Tradicionāla japāņu diēta var palīdzēt cīnīties ar depresiju, apgalvo Japānas Veselības drošības institūta zinātnieki.
Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Japan Epidemiology Collaboration on Occupational Health Study”, atklāts, ka diēta, kas bagāta ar zivīm, soju, fermentētiem pārtikas produktiem un zaļo tēju, samazināja depresijas simptomu risku par 17-20%, vēsta onlinelibrary.wiley.com.
Pētījumā piedalījās 12 499 cilvēki, kuru ēšanas paradumi un garīgais stāvoklis tika analizēti no 2018. līdz 2021. gadam. Zinātnieki identificēja divus uztura veidus:
Izrādījās, ka jo stingrāk dalībnieki ievēroja šos principus, jo retāk viņiem parādījās depresijas simptomi. Atjauninātā diētas versija (ar vairāk dārzeņiem un mazāk sāls) uzrādīja vēl izteiktāku efektu.
Pēc autoru domām, pētījums pierāda, ka apzināti sastādīts uzturs, kas balstīts uz augu valsts produktiem, kas bagāts ar zivīm, fermentētiem un minimāli apstrādātiem pārtikas produktiem, var veicināt garīgo līdzsvaru.