Saulespuķu sēkliņas ir daudzu iecienīta uzkoda, tomēr, pretēji vispārpieņemtajam, tās ir vērts lietot uzturā ne tikai to patīkamās garšas dēļ, raksta “VeryWell Health”.
Izdevums raksta, ka saulespuķu sēklas atbalsta sirds, vairogdziedzera un imūnsistēmas veselību, kā arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un nomāc izsalkumu. Tā ir barojoša uzkoda, kas bagāta ar antioksidantiem, vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām, veselīgiem taukiem un olbaltumvielām.
Kādas ir saulespuķu sēklu priekšrocības
Saulespuķu sēklas nodrošina svarīgas uzturvielas un var pasargāt jūs no hroniskām slimībām.
Cīņa ar iekaisumiem
Augsts E vitamīna līmenis, kā arī flavonoīdi un citi augu savienojumi palīdz mazināt iekaisumu.
Pētījumi liecina, ka sēklu ēšana var mazināt iekaisumu organismā un līdz ar to samazināt vairāku slimību attīstības risku.
Atbalsta sirds veselību
Saulespuķu sēklas ir bagātas ar veselīgiem taukiem - polinepiesātinātiem un mononepiesātinātiem. Ir zināms, ka tajās esošie fitosterīni palīdz arī pazemināt holesterīna līmeni.
Paaugstina enerģijas līmeni
Pateicoties B vitamīniem, sēklu ēšana palīdz uzturēt enerģijas līmeni visas dienas garumā. Tās satur tiamīnu, riboflavīnu, pantotēnskābi, niacīnu un B6 vitamīnu, kas ir būtiskas enerģijas metabolisma sastāvdaļas šūnās.
Atbalsta imūnsistēmu
Saulespuķu sēklas satur minerālvielas, piemēram, cinku un selēnu, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, kā arī palīdz stiprināt imūnsistēmu.
Vēža profilaksei
Pētījumi liecina, ka E vitamīnam, tokoferolam un konjugētajai linolskābei (CLA), kas atrodamas saulespuķu sēklās, piemīt pretvēža īpašības un tie var samazināt vēža attīstības risku.
Vairogdziedzera atbalsts
Augu izcelsmes diētas ir saistītas ar uzlabotu vairogdziedzera veselību. Jo īpaši saulespuķu sēklas palīdz aizsargāt vairogdziedzeri no oksidatīvā stresa.
Muskuļu krampju novēršana
Magnijam, kas atrodams sēklās, ir galvenā loma nervu un muskuļu darbības regulēšanā. Sēklu ēšana var samazināt krampju risku.
Cukura līmeņa asinīs regulēšana
Saskaņā ar mūsdienu datiem, saulespuķu sēklām piemīt antidiabētiskas īpašības. Flavonoīdi, glikozīdi un fitosterīni to sastāvā palīdz samazināt cukura līmeni asinīs.
Atbalsts sieviešu reproduktīvajai veselībai
Sēklas ir bagātas ar E vitamīnu, folātiem, fosforu un veselīgiem taukiem, kas ir svarīgi augļa attīstībai un mātes veselībai. Sēklās esošās fitoķīmiskās vielas arī palīdz gremošanai un imūnsistēmas aizsardzībai, kas ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā.
Muskuļu masas un tās attīstības atbalsts
Saulespuķu sēklas ir lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu avots bez piesātinātajiem taukiem un holesterīna, kas atrodami gaļā. Turklāt tās ir bagātas ar kāliju, kas ir svarīgs muskuļiem.
Uzlabo gremošanu
Saulespuķu sēklas satur šķiedrvielas, kas palīdz normalizēt gremošanu, uzlabo zarnu mikrofloru un palīdz cīnīties ar aizcietējumiem.
Kas jāņem vērā, ēdot saulespuķu sēklas?
Tāpat kā jebkuram ēdienam, arī sēklām var būt trūkumi - dažas vielas to sastāvā var radīt problēmas, ja tās tiek patērētas pārmērīgi.
Pārmērīgs nātrija (sāls) daudzums
Pašas sēklas satur tikai nedaudz sāls, bet tās bieži pārdod sālītas, īpaši čaumalās, kurās var būt līdz 70 mg nātrija uz 28 g produkta.
Amerikas Sirds asociācija iesaka patērēt ne vairāk kā 1500 mg nātrija dienā (pieļaujamā maksimālā deva ir 2300 mg).
Zarnu nosprostojums
Ieteicamā šķiedrvielu dienas deva ir 25 g sievietēm un 38 g vīriešiem. Pārmērīga sēklu (īpaši čaumalās) lietošana uzturā var izraisīt zarnu nosprostojumu vai fitobezoāru veidošanos. Tas notiek reti, taču labāk ir ievērot mērenību un izvēlēties jau iztīrītas sēklas.
Alerģija
Alerģija pret saulespuķu sēklām ir reta, taču tā var izraisīt niezi mutē, lūpu un rīkles pietūkumu, nātreni, astmas lēkmes vai citas ādas reakcijas. Smagos gadījumos ir iespējama anafilakse - dzīvībai bīstams stāvoklis. Pie pirmajiem simptomiem jākonsultējas ar ārstu.