram, psoriāzi, akni vai apsārtumu. Regulāra taukaino zivju lietošana uzturā palīdz arī pret ādas sausumu un lobīšanos, ko vasarā var izraisīt saule un vējš.
Rieksti un sēklas - īpaši saulespuķu un ķirbju sēklas
Sauļošanās, piesārņojums un pat stress atstāj ietekmi uz ādu. Rieksti un sēklas - īpaši saulespuķu un ķirbju sēklas, kā arī mandeles - ir bagātas ar E vitamīnu, selēnu un cinku. Šie mikroelementi ir nepieciešami ādas šūnu atjaunošanās procesā, aizsargā no iekaisumiem un palīdz uzturēt ādas aizsargbarjeru. Cinks, piemēram, ir īpaši svarīgs tauku dziedzeru darbībai un palīdz cīņā ar akni. Neliela sauja sēklu vai riekstu dienā ir labs ieguldījums veselīgā sejas tonī.
Zaļā tēja
Zaļā tēja ir ne tikai lielisks alternatīvs dzēriens kafijai, bet arī spēcīgs līdzeklis ādas veselības uzlabošanai. Tajā atrodas antioksidants EGCG (epigallokatehīns), kas palīdz samazināt sebuma (ādas tauku) izdalīšanos un nomierina iekaisumu. Regulāra zaļās tējas dzeršana var palīdzēt cilvēkiem ar taukainu vai problemātisku ādu, mazinot pūtītes un apsārtumu. Turklāt EGCG aizsargā ādu no UV staru izraisītajiem bojājumiem un priekšlaicīgas novecošanās.
Lai arī labs serums vai krēms var darīt brīnumus, patiesais ādas stāvokļa uzlabojums sākas uz šķīvja. Iekļaujot šos piecus produktus ikdienas uzturā, tu ne tikai uzlabosi ādas izskatu, bet arī iegūsi vairāk enerģijas un labsajūtas. Veselīga āda - tā nav tikai ārēja kopšana, tā ir kopšana no iekšpuses.
Lasi arī par to, kā mājās pagatavot vienkāršu sejas masku.