Mūsdienu pasaulē ēšana ceļā ir kļuvusi par ļoti izplatītu parādību - stress, steiga un daudzie pienākumi veselīgu uzturu atstāj otrajā plānā. Tomēr tikai viens vienkāršs ieradums palīdzēs jums ēst mazāk, justies labāk un dzīvot apzinīgāk, raksta “limon.postimees.ee”.
Vai esat pieradis ēst ātri, domāt par nākamo uzdevumu vai skatīties televizorā? Ēšana steigā, šķiet, ietaupa laiku, taču tā nekādā veidā neuzlabo veselību - pētījumi liecina, ka lēna un apzināta ēšana var būt viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā kontrolēt svaru un uzlabot vispārējo labsajūtu.
Ēdiet lēnām - tās ir šķietami nelielas pārmaiņas, bet efekts ir ievērojams. Nav nepieciešams ievērot stingras diētas vai atteikties no iecienītākajiem ēdieniem - vienkārši dodiet savam ķermenim laiku, lai tas varētu laikus pateikt: “Paldies, esmu paēdis”!
Kāpēc ātra ēšana un ēšana ceļā veicina svara pieaugumu?
Cilvēki, kas ēd steigā, mēdz patērēt vairāk kaloriju un, visticamāk, ir aptaukojušies. Iemesls ir vienkāršs - smadzenēm nepieciešamas apmēram divdesmit minūtes, lai atpazītu sāta sajūtu. Ja ēdat pārāk ātri, jūs varat neapzināti apēst vairāk, nekā jūsu ķermenim nepieciešams.
Kā lēna ēšana palīdz samazināt kaloriju daudzumu?
Ēšana lēnākā tempā dod ķermenim laiku ražot hormonus, kas rada sāta sajūtu, piemēram, leptīnu un grelīnu. Tā rezultātā sāta sajūta rodas agrāk, un vairs negribas ēst pārāk daudz. Daži pētījumi liecina, ka lēna ēšana var samazināt kaloriju uzņemšanu vienā ēdienreizē pat par deviņiem ar pusi procentiem.
Rūpīga košļāšana - slepenais ierocis svara zaudēšanai
Viens no lēnas ēšanas pamatprincipiem ir rūpīga košļāšana. Cilvēki ar lieko svaru mēdz sakošļāt ēdienu mazāk nekā tie, kuru svars ir normāls. Ja palielināt košļājamo kustību skaitu, apēstā ēdiena daudzums pats par sevi samazinās - ķermenim ir laiks dot signālu, ka “pietiek”.
Lēna ēšana ir noderīga ne tikai svara kontrolei - šim ieradumam ir arī vairākas citas priekšrocības.
Labāka pārtikas gremošana - ēdiens labāk sajaucas ar siekalām un mazāk noslogo kuņģi.
Mazāk stresa - ēšanas process var kļūt par mierīgu un apzinātu aktivitāti.
Vairāk baudas no garšas - aromāti, garšas un tekstūras ir intensīvākas.
Kā iemācīties ēst lēnām?
No pirmā acu uzmetiena tas var šķist vienkārši, taču tas prasa apzinātu pieeju un nelielu praksi. Šeit ir daži efektīvi padomi:
neļaujiet sev justies ļoti izsalkušam: kad esat pārāk izsalcis, jūs vēlaties ēst ātri;
palieliniet košļājamo kustību skaitu: mēģiniet sakošļāt katru gabaliņu vismaz divdesmit līdz trīsdesmit reizes;
izvēlieties pārtikas produktus, kuriem nepieciešama lielāka košļāšana, piemēram, dārzeņus, riekstus un pilngraudu produktus;
dzeriet ūdeni ēdienreižu laikā - tas palīdzēs saprast, kad esat paēdis;
ēšanas laikā centies neskatīties ekrānā un koncentrējies uz ēdienu, nevis uz telefonu vai televizoru;
praktizējiet apzinātu ēšanu - novērtējiet katra kumosa garšu un tekstūru.