Ko padzerties, kad slāpst? Uztura speciālistes ieteikumi

© Pexels.com

Sinoptiķi beidzot arī mūsu platuma grādos sola vasarīgu karstumu, tāpēc aktuāls kļūst jautājums, ar ko veldzēt slāpes. Dažādu dzērienu plaukti veikalos ir ļoti bagātīgi, ražotāji piedāvā dzērienus visām gaumēm, un te patiesi var apjukt. Latvijas mazumtirdzniecības tīkls “ELVI” sadarbībā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni ir izveidojis populārāko dzērienu aprakstu, novērtējot to piemērotību ikdienas lietošanai, sākot ar veselīgākām alternatīvām un beidzot ar našķiem dzērienu formātā.

Pirmā izvēle - tīrs ūdens un minerālūdens!

Protams, nevienam nav pārsteigums - vislabākais dzēriens ikdienai ir ūdens, tas ideāli palīdz atjaunot mūsu organismā zaudēto šķidrumu un ir viegli pieejams. Lielākajā daļā Latvijas ir kvalitatīvs, drošs un dzeršanai piemērots krāna ūdens, arī veikalā nopērkamais dzeramais ūdens parasti ir salīdzinoši lēts.

Slāpju veldzēšanai var izvēlēties gan parastu ūdeni, gan minerālūdeni. Ikdienā ar dzeramo ūdeni parasti ir pietiekami, taču īpašos gadījumos (piemēram, dažu slimību dēļ vai pie pastiprinātas fiziskās slodzes) labāk izvēlēties minerālūdeni. Slāpes droši var veldzēt gan ar negāzētu, gan gāzētu ūdeni. Te izvēle ir ļoti individuāla, un to nosaka apstākļi, kā organisms reaģē uz gāzēto ūdeni.

Dažiem ūdens burbulīši var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomfortu kuņģa zarnu traktā, bet citiem pretēji - tie rada patīkamas sajūtas. Gāzēts ūdens organismu ar šķidrumu apgādās tikpat labi kā negāzēts, tāpēc jebkura izvēle šajā situācijā ir lieliska!

Pexels.com

Ūdens ar garšu un bez saldinātājiem

Ja tīru ūdeni iedzert grūti, to var bagātināt ar kādu garšu - vislabāk to darīt pašam, pievienojot ūdenim augļus, ogas, dārzeņus, garšaugus. Pietiekami kvalitatīvus un garšīgus ūdeņus, protams, var nopirkt arī veikalā, taču te gan jābūt ļoti uzmanīgiem. Ūdeņi ar garšām var tikt iedalīti divās galvenajās kategorijās - ar un bez saldinātājiem. Ja saldinātājs netiek pievienots, dzēriena sastāvā bez ūdens parasti vēl ir aromatizētājs un oglekļa dioksīds.

Uzturvērtības ziņā šāds ūdens praktiski neatšķiras no parastā ūdens - ja papildu aromāts jums atvieglo ūdens dzeršanu, to droši var patērēt ikdienā. Diemžēl lielai daļai šādu dzērienu tiek pievienoti ne tikai aromatizētāji, bet arī cukurs, sīrups vai citi saldinātāji. Cukurs slāpju veldzēšanai paredzētā dzērienā nav ieteicams, pat ja tas nāk no dabīgas sulas. Padoms ir tikai viens - lasiet sastāvu, lai, cerot uz veselīgu izvēli, nejauši nenopirktu ūdens vārdā nosauktu saldu našķi, kas drīzāk pretendē saukties par limonādi.

Pexels.com

Tēja un kafija

Lai arī šie dzērieni klasiski šķiet piemēroti vēsumam, arī karstā laikā tēja un kafija bez piedevām ir laba izvēle slāpju remdēšanai - tas ir antioksidantiem, flavonoīdiem un citām bioloģiski aktīvām vielām bagāts bezkaloriju dzēriens. Karstā laikā kafiju un tēju var dzert atdzesētu vai pat pievienot dzērienam ledus gabaliņus. Tiesa, ja kafijai vai tējai liksiet klāt cukuru, pienu, krējumu vai sīrupu, dzēriens savu veselīgumu būtiski zaudēs. Ja slāpju veldzēšanai vēlaties izmantot rūpnieciski ražotu ledus tēju, izvēlieties to, kam ir mazāks cukura daudzums.

Kombuča

Kombuča ir kļuvusi par pēdējo gadu modes dzērienu, un tās popularitāte strauji aug. Tā ir fermentēta jeb raudzēta tēja, un šobrīd veikalu plauktos ir pieejamas ļoti dažādas kombučas visām gaumēm. Kombuča ir ļoti laba alternatīva limonādēm vai iesala dzērieniem.

Tā kā kombuča ir fermentēta, tai ir probiotiskas īpašības, kas līdzinās raudzētu pienskābo produktu īpašībām, un tā ir uzskatāma par veselīgu izvēli. Ir pētījumi, kas apstiprina kombučas pozitīvo efektu uz gremošanas sistēmu un imūnsistēmu, tomēr der atcerēties, ka par šo dzērienu vēl arvien nepieciešamas plašākas zināšanas.

