Esiet uzmanīgi! Daži kafijas veidi var izraisīt redzes zudumu

© Pexels.com

Vai jums garšo kafija? Katram ir savas iecienītākās šķirnes un kafijas dzeršanas paradumi. Bet ko darīt, ja izvēle nav tikai gaumes jautājums, bet gan kaut kas nopietnāks? Kā kafijas dzeršana var ietekmēt veselību, skaidro “New York Post”.

Nesen publicēts pētījums liecina, ka šķīstošās kafijas dzeršana var ievērojami palielināt ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas (AMD) risku, kas ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem.

Zinātnieki analizēja vairāk nekā 500 000 cilvēku datus un atklāja, ka tiem, kas dod priekšroku šķīstošajai kafijai un kuriem ir noteikta ģenētiska predispozīcija, ir par 700 procentiem lielāks risks saslimt ar AMD. Šī ir slimības forma, kurai pašlaik nav ārstēšanas.

“Šī ģenētiskā atbilstība liecina par iespējamiem kopīgiem bioloģiskiem ceļiem vai vielmaiņas mehānismiem, kas saista šķīstošās kafijas patēriņu ar AMD risku,” sacīja oftalmologs Sivei Liu.

“Tas paver jaunas atziņas par AMD cēloņiem un var sniegt norādījumus personalizētai profilaksei, piemēram, dzīvesveida izmaiņām, kuru pamatā ir ģenētika.”

Pexels.com

Kas ir AMD?

Ar vecumu saistītā makulas deģenerācija iznīcina tīklenes aizmugurējo daļu, kas kontrolē centrālo redzi. Slimībai progresējot, tā var izraisīt neskaidru redzi, grūtības lasīt un galu galā pilnīgu redzes zudumu.

Lai gan vecums un ģenētika ir neizbēgami riska faktori, lomu spēlē arī tādi dzīvesveida faktori kā uzturs, fiziskās aktivitātes un smēķēšana. Tagad zinātnieki iesaka sarakstam pievienot arī kafijas izvēles iespējas.

Ir svarīgi izprast un pārvaldīt riska faktorus, kurus mēs varam kontrolēt, lai saglabātu savu redzi un uzlabotu dzīves kvalitāti.

"Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, un tā ir bagāta ar antioksidantiem, kuriem var būt neiroprotektīva iedarbība," skaidro Liu.

"Tajā pašā laikā ir arvien vairāk pierādījumu, ka mūsu pārtikas izvēli lielā mērā nosaka ģenētika. Pētot saistību starp ģenētisko noslieci uz šķīstošās kafijas patēriņu un slimības attīstības risku, var atklāt jaunas saiknes starp uzturu un acu slimībām."