Katru reizi, kad iemalkojat ūdeni no atkārtoti lietojamas pudeles, atstājat aiz sevis baktērijas, kas dienas laikā var savairoties miljoniem. Kā ar to cīnīties, jautā “BBC”.
Karls Benke, pārtikas nekaitīguma eksperts no Pērdū universitātes Indiānā, allaž brīnījies, cik tīra ir viņa dzeramā ūdens pudele, un kad viņš ielika dažus papīra dvieļus un ar tiem noslaucīja pudeles iekšpusi, viņu sagaidīja nepatīkams pārsteigums.
"Dvieļi bija balti, līdz es tos izņēmu," saka Benke. "Un es sapratu, ka slidenā sajūta, ko jutu pudeles iekšpusē, nebija saistīta ar materiālu, no kā tā bija izgatavota, bet gan ar baktēriju uzkrāšanos."
Benke un viņa kolēģi apturēja cilvēkus universitātes gaiteņos un jautāja, vai viņi būtu ar mieru nodot savas pudeles pārbaudei, lai redzētu, cik tīras tās ir.
"Viens no ievērojamākajiem projekta aspektiem bija to cilvēku skaits, kuri nevēlējās zināt rezultātus," atceras Benke. "Būtībā viņi saprata, ka viņu higiēnas paradumi ir slikti vai to vispār nav." Vēlāki analīžu rezultāti apstiprināja, ka šīs pudeles patiešām bija pilnas ar baktērijām.
Globālā atkārtoti lietojamo ūdens pudeļu tirgus 2024. gadā tika novērtēts aptuveni 10 miljardu ASV dolāru vērtībā. Lai gan tās palīdz cilvēkiem uzturēt hidratāciju, regulāra dzeršana no tām var radīt arī veselības riskus. Tātad, vai mums no tām vajadzētu atteikties, vai arī mēs varam vienkārši samazināt risku?
Kādas briesmas slēpjas atkārtoti lietojamās pudelēs?
Lai gan krāna ūdens jūsu virtuvē parasti ir drošs dzeršanai, tajā joprojām ir baktērijas.
Baktērijas, kas var izraisīt infekcijas cilvēkiem, vairojas aptuveni 37 °C temperatūrā, bet var vairoties arī istabas temperatūrā - aptuveni 20 °C.
Un, kā saka Primrouza Frīstona, Lesteras Universitātes klīniskās mikrobioloģijas asociētā profesore, ja dažas dienas atstāsiet ūdeni pudelē, šīs baktērijas sāks vairoties.
Singapūrā veiktā pētījumā, kurā tika izmantots vārīts krāna ūdens, kam vajadzētu iznīcināt lielāko daļu baktēriju, atklājās, ka baktēriju populācija ūdens pudelēs var ātri pieaugt, tās lietojot visas dienas garumā. Tātad, ja no rīta pudelēs pildītā ūdenī bija aptuveni 75 tūkstoši baktēriju uz mililitru, tad pēc dienas to bija jau vairāk nekā 1-2 miljoni uz mililitru.
Viens no veidiem, kā palēnināt baktēriju augšanu, ir turēt pudeli ledusskapī, taču arī tas to pilnībā neaptur.
Lai gan zināma baktēriju aktivitāte pudelē notiek bez jūsu līdzdalības, jūs joprojām esat atbildīgs par lielāko daļu piesārņojuma.
Kā saka Frīstona, pudeles ārpusē vienmēr ir daudz baktēriju, un šīs baktērijas viegli tiek pārnestas iekšā kopā ar baktērijām no mutes katru reizi, kad iedzerat malku.
Cilvēkiem mutē parasti dzīvo no 500 līdz 600 dažādu veidu baktērijām.
"Tas, kas ne vienmēr padara jūs slimu, ne vienmēr ir drošs citiem," norāda Frīstona.
Mēs varam pārnest vai inficēties ar vīrusu, daloties ar ūdens pudelēm ar citiem. Ir labi zināms, ka daži vīrusu veidi šādā veidā izplatās ļoti labi, un arī tie, kas regulāri nemazgā rokas, savās pudelēs var atrast pat dažas ļoti nepatīkamas baktērijas, piemēram, E. coli.
"Ar fekālijām saistītas baktērijas, piemēram, E. coli, var pāriet no mūsu rokām uz lūpām, ja neievērojam labu vannas istabas higiēnu," saka Frīstona.
Vēl viens veids, kā veicināt baktēriju augšanu pudelē, ir piepildīt to ar dzērieniem, kas nav ūdens, īpaši ar tiem, kas satur cukuru, jo tas, kas jūs baro, baro arī baktērijas.
"Jebkas, kas nav ūdens, ir baktēriju un sēnīšu patvērums, īpaši olbaltumvielu kokteiļi," saka Frīstona.