Tāpat būtiski zināt, ka Eiropā pagaidām nav normatīvo vadlīniju, kas garantētu šī produkta kvalitātes standartus un drošību, tāpēc izvēlieties tikai zināmu ražotāju kombučas, kam uzticaties, un, protams, lasiet produkta sastāvu, jo arī kombučā var slēpties lieks cukurs un citas nevajadzīgas piedevas.

Pexels.com

Sulas un nektāri

Joprojām ir aktuāls stereotips par to, ka dabīgās sulas, īpaši svaigi spiestās, ir ļoti veselīgas. Diemžēl tā nebija, nav un nebūs - sulu veselīgums ir relatīvs. Tieši tāpēc šajā sarakstā sulām ir priekšpēdējā vieta, jo sula vairāk būtu jāuzskata par saldo ēdienu, desertu. Lai gan sulā ir daži vērtīgi mikroelementi, to pat īsti nevar uzskatīt par vitamīnu un minerālvielu avotu.

Sula tiek pagatavota, no augļa izspiežot tikai mīkstumu, kas satur daudz cukura un maz šķiedrvielu. Visas vērtīgās lietas - šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas - slēpjas tieši augļa cietajā daļā, tāpēc, gatavojot sulu, pašu vērtīgāko mēs diemžēl izmetam ārā. Ir vērts atcerēties - apēst vienu apelsīnu vienmēr būs vērtīgāk nekā izdzert vienu glāzi apelsīnu sulas. Sula drīzāk ir pieņemama izvēle, ja gribas kaut ko garšīgu, bet, nemānīsim sevi, šis iet našķu, nevis dzērienu lauciņā!

Limonādes un citi saldinātie dzērieni

Lai gan saldināti dzērieni ir jebkādi dzērieni, kam pievienots saldinātājs, īpaši piesardzīgi jālieto dažādas limonādes, toniki, kvasi, iesala dzērieni un, jā, arī sporta dzērieni. Vidēji 250 ml saldināta dzēriena ir ap 25 g (5 tējk.) cukura. Tas ir daudz - precīzi visa Pasaules Veselības organizācijas pieaugušam cilvēkam rekomendētā maksimālā dienas deva. Izdzerot vienu glāzi, mēs iztērējam visu dienas devu.

Cukura šķīdums ļoti strauji ceļ glikozes līmeni asinīs, tam seko arī straujš kritiens, kas nelabvēlīgi ietekmē mūsu apetīti un veselību kopumā. Pētījumi pierāda, ka cukurotu saldināto dzērienu lietošana ir saistīta ar lieko svaru, sirds un asinsvadu slimībām un insulta risku. Ja kādu saldinātu dzērienu tomēr ļoti kārojas, to var izdzert īsi pirms fiziskām aktivitātēm, jo tad mēs uzņemto enerģiju uzreiz izlietojam.

Uzmanīgiem jābūt arī ar tā dēvētajiem mazkaloriju jeb zero dzērieniem - tiem parasti pievienoti dažādi mākslīgi saldinātāji, kaloriju it kā ir mazāk, tomēr vēl arvien ir pārāk maz pētījumu par šādu dzērienu nekaitīgumu un viedokļi ir dažādi. Ir vērts pašiem sev atbildēt - vai mums pašiem un mūsu bērniem organismiem vajag šos eksperimentus?

Pexels.com

Par modes lietu kļuvuši arī dažādi sporta, izotoniskie, elektrolītu dzērieni, tomēr pēc būtības to sastāvs ir diezgan mistisks - tajos ir gan labas lietas, gan arī organismam pilnībā nevajadzīgas piedevas. Bieži šo produktu reklāmās izmanto apgalvojumu, ka dzēriens nodrošina optimālu hidrāciju. Te gan uzreiz jāteic, ka arī visparastākais ūdens nodrošina optimālu hidrāciju un ikdienā cilvēkam, pat sportistam, nav nekādas vajadzības pēc šāda satura dzēriena. Jebkurš pārsaldināts dzēriens ir šķidrs našķis, un te nu vietā atgādinājums, ka liekas kalorijas visvieglāk uzņemt tieši ar dzērieniem.

Cik daudz šķidruma tad ir jāizdzer dienas laikā? Šis apjoms ir individuāls, un to nosaka mūsu ķermeņa uzbūve, dzīvesveids, aktivitātes un citi faktori. Vidēji tiek ieteikts dienā uzņemt 30-35 ml šķidruma (nevis ūdens!) uz ķermeņa svara kilogramu. Šķidrumu mēs uzņemam arī ar ēdieniem, citiem dzērieniem. Patiesībā normālos apstākļos organisms pats lieliski regulē, cik šķidruma tam nepieciešams, atliek tikai novērtēt savu uzturu un ieklausīties savā ķermenī.