Veselīgs uzturs sirds slimību profilaksei

© Foto: Pexels.com

Galvenais faktors sirds slimību riska samazināšanā nav tauku vai ogļhidrātu ierobežošana, bet gan veselīgas pārtikas izvēle - pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi, rieksti un pākšaugi.

Tā secinājuši Hārvardas Čanas Sabiedrības veselības skolas eksperti, kuri 30 gadus novērojuši gandrīz 200 000 cilvēku ēšanas paradumus.

Zinātnieki sadalīja dalībniekus grupās atkarībā no viņu uztura kvalitātes. Izrādījās, ka veselīgas diētas ar zemu ogļhidrātu un tauku saturu (ar uzsvaru uz augu valsts pārtiku) samazināja sirds slimību risku par 15%. Tikmēr neveselīgas to pašu diētu versijas (ar rafinētiem ogļhidrātiem, pārstrādātu gaļu un piesātinātajiem taukiem) palielināja risku, raksta scitechdaily.com.

Svarīgi nav tas, cik daudz tauku vai ogļhidrātu ēdat, bet gan to avots, skaidroja pētījuma vadošais autors Džijuaņs Vu.

Pētījums tika prezentēts Amerikas Uztura biedrības organizētajā konferencē "Nutrition 2025".

Uztura kvalitāte ir tieši saistīta ar sirds risku

Analīze parādīja, ka pētījuma dalībniekiem, kuri ievēroja veselīgu diētu ar zemu ogļhidrātu vai zemu tauku saturu, bija mazāks koronārās sirds slimības attīstības risks, savukārt tiem, kuri ievēroja neveselīgas versijas, bija paaugstināts risks.

Šie veselīgie uztura modeļi, neatkarīgi no tā, vai tā ir diēta ar zemu ogļhidrātu vai zemu tauku saturu, samazināja sirds slimību attīstības risku par aptuveni 15 %.

“Mūsu atklājumi liecina, ka pārtikas kvalitātes uzlabošana ir ļoti svarīga sirds veselības uzlabošanai,” sacīja Vu. "Neatkarīgi no tā, vai kāds ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu vai zemu tauku saturu, uzsvars uz pilnvērtīgiem, minimāli apstrādātiem un augu izcelsmes pārtikas produktiem un rafinētu graudu, cukura un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ierobežošana var ievērojami samazināt koronārās sirds slimības risku."

Praktiski padomi veselīgākam uzturam

Foto: Pexels.com

Tiem, kas vēlas uzlabot savu uzturu, pētnieki iesaka koncentrēties uz pilngraudu, augļu, dārzeņu, riekstu un pākšaugu pievienošanu, vienlaikus samazinot pārstrādātas gaļas, rafinētu ogļhidrātu un saldu pārtikas produktu patēriņu.

Viņi norāda, ka ir svarīgi arī pārbaudīt pārtikas produktu etiķetes un pievērst uzmanību pievienotajām zemas kvalitātes sastāvdaļām, piemēram, pievienotajam cukuram sulās un pārstrādātās uzkodās.

Lasi arī: Apgrieztā diēta sievietēm pēc 50 gadiem: kā viegli zaudēt svaru

Turpmāk pētnieki vēlas izpētīt papildu faktorus, kas var ietekmēt saistību starp uztura kvalitāti un sirds veselību. Piemēram, kā ģenētiskie faktori, dzīvesveida izvēles un citi vielmaiņas marķieri var vēl vairāk ietekmēt šīs saistības, kā diētas ar zemu ogļhidrātu vai zemu tauku saturu var ietekmēt citus veselības rādītājus, piemēram, 2. tipa diabētu un vēzi.

Šīs zināšanas varētu palīdzēt pielāgot uztura ieteikumus indivīdiem, pamatojoties uz viņu unikālajiem veselības profiliem.

Dzīvesstils

Ananass ir ne tikai garšīgs tropu auglis, bet arī vērtīgu uzturvielu avots. Ananasus var ēst un baudīt kā daļu no sabalansēta uztura vairākos veidos. Tos var lietot neapstrādātus, grilētus vai ceptus. Tos bieži pievieno smūtijos, saldējuma konditorejas izstrādājumos, salsās, dzērienos un citur.

Svarīgākais