Linsēklas ir mazas, bet varenas, ja runājam par to uzturvērtību un ieguvumiem veselībai - uztura speciālisti norāda, ka tās atbalsta sirds veselību un cukura līmeni asinīs, raksta “Eatingwell”.
Linsēklas ir daudzpusīgas, un tās var izmantot dažādos veidos, no kokteiļu pagatavošanas līdz cepšanai.
Var uzlabot zarnu veselību un palīdzēt ar zarnu darbību
Linsēklas ir labs šķiedrvielu avots - tikai divas ēdamkarotes maltu linsēklu satur četrus gramus - 14% no dienas devas. Tas ir apmēram tikpat daudz šķiedrvielu kā pilna glāze vārītu kāpostu, saka uztura speciāliste Sindija Čova.
Linsēklas satur gan nešķīstošās, gan šķīstošās šķiedrvielas, bet pēdējās veido 75% no kopējā šķiedrvielu daudzuma. Nešķīstošās šķiedrvielas palielina izkārnījumu apjomu, savukārt šķīstošās šķiedrvielas piesaista ūdeni zarnām, atvieglojot zarnu kustību, skaidro dietologi.
Šķīstošā šķiedra arī veicina zarnu floras daudzveidību un uzlabo zarnu veselību.
Var veicināt sirds veselību
Ja vēlaties palielināt omega-3 daudzumu uzturā, varat pievienot savam ikdienas uzturam linsēklas - pētījumi liecina, ka tas var palīdzēt samazināt sirds slimību risku, pateicoties alfa-linolēnskābei (ALA), kas ir augu izcelsmes omega-3 taukskābe. Ieteicamais ALA daudzums ir 1,1 grams dienā sievietēm un 1,6 grami vīriešiem. Viena ēdamkarote linsēklu satur 2,3 gramus ALA, kas pat pārsniedz ieteicamo dienas devu.
Uztura speciālisti skaidro, ka linsēklas var arī pazemināt kopējo holesterīna līmeni un "sliktā" holesterīna līmeni. Šis efekts var būt saistīts ar lignāniem - bioaktīvu savienojumu, kas atrodams linsēklās. Tiek uzskatīts, ka lignāniem, kurus izmanto zarnu baktērijas un pēc tam uzsūcas asinsritē, piemīt antioksidanta īpašības, kas cīnās pret oksidatīvo stresu. Tas novērš aplikumu veidošanos asinsvados, pazemina holesterīna līmeni un aizkavē vai novērš aterosklerozes attīstību.
Var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu
33 pētījumos, kuros piedalījās vairāk nekā 2000 cilvēku, tika konstatēts ievērojams asinsspiediena pazeminājums, pievienojot diētai linsēklas. Asinsspiedienu pazeminošā iedarbība varētu būt saistīta ar lignānu, omega-3 taukskābju un šķiedrvielu kombināciju linsēklās - tiem piemīt antioksidanta īpašības, un omega-3 tauki var palīdzēt paplašināties asinsvadiem, tādējādi pazeminot asinsspiedienu.
Var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs
Linsēklas satur lielu daudzumu šķiedrvielu, kas palēnina ogļhidrātu gremošanu un uzsūkšanos, novēršot strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Linsēklu šķiedrvielas sadala arī zarnu baktērijas, ražojot īsās ķēdes taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē resnās zarnas šūnas, samazinot iekaisumu un uzlabojot jutību pret insulīnu.
Kā lietot linsēklas?
Salātos
Grauzdējiet veselas sēklas un pievienojiet tās salātiem, lai iegūtu riekstainu kraukšķīgumu.
Smūtijos
Iekaisiet maltas linsēklas kokteiļos, lai iegūtu papildu garšu un uzturvielas.
Cepšanā
Veselas linsēklas piešķir ceptiem izstrādājumiem vizuālu pievilcību.