Taukskābe, kas atrodas olīveļļā un daudzās citās eļļās, stimulē jaunu tauku šūnu veidošanos organismā. Tas rada apstākļus, kas laika gaitā var izraisīt tauku rezervju palielināšanos un nevēlamu svara pieaugumu.
"Newatlas" raksta par jaunā pētījuma rezultātiem. Rakstā teikts, ka iepriekš tika uzskatīts, ka ar šo taukskābi saistītais svara pieaugums ir saistīts ar augstu kaloriju saturu produktos, kuros tā ir.
Tomēr Oklahomas universitātes pētnieki kopā ar Jeila universitātes un Ņujorkas universitātes medicīnas zinātniekiem nesen atklāja, ka tas tā nav.
Zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka oleīnskābe - mononepiesātinātā taukskābe, kas tiek uzskatīta par labvēlīgu sirdij un holesterīna līmenim un ir arī Vidusjūras diētas galvenā sastāvdaļa - pārmērīgā daudzumā var izraisīt signālproteīna AKT2 pārmērīgu veidošanos un nomākt regulējošā proteīna LXR aktivitāti. Tas izraisa tauku prekursoru šūnu aktīvu augšanu, kuras pēc tam diferencējas jaunās tauku šūnās.
"Mēs zinām, ka aptaukošanās epidēmijas laikā ir mainījušies tauku veidi, ko cilvēki ēd. Mēs vēlējāmies noskaidrot, vai aptaukošanos izraisa vienkārši pārmērīga taukainas pārtikas lietošana uzturā vai arī specifiskās taukskābes eļļās," sacīja Maikls Rūdolfs, bioķīmijas un fizioloģijas asociētais profesors Oklahomas universitātes Medicīnas koledžā.