Kā šīs baktērijas var mūs ietekmēt?
Baktērijas ir visur: augsnē, gaisā, uz mūsu ādas un mūsos, taču ir vērts atcerēties, ka lielākā daļa baktēriju ir nekaitīgas vai pat labvēlīgas.
Piemēram, vidē ir atrodama liela E. coli baktēriju grupa, un šīs pašas baktērijas ir bieži sastopami dabiski cilvēka zarnu iemītnieki. Ar šādām baktērijām piesārņots ūdens var izraisīt caureju un vemšanu, bet ne vienmēr - tikai tad, kad baktērijas kļūst patogēnas, tās var izraisīt dažādas slimības cilvēkiem, un cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu ir uzņēmīgāki pret infekcijām.
Cilvēkiem, kuri nesen lietojuši antibiotikas, kas ietekmē viņu zarnu mikrobiomu, var rasties arī izmaiņas, kas padara viņus neaizsargātākus pret citām infekcijām.
Lai gan zinātniskajā literatūrā nav piemēru par nopietnām slimībām, kas saistītas ar atkārtoti lietojamām ūdens pudelēm, ir svarīgi precizēt, ka tas nenozīmē, ka tās nepastāv, jo atsevišķu infekcijas punktu avotu identificēšana ir ļoti sarežģīts process.
Kā vajadzētu tīrīt atkārtoti lietojamās ūdens pudeles?
Kad Benke rūpīgāk aplūkoja, kas varētu būt ūdens pudeles iekšpusē, viņam radās neskaidra sajūta, ka tā būtu rūpīgāk jāizmazgā. Viņš izmantoja filtrēta ūdens pudeli un sāka pamanīt, ka tajā esošajam ūdenim ir nepatīkama garša.
"Es to ik pa laikam noskalotu ar karstu ūdeni, bet tas arī viss," viņš saka.
Pēc tam, kad viņa pētījumi ar papīra dvieļiem atklāja, cik netīra bija viņa pudele, viņš un viņa kolēģi pārgāja pie detalizētāka cilvēku ūdens pudeļu lietošanas paradumu izpētes.
Benke atklāja, ka nedaudz vairāk kā puse no 90 aptaujātajiem pētījuma dalībniekiem atzina, ka viņi dalās savās pudelēs ar citiem, un 15% atzina, ka nekad nemazgā savas pudeles.
Tas, ka pudeļu piesārņojuma līmenis ir atkarīgs no tā, vai tās ir mazgātas vai nav, nav pārsteigums. Tomēr Benke atklāja, ka pudeļu mazgāšanas biežums un pati mazgāšanas metode būtiski neietekmēja baktēriju piesārņojuma pakāpi.
Izrādās, ka cilvēkiem, kas mazgā pudeles ar birstēm vai izmanto trauku mazgājamo mašīnu, šajās pudelēs parasti ir vismazāk baktēriju. Benke un viņa kolēģi arī secināja, ka visefektīvākā pieeja varētu būt trauku mazgājamās mašīnas izmantošana ar dezinfekcijas ciklu.
Pētījuma secinājumā autori atzīst, ka rezultātus, iespējams, ietekmēja fakts, ka tie balstījās uz dalībnieku pašnovērtētajām darbībām, un, iespējams, mainīja viņu atbildes, lai tās šķistu sociāli pieņemamākas.
Pētījumā arī atklāts, ka pudeles, kurās bija tēja, kafija vai sula, bija vairāk piesārņotas nekā pudeles, kurās bija tīrs ūdens.
Regulāra un pareiza ūdens pudeļu tīrīšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt, ka kopā ar ūdeni netiek patērētas kaitīgas baktērijas. Pat ja ūdens pudelē sākotnēji bija sterils, jūsu siekalas kopā ar barības vielu pēdām joprojām nonāks pudelē, ko baktērijas labprāt izmantos, saka Frīstona.
Viņa uzsver, ka pudeles skalošana tikai ar aukstu ūdeni nav pietiekama, jo tas nenoņems bioplēvi - gļotainu baktēriju slāni, kas var uzkrāties pudeles iekšpusē un kļūt par ideālu vidi turpmākai baktēriju augšanai.
Frīstona iesaka mazgāt atkārtoti lietojamās pudeles ar karstu ūdeni un izmantot mazgāšanas līdzekli, maisot un atstājot to pudelē uz 10 minūtēm, pirms rūpīgi noskalot ar karstu ūdeni.
Pēc tam labākais veids, kā izvairīties no baktēriju uzkrāšanās pudelē, ir ļaut pudelei nožūt gaisā, jo mikroorganismi dod priekšroku mitrai videi.
Pudele šādā veidā jātīra pēc katras lietošanas reizes vai vismaz dažas reizes nedēļā.